Svih šest republika bivše SFRJ na EP-u? Moguće je!

Hrvatska, Slovenija i Severna Makedonija su već na kontinentalnom šampionatu naredne godine, Srbija je blizu, a vizu traže i Crna Gora i BiH.

Ostali sportovi 16.06.2019 | 16:34
Svih šest republika bivše SFRJ na EP-u? Moguće je!
Istorija na dohvat ruke!

Na Evropskom prvenstvu 2020. godine za rukometaše u Austriji, Norveškoj i Švedskoj mogu da se plasiraju svih šest republika SFR Jugoslavije. Plasman kolo pre kraja kvalifikacija su već obezbedili Hrvatska, Slovenija i Severna Makedonija. Srbiji treba pobeda u Novom Sadu protiv Švajcarske, a vizu traže i Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Crnogorcima igra i bod protiv Ukrajine u Podgorici. Hrabre se izabranici Zorana Roganovića u stilu “Ako su u Morači pali šampioni sveta Danci, mogu i Ukrajinci”. Pobeda donosi drugo mesto, a bod treće, ali plasman na šampionat kao jedna od četiri najboljih trećeplasiranih reprezentacija. Đetići žele na četvrto uzastopno Evropsko prvenstvo.

“Osvetili smo se Faranima za izgubljeni bod i sada držimo sudbinu u svojim rukama. Verujem da ćemo uz pomoć navijača savladati Ukrajinu i zasluženo izboriti plasman na Evropsko prvenstvo. Ukrajina je solidna reprezentacija, godinama igra isto. Ima visoke, jake igrače, koje predvodi iskusni levi bek Ostrouško, tu je i odlično levo krilo iz Motora, kao i još nekoliko rukometaša tog kluba. Mi smo brži i trebalo bi da to iskoristimo, da iz kontri dajemo lake golove”, istaklo je desno krilo Marko Lasica za vijesti.me.

U prvom meču u Ukrajini jesenas Crna Gora je poražena sa 29:24. Domaćin će najverovatnije da bude lišen usluga odličnog levog krila Tatabanje Miloša Vujovića. On je u finišu utakmice u danskom Farumu protiv Farskih Ostrva povredio skočni zglob. Najbolji strelac Prve lige Mađarske najverovatnije neće moći da igra u Podgorici. To je veliki hendikep jer se radi o najboljem strelcu selekcije. Faranima je dao čak 11 golova.

Očekuje se krcate tribune Morače koja će da bude osmi igrač domaćinima na putu do EP.

Bosna i Hercegovina ima tri pobede u dosadašnjem toku kvalifikacija, ali strepi pred poslednje kolo. U sredu je četa Bilala Šumana poražena na svom terenu od Belorusije i sada mora da se vadi u Češkoj. Postoje teoretske šanse da Bosanci čak završi na prvom mestu, ali za to je zaista potrebno čudo. Naime, da bi BiH bila lider grupe potrebna je pobeda u Češkoj sa šest ili više golova razlike, al ii poraz Belorusije od Finske što je skoro nemoguće.

Pobeda u Češkoj donosi siguran plasman na EP, a i remi bi bio dovoljan za plasman kao jedna od najboljih četiri trećeplasiranih selekcija.

Ako Zmajevi izgube i tada postoji nada. Onda bi se osluškivali rezultate sa drugih mečeva. U tom slučaju potrebno je da Poljska na svom terenu dobije Izrael, a Island pobedi Tursku. Takođe, potrebni su poraz Italije protiv Mađarske, ali i pobede Crne Gore protiv Ukrajine, odnosno Letonije protiv Holandije. Nije nemoguće da se sve ovo dogodi i da Bosna i Hercegovina po prvi put izbori plasman na Evropsko prvenstvo.

Sledeće godine po prvi put Evropsko prvenstvo će se igrati sa 24 reprezentacije. Španija kao branilac krune i tri domaćina, Austrija, Norveška i Švedska su se plasirali bez kvalifikacija. Pre poslednjeg kola vizu za kontinentalno prvenstvo su izborili još: Nemačka, Hrvatska, Severna Makedonija, Slovenija, Letonija, Francuska, Portugalija, Mađarska, Rusija i Danska. Ima još šest mesta.

Na prvenstvo Evrope idu po dve najbolje reprezentacije iz svih osam grupa i po četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. Poredak trećeplasiranih selekcije se pravi tako što se brišu rezultati mečeva sa najgorom selekcijom u grupi (računaju se četiri utakmice sa najbolje dve reprezentacija), a u slučaju istog broja bodova odlučuje gol-razlika.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar