Блокрани рачуни компаније Екватор

Рачуни компаније „Екватор“ из Бањалуке, која гради једно од највећих стамбено – пословних насеља „Нови Борик“ на атрактивној локацији уз ријеку Врбас, блокирани су у банкама у Републици Српској и ФБиХ.

Република Српска 15.06.2019 | 18:20
Блокрани рачуни компаније Екватор
Рачуни су блокирани 13. јуна, њих укупно 18 које „Екватор“ има у девет банака у Републици Српској и ФБиХ.

Блокирана су три рачуна у некадашњој Хyпо Алпе Адриа банци, сада Аддико банци, по два у НЛБ Развојној банци, Сбербанци, Уницредит банци у ФБиХ и Уницредит банци у РС. По два рачуна „Екватора“ блокирана су и у сарајевској ББИ, те у Новој и МФ банци. Блокиран је и један рачун у Процредит банци.

Власник компаније „Екватор“ је Ђорђо Давидовић, а основна дјелатност је изградња стамбених и нестамбених зграда.

Ова компанија гради једно од највећих бањалучких насеља „Нови Борик“, уз ријеку Врбас, у близини пословне зоне “Инцел”, укупног капацитета 2.000 станова.

Планирано је да насеље има 21 стамбено – пословни објекат, од четири до осам спратова. До сада су завршене три зграде и једна је у изградњи, као и ресторан који би требало да носи име „Мирна лука“. Радови на ресторану, као и на једној згради већ дуже времена се не изводе.

У августу прошле године на градилишту су погинула два радника, а инспектор рада у РС утврдио је низ неправилности, те извјештај доставио МУП-у РС и Окружном јавном тужилаштву Бањалука. У извјештају је наведено да дрвена конструкција на којој су радници стајали није имала заштитну ограду и да нису користили сигурносни појас и уже те да градилиште није обезбијеђено за сигуран рад.

Осим станова, планом је предвиђена изградња два тениска и једног фудбалског терена, обданишта, супермаркета, банака, више продавница, више од 1.600 паркинг мјеста, студентског центра, ресторана и широког шеталишта дуж Врбаса. Градиће се и пјешачки мост, који ће повезивати студентски центар са универзитетским кампусом.



„Екватор“ има и пословну зграду у центру Бањалуке, те регистровану и бензинску пумпу у бањалучком насељу Кумсале.

Компанија „Екватор” је основана 25. јуна 1990. године у Бањалуци.

Портал ЦАПИТАЛ објавио је 2016. године да је Републичка управа за инспекцијске послове РС покренула судски спор у којем од фирме „Екватор“ тражи накнаду од 181 хиљаду КМ за неквалитетно изведене радова на згради у кругу “Инцела” коју је Инспекторат платио близу 10 милиона КМ или око 3,2 хиљаде КМ по квадрату.

Два вјештака грађевинске струке оцијенила су да „Екватор“ није извршио додатне радове на 10 милиона КМ вриједној згради коју су продали Инспекторату јер нису имали грађевинске дозволе.

„Екватор“ је у процесу приватизације преузео и “Вискозу”, њену некадашњу зграду у кругу “Инцела”, познату као “зграда 140”, као и хотел “Славија” у строгом центру Бањалуке, објавио је портал ЦАПИТАЛ и Независне новине у оквиру серије текстова о томе како је уништена привреда у процесу приватизације.

“Екватор” је постао је власник поменуте зграде у извршном судском поступку на име дуга “Инцела” према овој компанији од око милион марака. Након што је дошао у посјед поменуте зграде, Давидовић је зграду санирао и препродао институцијама РС за 13 милиона КМ. У њој су данас смјештени Инспекторат РС, Агенција за управљање одузетом имовином и “Службени гласник РС”.

Европска инвестициона банка (ЕИБ) покренула је 2013. године поступак детаљне контроле Инвестиционе развојне банке Републике Српске (ИРБ) и њених клијената због начина додјеле повољних кредита из кредитне линије од 50 милиона евра које је ИРБ добила од ЕИБ-а, а међу кредитима је био и онај од шест милиона који је добио „Екватор“.

(Цапитал)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

БАЊАЛУЦАНИН

15.06.2019 16:24

Стварни власник Небојса Радмановиц и пар бандита

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колега

15.06.2019 20:39

Није тачно—идејни творац и извођач свих радова у Екватору је Антон Касиповић. Па, то цијела Бањалука зна. Жељи Копањи је плаћан добар рекет када је требало негдје нешто да се прогура

Name

И кума

15.06.2019 21:41

А јел Небојса и прију увластио.Какав је то сљам.

Name

Ре

15.06.2019 22:49

Какав Радмановиц он је само марионета то је Милетова похота

Name

Бањалуцанин СДС

16.06.2019 13:24

Не знам у вези овога ниста, али за овог сто казе да је Радмановиц марионета оцигледно ниси из БЛ и нимало ниси упуцен у ситуацију. Колико год ти дјеловало да је Миле алфа и омега има ту јос зајебаних играца.

Name

БОРАЦ

15.06.2019 16:41

Цисто прање пара лопова из СНСДа преко неписменог Давидовица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.06.2019 18:06

Па што је мићо молио да не искључе стују по фирмама у бијељини.које ту покро.људи морате сватит да они сви покрадосе. Које богаство има мицомициц

Name

Јаффа

15.06.2019 16:53

Лове је било, сад је нема...а гдје је?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИНИП

15.06.2019 17:06

Бурлетова пљачка се наставља.Миле Бурле лоповчина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

15.06.2019 17:34

Власник свега су Радмановиц и Зељко Ковацевиц, а Дјоко је само марионета...

ОДГОВОРИТЕ
Name

не ремсе

16.06.2019 09:40

Ђоко не умије двије овце сацувати и дузан је и Богу и народу а ипак му фирме раде. Сами закљуците.

Name

Игор

15.06.2019 18:18

Дјоко је увијек ту да подметне ледја за Милу и за то је дебело наградјен .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дк

15.06.2019 23:09

имајули ти на слици билдинзи своје паркинге и по закону два улаза и излаза као сто је у свијету по закону свака зграда и куце по закону мора имат два излаза јел то онда инспекција неце да прими када буде клоз у насој земљи све мозе само дај паре а закона нигдје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фј

15.06.2019 23:11

како ово могу да граде а паркова и дрвеца нема нигдје сами бетон и то је супрот закону све наопако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знам све

16.06.2019 09:06

Па дјоко је превара стара,зна се ста ради. Дузан је свим фирмама у дрзави,а зграде ради без дозволе. Искористава раднике,плате даје по 200 марака на руке. Никад доприносе није платио,али зато има везе па то лако затаскава. Пола фамилије која ради у фирми су робови,без њега не могу ни хљеб купити. А зет му је тек посебна прица,веци це бити криминалац од њега. Размислите мало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметан

16.06.2019 23:05

Дајте људи, Дјоко је легенда Бања Луке и јако паметан цовијек, који свима хоце помоци. Ове градске трацеве неце нико паметан написати

Name

Банкар

17.06.2019 08:11

ЉУДИ МОЈИ ДЈОКО ЈЕ ЈЕДИНА ЉУДИНА СА БАЛКАНА КОЈИ ЈЕ СА ЕКВАТОР БАНКЕ ИСПЛАТИО СВЕ И ЈЕДАН ФЕНИНГ И ОН ЈЕ СИГУРНО ПОСТЕН И КОРЕКТАН ЦОВЈЕК. ЈА РАДИМ У БАНЦИ И У ПЕТАК ЈЕ ДОСЛА БЛОКАДА НА ЕКВАТОР ОД 1870 КМ И ТО ЈЕ ПРАВЉЕЊЕ ОД КОМАРЦА МЕДЈЕДА. СТВАРНО ВИСЕ ВОЛИМО ДА КОМСИЈИ ЦРКНЕ КРАВА,НЕГО ДА СЕ НАСА ОТЕЛИ. ЗИВИО ДЈОКО ЉУДИНО

Name

Радоје

17.06.2019 12:48

У насељу Нови Борик, господа из Екватора су свјесно изасли из габарита који су одредјени локацијским условима и градјевинском дозволом. Завлаце људе вец три године, како це следецег мјесеца бити техницки пријем и употребна дозвола. Знаци лазу станаре вец годинама! Сад је досло до тога да им је куца за техницки пријем налозила измјену локацијских услова, па нову градјевинску дозволу, па тек онда кукавци треба да добију техницки пријем и употребну дозволу за изградјен други и треци објекат. То је море документације и то коста. Тако да це и даље завлацити јадне станаре! Док друга и треца зграда не добију употребне дозволе, нико паметан тамо не би требао куповати станове у изградњи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мала исправка

18.06.2019 07:31

Игром случаја сам директно упозната са тим предметом и могу само рећи да није у питању то што је објекат изажао из габатира већ то што нису урађене гараже а које нису могле бити ради нових противпожарних правилника који су усвојени касније, висина гараже би била проблематична и тек тада објекат не би добио дозволу. То је разлог измјене документације да се те гараже отворе и избију из објекта, сигурно Екватор то може и доказати кога занима.