Ukrajinci šampioni svijeta u fudbalu!

Titula U20 Svetskog prvenstva ostaje u Evropi. Najbolji igrač turnira - Korejac.  Veliki povratak Ukrajine za prvu titulu svetskog šampiona.  Evropska selekcija porazila Južnu Koreju u finalu Mundijalita sa 3:1.

Fudbal 16.06.2019 | 14:59
Ukrajinci šampioni svijeta u fudbalu!
Omladinska reprezentacija Ukrajine osvojila je prvi put u istoriji Svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina, popularni Mundijalito, i to posle preokreta i trijumfa nad Južnom Korejom od 3:1 na stadionu u Lođu. 

Azijska selekcija prva je povela preko Lija Kangina koji je realizovao najstrožu kaznu u petom minutu, nakon intervencije iz VAR sobe posle saplitanja kapitena Hvanga na samoj ivici šesnaesterca.

Ukrajinci su posle tog pogotka krenuli svim silama ka golu Koreje, a upornost im se isplatila u 34. minutu kada je izjednačio Vladislav Suprijaha. Igrači Koreje nisu uspeli da otklone opasnost posle slobodnog udarca, pa je Suprijaha sjajno reagovao na nekih sedam metara i poravnao rezultat.

Isti igrač doneo je vođstvo svojoj selekciji nakon samo osam minuta igre u drugom poluvremenu. On je sjajno iskoristio "optadak" posle asistencije Juhuma Konoplje i matirao golmana Južne Koreje za 2:1.

Svaka dilema oko pobednika ovog duela otklonjena je u 89. minutu kada je Heorhi Cataišvili pogodio ćošak protivničkog gola za konačnih 3:1. Time je Ukrajina kompletirala fantastičnu priču sa ovog Mundijalita i postala zemlja svetskih fudbalskih šampiona.

Kakav jun za ukrajinski fudbal.

Dobro smo zapamtili pet golova koje je seniorska reprezentacija te zemlje postigla u duelu protiv Srbije, ali to je bio samo uvod u još veći rezultat.

Ukrajinska selekcija do 20 godina osvojila je u subotu Svetsko prvenstvo, jer je u finalu u Poljskoj pobedila Koreju, rezultatom 3:1 na stadionu u Lođu.

Iako je azijska ekipa prva postigla gol, penalom koji je izveo ofanzivac Valensije Kangin Li(18) u petom minutu, to nije demoralisalo izabranike ukrajinskog trenera Oleksandra Petrakova.

Izjednačio je talenat Dinamo Kijeva, napadač Vladislav Suprjaga (19), golom u 34. minutu, a isti igrač bio je strelac i uoči poluvremena, za preokret 2:1.

Borili su se timovi za veliki ulog kroz celo drugo poluvreme, a kraj je bio kada je krilni ofanzivac Dinamo Kijeva Heorhi Citaišvili (18) postavio konačnih 3:1, posle trka preko čitave polovine i tačnog šuta u ćošak gola Korejaca.

Ukrajina je tako osvojila prvu titulu "Mundijalita" i produžila dominaciju evropskih selekcija ovim turnirom. Na putu ka tituli novi prvak je eliminisao Italiju (1:0), Kolumbiju (1:0) i Panamu (4:1), a u grupnoj fazi igrao je protiv reprezentacije SAD (2:1), Katara (1:0) i Nigerije (1:1).

Naravno, najbolji strelac turnira bio je Norvežanin Erling Braut Haland (18), napadač Red Bul Salcburga koji je u meču protiv Hondurasa dao devet golova. 

Najbolji igrač Svetskog prvenstva je upravo Kangin Li (18), Korejac koji igra za Valensiju i koji je "zakuvao" u finalu golom iz penala. Trenutna cena mladog ofanzivnog veziste (prema specijalizovanom portalu transfermarkt) je 10 miliona evra. 

Prošli globalni U20 turnir osvojila je Engleska, dve godine ranije trijumfovala je Srbija, a 2013. je najbolja bila Francuska. Poslednja neevropska ekipa koja je osvojila Svetsko prvenstvo bio je Brazil, 2011.

Ime narednog domaćina biće određeno u Kini, 23. oktobra.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar