Украјинци шампиони свијета у фудбалу!

Титула У20 Светског првенства остаје у Европи. Најбољи играч турнира - Корејац.  Велики повратак Украјине за прву титулу светског шампиона.  Европска селекција поразила Јужну Кореју у финалу Мундијалита са 3:1.

Фудбал 16.06.2019 | 14:59
Украјинци шампиони свијета у фудбалу!
Омладинска репрезентација Украјине освојила је први пут у историји Светско првенство за играче до 20 година, популарни Мундијалито, и то после преокрета и тријумфа над Јужном Корејом од 3:1 на стадиону у Лођу. 

Азијска селекција прва је повела преко Лија Кангина који је реализовао најстрожу казну у петом минуту, након интервенције из ВАР собе после саплитања капитена Хванга на самој ивици шеснаестерца.

Украјинци су после тог поготка кренули свим силама ка голу Кореје, а упорност им се исплатила у 34. минуту када је изједначио Владислав Супријаха. Играчи Кореје нису успели да отклоне опасност после слободног ударца, па је Супријаха сјајно реаговао на неких седам метара и поравнао резултат.

Исти играч донео је вођство својој селекцији након само осам минута игре у другом полувремену. Он је сјајно искористио "оптадак" после асистенције Јухума Конопље и матирао голмана Јужне Кореје за 2:1.

Свака дилема око победника овог дуела отклоњена је у 89. минуту када је Хеорхи Цатаишвили погодио ћошак противничког гола за коначних 3:1. Тиме је Украјина комплетирала фантастичну причу са овог Мундијалита и постала земља светских фудбалских шампиона.

Какав јун за украјински фудбал.

Добро смо запамтили пет голова које је сениорска репрезентација те земље постигла у дуелу против Србије, али то је био само увод у још већи резултат.

Украјинска селекција до 20 година освојила је у суботу Светско првенство, јер је у финалу у Пољској победила Кореју, резултатом 3:1 на стадиону у Лођу.

Иако је азијска екипа прва постигла гол, пеналом који је извео офанзивац Валенсије Кангин Ли(18) у петом минуту, то није деморалисало изабранике украјинског тренера Олександра Петракова.

Изједначио је таленат Динамо Кијева, нападач Владислав Супрјага (19), голом у 34. минуту, а исти играч био је стрелац и уочи полувремена, за преокрет 2:1.

Борили су се тимови за велики улог кроз цело друго полувреме, а крај је био када је крилни офанзивац Динамо Кијева Хеорхи Цитаишвили (18) поставио коначних 3:1, после трка преко читаве половине и тачног шута у ћошак гола Корејаца.

Украјина је тако освојила прву титулу "Мундијалита" и продужила доминацију европских селекција овим турниром. На путу ка титули нови првак је елиминисао Италију (1:0), Колумбију (1:0) и Панаму (4:1), а у групној фази играо је против репрезентације САД (2:1), Катара (1:0) и Нигерије (1:1).

Наравно, најбољи стрелац турнира био је Норвежанин Ерлинг Браут Халанд (18), нападач Ред Бул Салцбурга који је у мечу против Хондураса дао девет голова. 

Најбољи играч Светског првенства је управо Кангин Ли (18), Корејац који игра за Валенсију и који је "закувао" у финалу голом из пенала. Тренутна цена младог офанзивног везисте (према специјализованом порталу трансфермаркт) је 10 милиона евра. 

Прошли глобални У20 турнир освојила је Енглеска, две године раније тријумфовала је Србија, а 2013. је најбоља била Француска. Последња неевропска екипа која је освојила Светско првенство био је Бразил, 2011.

Име наредног домаћина биће одређено у Кини, 23. октобра.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар