Пази овамо, немој неко послије да буде изненађен!

Ово су нова правила игре у Премијер лиги. . .  Не дозволите да неспремни дочекате ново издање најпопуларније лиге на свету.

Фудбал 16.06.2019 | 13:43
Пази овамо, немој неко послије да буде изненађен!
Нова сезона Премијер лиге куца на врата и већ сада је извесно да ће бити знатно другачија од досадашњих. Ако не по освајачу трофеја на крају, а онда барем по новим правилима која ступају на снагу од 1. јула.

Не дозволите да неспремни дочекате ново издање најпопуларније лиге на свету, а МОЗЗАРТ Спорт вас упознаје са најзначајнијим изменама које нас очекују. Оне се тичу положаја руке код пенала, испуцавања из гол-аута, као и црвених картона који могу лако да постану жути.

Нова правила увео је Интернационални фудбалски борд који се сваке године састаје како би утврдио све потенцијалне промене правила ове игре, а чине га представници различитих фудбалских асоцијација, као и ФИФА. Па, погледајте шта су одлучили.

>>>РУКА

Старо правило: Играње руком не сме да буде намерно. Две ствари које се узимају у обзир су покрет руке према лопти, као и раздаљина између ударца лоптом у руку и ударца који је упућен.

Ново правило: Ако играч и ненамерно дотакне лопту руком биће санкционисан пеналом, али ће и прекршај бити досуђен уколико играч руком направи шансу или постигне гол из случајног покрета руком. Сваки тренутак у којем лопта погоди играча руку која је изнад рамена такође ће бити пенал.

Међутим, ако лопта удари играча у руку из близине, а рука је близу тела или се користи као ослонац при паду тада нема пенала. 

ашто? Зато што Борд сматра да је у будућности потребно још "детаљније разјашењење" правила о игрању руком које је и даље предмет спорења, јер је намеру још увек тешко одредити.

>>>ВАР

Старо правило: За сваки прекршај или заустављање игре последњу реч даје главни судија, који може да промени одлуку пре него што игра поново крене.

Ново правило: Голови, пенали, црвени картони и помешани идентитети биће предмет провера ВАР-а у Премијер лиги, као што је већ био случај у Лиги шампиона, ФА купу и на Светском првенству у Русији.

Сваки судија биће у везис са тимом ВАР асистената који је смештен у Стокли Парку, седишту Премијер лиге и који ће га саветовати у датим ситуацијама, али ће истовремено моћи да прегледају снимак на ТВ екрану покарај терена.

Арбитри ће такође моћи да да врате играче на терен из свлачионице уколико после краја полувремена или утакмице уз помоћ ВАР-а установе да је потребно променити одлуку на терену.

Такав случај виђен је у Немачкој пре нешто више од годину дана на утакмици Мајнц - Фрајбург када су домаћини из свлачионице изашли на терен да изведу најстрожу казну након што их је судио најпре послао на паузу.



Како би навијачима била јаснија свака одлука донесена уз помоћ ВАР-а и гледаоци на стадиону ће моћи да виде спорне детаље, а Премијер лига ће се побринути да на скриновима на стадионима одмах пружи објашњење за све одлуке.

Зашто? Клубови Премијер лиге су гласали за увођење ВАР-а прошлог новембра, а према студијама које су израђене овај систем је побољшао тачност судијских одлука на 99,3 одсто.

>>>ИЗМЕНЕ

Старо правило: Иако није потребно да играч напусти игру на средини терена, то је био најчешћи случај у фудбалу. 

Ново правило: Играчи морају да изађу из игре на најближој тачки аут-линије осим ако им главни судија не дозволи да то учине на средини терена. Ово друго ће бити могуће само у случају повреде, ако судија то процени.

Зашто? Да би се спречила крађа времена тако што се бирају најдуже дистанце за излазак из игре.

>>>ГОЛ-АУТ

Старо правило: Када се изводи гол-аут сви играчи морају да буду ван шеснаестерца, осим оног који испуцава лопту. Том приликом не сматра се да је лопта у игри уколико није изашла из шеснаестерца.

Ново правило: Лопта је у игри чим се помери са линије петарца. Противнички играчи могу да остану у шеснаестерцу том приликом и чак имају право да преотму лопту противнику у случају погрешног испуцавања.

Зашто? Како би игра постала бржа и динамичнија посебно након што лопта изађе у гол-аут.

>>>ЖУТИ И ЦРВЕНИ КАРТОНИ

Старо правило: Игра не може да се настави докле год судија не изрекне жути или црвени картон играчу.

Ново правило: Ако неки тим напада, а судија још није доделио јавну опомену противнику, он може да изведе брзо прекршај и створи прилику за гол. Судија ће тек по завршетку акције моћи да покаже јавну опомену прекшиоцу правила.

Међутим, ако се судија спрема да искључи играча који је направио прекршај и спречио шансу за гол, а протвнички тим брзо изведе фаул, његов црвени картон се претвара аутоматски у жути.

Зашто? Фудбалски борд сматра да није поштено ако би се напади заустављали због жутих и црвених картона када је већ дозвољено брзо извођење фаулова ако нема јавних опомена.  

>>>СУДИЈСКА ЛОПТА

Старо правило: Било где на терену сваки играч из било ког тима може да узме лопту.

Ново правило: Ако је судијска лопта досуђена унутар шеснаестерца, аутоматски припада голману екипе која се брани и игра се даље.

За судијске лопте изван 16 метара лопта припада тиму који ју је последњи имао у поседу пре прекида, а противнички играчи морају да буду удаљени на пет метара.

ОСТАЛЕ ИЗМЕНЕ ПРАВИЛА

Чисто да се не изенадите кад почне нова сезона:

*Тим који победи у бацању новчића може само да бира да ли први испуцава лопту, не и страну на коју напада.
*Сваки противнички играч мора да буде удаљен минимум два метара од места на којем се изводи аут.
*Играчи који нападају морају да буду удаљени бар метар од живог зида који садржи три и више играча који се бране.
"Илегална" прослава голова (скидање дреса, политичке поруке...) може се казнити жутим картоном чак и када је гол поништен.
*Тренери и чланови техничког особља могу да добијају жуте и црвене картоне ако се "не понашају одговорно".
*Ако лопта погоди судију и притом промени власника, створи прилику ривалу или падне гол, свира се судијска лопта.

Фото: Реутерс

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар