Одбијен захтјев Мила Ђукановића

На Тројичинданском сабору у Подгорици данас је одбијен захтјев Мила Ђукановића да СПЦ преда манастире и вјерске објекте у руке црногорске православне цркве. Ако Ђукановић не одустане од срамних захтјева, свештенство поручује да ће још одлучније иступити у борби својих светиња и законских права.

Регион 15.06.2019 | 13:33
Одбијен захтјев Мила Ђукановића
"Захтијевамо од Владе Црне Горе да из даље процедуре у разумном року повуче Приједлог закона и припреми нови који ће бити у сагласности са достојанством Црне Горе и међународним стандардима о слободи вјероисповијести. Уколико Влада то што скорије не учини, ми ћемо још одлучније саборно иступити у одбрани својих светиња и законских права", наведено је у поруци Тројичинданског сабора, коју је прочитао владика Јоаникије.

Према његовим ријечима, више је него јасно да се Приједлогом закона припрема отимање храмова и пљачка црквене имовине и то са злокобним и несагледивим посљедицама.

Владика Јоаникије навео је да је Приједлог закона припремљен једнострано, да су Црква чијим представницима није омогућено учешће у Радној групи за израду закона, што представља преседан своје врсте.

Према наводима из поруке Сабора, закон није у функцији цивилизованог и правно утемељеног регулисања права на слободу вјероисповијести и правног положаја Цркве и вјерских заједница већ искључиво против Цркве и елементарних права и слобода православних свештеника и вјерника.

У поруци је истакнуто да постоје и друга питања која дубоко вријеђају достојанство почев од тога да се Црква и вјерске заједнице на прикривен начин заправо приказују као криминалне организације.

"Ствар је доведена до апсурда, јер се Црква која је вјековима са својим народом и добротворима градила, чувала и обнављала светиње служећи у њима Свете службе Божје, оптужује да је наводно `незаконито стекла право својине над православним храмовима и црквеним земљиштем` из времена Краљевине Црне Горе", наводи се у поруци.

Са данашњег Сабора је поручено да Црква не тражи никакве привилегије, нити било какве забране већ само и једино поштовање права на слободу вјере и имовину свих, па и Православне цркве и њених вјерника у држави коју су стварали и за коју су гинули њихови преци са црногорским митрополитима на челу.

Сабор је сагласан да је Црног Гори потребан нови закон који регулише ову област, али сматра да Приједлог овог закона, у значајном броју његових одредби, представља сушту супротност свему што је слобода вјере, толеранција и дијалог.

"Нови закон мора да буде у функцији сваке вјере и свих вјера заједно, свакога вјерника појединачно и свих заједно, а не против једне вјере, Православне цркве, њених епископа, свештеника, монаха, монахиња и вјерника, како је већ у јавности препознат Приједлог закона", истакнуто је у поруци.

Сабор за одбрану светиња СПЦ одржан је данас на платоу испред Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици поводом недавно усвојеног Приједлога закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница.

Митрополит црногорско приморски Амфилохије рекао је у бесједи да постоје двије врста сабора, сабор око око живота, обасјан вјечном свјетлошћу, и сабор око смрти и ништавила.

"Само та два сабора постоје на Земљи од Христовог времена до данас и постојаће до краја свијета и вијека", нагласио је митрополит.

Он је истакао да се сабирају љубављу једних према другима, али и према онима који их мрзе, прогоне и покушавају да своје лажне законе намећу људима, посебно Цркви Божијој.

Према његовим ријечима, зли и опаки сабор, сабор диоба и мржње непрекидно прогони оне који се сабирају у име Господње, о чему је говорио Господ у Јеванђељу.

"Овај сабор је лијек од братоубиства и богоубиства и позив свима на заједницу са живим Богом и заједницу која је сачувана на оваквим саборима кроз древна времена", поручио је митрополит Амфилохије.

Умировљени владика захумско-херцеговачки Атанасије поручио је црногорској власти да одустане од закона и отимаља имовине СПЦ.

Он је саопштио историјат како је ћивот Светог Василија доспио у Манастир Острог и истакао да Црногорци не треба да љуте Херцеговце.

"Немојте нас љутити, јер можемо узети ћивот Светог Василија Острошког у пренијети га у Херцеговину, у његово родно мјесто", поручио је владика Атанасије.

Претходно је у Саборном храму у Подгорици служена Света архијерејска литургија уз молитвено учешће хиљада вјерника из свих крајева Црне Горе.

Литургију су служили митрополит Амфилохије и епископи будимљанско-никшићки Јоаникије, рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије, милешевски Атанасије, буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, захумско-херцеговачки Димитрије, диоклијски Методије и умировљени захумско-херцеговачки Атанасије са многобројним свештенством.

(Срна)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

М

15.06.2019 11:45

Дјукановиц Психопата

ОДГОВОРИТЕ
Name

вјерник

15.06.2019 11:46

Прљава игра црномантјаска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дух са сјекиром

15.06.2019 11:47

1919 декретом укинута ЦПЦ од регента Карађорђевића ...., сада дошло вријеме да се отето врати ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

15.06.2019 12:30

Не лупетај! Та неканонска "ЦПЦ" је основана '93. године. Митрополија црногорско-приморска српске православне цркве постоји 800 година. Мило је дирнуо у осињак, ово ће бити његов крај.

Name

не рисе загоре

15.06.2019 12:36

О цему ти лупас Загоре па та црква никада није ни постојала. Црногорци су Срби из Црне Горе! И њихова црква од Светог Саве се зове Српска православна црква.

Name

Ре

19.06.2019 20:11

Волео би само да зли и неуки људи, подложни затупљености добро прочитају разне декрете на које се позивају, а не да ко ђаци понављачи негде чују па паламуде, манире се штуре и wикипедија историје и чињеница, узмите мало Ватиканске књиге, можете и до Венеције и њене библиотеке прошетати и прочитати, Аустро-угарске списе и запажања а не објављене ствари које се вековима фризирају по потреби већ оне праве које су сами дуго скривали, али их је све више доступно, да не говорим о Турским архивама које су недавно отворене, кад већ нећете домаће да читате, али праве књиге не wикипедија и интернет, биће Вам све јасно, историја се увек по потреби фризирала, али нико од њих ону стварну и документовану није палио и брисао већ архивирао, чувао, крао од других да би је чувао, али временом дође се и до ње, скокните људи до Истамбула, скоро су отворене архиве о Босни, не све али полако и њих ће, поготово би то препоручио овим нашим Босанским Муслиманима, не слажу им се историјске чињенице са како они воле рећи братском Турском!

Name

Мехо

15.06.2019 12:10

Што рече Павле Вујисич у серији Салаш у малом риту "Нече ово на добро изач"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

15.06.2019 13:22

Предлажем да им у ступимо једну омању цркву то сто их има могли би сви стати

ОДГОВОРИТЕ
Name

објективно сагледано

15.06.2019 13:45

Па када се мозе трговати са Косовом, могу и са свим другим светињама српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

непобитне чињенице

15.06.2019 14:09

Српска православна црква није градила манастире и друге вјерске објекте него црногоорски народ и зато их треба оним који их је градио.Црногорска православна црква била је аутокефална ,али је ју СПЦ укинула.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеx

15.06.2019 14:36

Црногорски народ није постојао до 1945. То је била географска одредница.

Name

ре

15.06.2019 15:01

све неки панетњаковици

Name

Ре

15.06.2019 15:45

Црногорци душе продане

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

15.06.2019 18:05

ово је супер објашњено... спрка црква је национална црква па тек онда православна, као што је прво велепосједник са правом на историске споменике, што је еxтра право јер остварује профит. е сад мило може и да опорезује објекте и ако их не отме.. и да цркви почне наплаћивати порез.. а то би био шок једнак овом сад. ипак је српска црква прво српска па тек онда православна за остале православце.. овде религија показује своју политику и материјализам... а мило неће тако лако одустати од свог национализма

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма 'ајте људи

16.06.2019 06:06

Он сигурно не мисли тако,само изврсава ,,своју" замисао.Има и он карактер,дусу и морал, мозда су тренутно одсутни али има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Из ниских побуда

16.06.2019 09:02

Само једно знам, треба да остане како је и била зеља св. Василија Великог Остроског,слава му и цаст,управо тако како се светитељ слагао са тим за вријеме свога овоземаљског зивота. Ви сте сви наспрам светитеља, недостојни да одлуцујете о томе како треба бити.

ОДГОВОРИТЕ