Pazi ovamo, nemoj neko poslije da bude iznenađen!

Ovo su nova pravila igre u Premijer ligi. . .  Ne dozvolite da nespremni dočekate novo izdanje najpopularnije lige na svetu.

Fudbal 16.06.2019 | 13:43
Pazi ovamo, nemoj neko poslije da bude iznenađen!
Nova sezona Premijer lige kuca na vrata i već sada je izvesno da će biti znatno drugačija od dosadašnjih. Ako ne po osvajaču trofeja na kraju, a onda barem po novim pravilima koja stupaju na snagu od 1. jula.

Ne dozvolite da nespremni dočekate novo izdanje najpopularnije lige na svetu, a MOZZART Sport vas upoznaje sa najznačajnijim izmenama koje nas očekuju. One se tiču položaja ruke kod penala, ispucavanja iz gol-auta, kao i crvenih kartona koji mogu lako da postanu žuti.

Nova pravila uveo je Internacionalni fudbalski bord koji se svake godine sastaje kako bi utvrdio sve potencijalne promene pravila ove igre, a čine ga predstavnici različitih fudbalskih asocijacija, kao i FIFA. Pa, pogledajte šta su odlučili.

>>>RUKA

Staro pravilo: Igranje rukom ne sme da bude namerno. Dve stvari koje se uzimaju u obzir su pokret ruke prema lopti, kao i razdaljina između udarca loptom u ruku i udarca koji je upućen.

Novo pravilo: Ako igrač i nenamerno dotakne loptu rukom biće sankcionisan penalom, ali će i prekršaj biti dosuđen ukoliko igrač rukom napravi šansu ili postigne gol iz slučajnog pokreta rukom. Svaki trenutak u kojem lopta pogodi igrača ruku koja je iznad ramena takođe će biti penal.

Međutim, ako lopta udari igrača u ruku iz blizine, a ruka je blizu tela ili se koristi kao oslonac pri padu tada nema penala. 

ašto? Zato što Bord smatra da je u budućnosti potrebno još "detaljnije razjašenjenje" pravila o igranju rukom koje je i dalje predmet sporenja, jer je nameru još uvek teško odrediti.

>>>VAR

Staro pravilo: Za svaki prekršaj ili zaustavljanje igre poslednju reč daje glavni sudija, koji može da promeni odluku pre nego što igra ponovo krene.

Novo pravilo: Golovi, penali, crveni kartoni i pomešani identiteti biće predmet provera VAR-a u Premijer ligi, kao što je već bio slučaj u Ligi šampiona, FA kupu i na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Svaki sudija biće u vezis sa timom VAR asistenata koji je smešten u Stokli Parku, sedištu Premijer lige i koji će ga savetovati u datim situacijama, ali će istovremeno moći da pregledaju snimak na TV ekranu pokaraj terena.

Arbitri će takođe moći da da vrate igrače na teren iz svlačionice ukoliko posle kraja poluvremena ili utakmice uz pomoć VAR-a ustanove da je potrebno promeniti odluku na terenu.

Takav slučaj viđen je u Nemačkoj pre nešto više od godinu dana na utakmici Majnc - Frajburg kada su domaćini iz svlačionice izašli na teren da izvedu najstrožu kaznu nakon što ih je sudio najpre poslao na pauzu.



Kako bi navijačima bila jasnija svaka odluka donesena uz pomoć VAR-a i gledaoci na stadionu će moći da vide sporne detalje, a Premijer liga će se pobrinuti da na skrinovima na stadionima odmah pruži objašnjenje za sve odluke.

Zašto? Klubovi Premijer lige su glasali za uvođenje VAR-a prošlog novembra, a prema studijama koje su izrađene ovaj sistem je poboljšao tačnost sudijskih odluka na 99,3 odsto.

>>>IZMENE

Staro pravilo: Iako nije potrebno da igrač napusti igru na sredini terena, to je bio najčešći slučaj u fudbalu. 

Novo pravilo: Igrači moraju da izađu iz igre na najbližoj tački aut-linije osim ako im glavni sudija ne dozvoli da to učine na sredini terena. Ovo drugo će biti moguće samo u slučaju povrede, ako sudija to proceni.

Zašto? Da bi se sprečila krađa vremena tako što se biraju najduže distance za izlazak iz igre.

>>>GOL-AUT

Staro pravilo: Kada se izvodi gol-aut svi igrači moraju da budu van šesnaesterca, osim onog koji ispucava loptu. Tom prilikom ne smatra se da je lopta u igri ukoliko nije izašla iz šesnaesterca.

Novo pravilo: Lopta je u igri čim se pomeri sa linije petarca. Protivnički igrači mogu da ostanu u šesnaestercu tom prilikom i čak imaju pravo da preotmu loptu protivniku u slučaju pogrešnog ispucavanja.

Zašto? Kako bi igra postala brža i dinamičnija posebno nakon što lopta izađe u gol-aut.

>>>ŽUTI I CRVENI KARTONI

Staro pravilo: Igra ne može da se nastavi dokle god sudija ne izrekne žuti ili crveni karton igraču.

Novo pravilo: Ako neki tim napada, a sudija još nije dodelio javnu opomenu protivniku, on može da izvede brzo prekršaj i stvori priliku za gol. Sudija će tek po završetku akcije moći da pokaže javnu opomenu prekšiocu pravila.

Međutim, ako se sudija sprema da isključi igrača koji je napravio prekršaj i sprečio šansu za gol, a protvnički tim brzo izvede faul, njegov crveni karton se pretvara automatski u žuti.

Zašto? Fudbalski bord smatra da nije pošteno ako bi se napadi zaustavljali zbog žutih i crvenih kartona kada je već dozvoljeno brzo izvođenje faulova ako nema javnih opomena.  

>>>SUDIJSKA LOPTA

Staro pravilo: Bilo gde na terenu svaki igrač iz bilo kog tima može da uzme loptu.

Novo pravilo: Ako je sudijska lopta dosuđena unutar šesnaesterca, automatski pripada golmanu ekipe koja se brani i igra se dalje.

Za sudijske lopte izvan 16 metara lopta pripada timu koji ju je poslednji imao u posedu pre prekida, a protivnički igrači moraju da budu udaljeni na pet metara.

OSTALE IZMENE PRAVILA

Čisto da se ne izenadite kad počne nova sezona:

*Tim koji pobedi u bacanju novčića može samo da bira da li prvi ispucava loptu, ne i stranu na koju napada.
*Svaki protivnički igrač mora da bude udaljen minimum dva metara od mesta na kojem se izvodi aut.
*Igrači koji napadaju moraju da budu udaljeni bar metar od živog zida koji sadrži tri i više igrača koji se brane.
"Ilegalna" proslava golova (skidanje dresa, političke poruke...) može se kazniti žutim kartonom čak i kada je gol poništen.
*Treneri i članovi tehničkog osoblja mogu da dobijaju žute i crvene kartone ako se "ne ponašaju odgovorno".
*Ako lopta pogodi sudiju i pritom promeni vlasnika, stvori priliku rivalu ili padne gol, svira se sudijska lopta.

Foto: Reuters

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar