Од 1. јула ниже цијене роминга

Регионални споразум који је потписан 4. априла у Београду, на снагу ступа за 15 дана, 1. јула. То значи да ће грађани унутар шест држава западног Балкана имати знатно ниже цијене роминга.

Босна и Херцеговина 16.06.2019 | 12:40
Од 1. јула ниже цијене роминга
Коначни детаљи 

Грађанима Европске уније још од јуна 2017. године телефонски позиви преко границе коштају исто колико и у домаћем саобраћају.

Бх. оператери тренутно раде на коначним детаљним цјеновницима, али сигурно је да би цијене услуга у ромингу требале бити ниже за трећину. То је недавно договорено на Охриду, на регионалном састанку посвећеном теми роминга у земљама западног Балкана.

- Усаглашавање ставова с телеком оператерима у вези с начином и динамиком цијена услуга роминга је у току и биће познати јавности прије ступања Споразума на снагу, 1. јула, како је и предвиђено. Сигурно је да су интереси крајњих корисника кључни у процесу формирања нових цјеновника - потврдила је за „Аваз“ Амела Одобашић, портпарол Регулаторне агенције за комуникације.

Додатна накнада

Према Споразуму, у прелазном периоду од 1. јула 2019. до 1. јануара 2021. године предвиђа се да свака додатна накнада која се примјењује за обављање регулираних роминг позива унутар западног Балкана не прелази 0,05 евра по минути.

За СМС додатна накнада не би прелазила 0,02 евра, а за искориштени мегабајт интернетског саобраћаја 0,015 евра. У односу на садашње цијене, то је смањење за скоро 80 одсто.

Од 1. јануара 2021. и ови трошкови би нестали.

Ширење 4Г+ мреже

Географско ширење 4Г+ сигнала „БХ Телецома“ је свакодневно и врло брзо се очекује покривање свих урбаних подручја и најважнијих путних праваца. Седмично се на 65 локација мијењају базне станице, а ангажовано је више од 30 теренских екипа, саопштено је из ове телеком компаније.

До сада је 4Г+ активиран на подручјима Сарајева (шире подручје), Зенице, Тузле, Мостара, Травника, Горажда, Бихаћа и Бање Луке, а у току су и активности у осталим урбаним срединама.

(Вијести.ба / Аваз)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ветеран

16.06.2019 15:50

Ја им ниста не вјерујем, зато цим прелазим границу МОБ.ПОДАТКЕ ОФФ.

ОДГОВОРИТЕ