Odbijen zahtjev Mila Đukanovića

Na Trojičindanskom saboru u Podgorici danas je odbijen zahtjev Mila Đukanovića da SPC preda manastire i vjerske objekte u ruke crnogorske pravoslavne crkve. Ako Đukanović ne odustane od sramnih zahtjeva, sveštenstvo poručuje da će još odlučnije istupiti u borbi svojih svetinja i zakonskih prava.

Region 15.06.2019 | 13:33
Odbijen zahtjev Mila Đukanovića
"Zahtijevamo od Vlade Crne Gore da iz dalje procedure u razumnom roku povuče Prijedlog zakona i pripremi novi koji će biti u saglasnosti sa dostojanstvom Crne Gore i međunarodnim standardima o slobodi vjeroispovijesti. Ukoliko Vlada to što skorije ne učini, mi ćemo još odlučnije saborno istupiti u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava", navedeno je u poruci Trojičindanskog sabora, koju je pročitao vladika Joanikije.

Prema njegovim riječima, više je nego jasno da se Prijedlogom zakona priprema otimanje hramova i pljačka crkvene imovine i to sa zlokobnim i nesagledivim posljedicama.

Vladika Joanikije naveo je da je Prijedlog zakona pripremljen jednostrano, da su Crkva čijim predstavnicima nije omogućeno učešće u Radnoj grupi za izradu zakona, što predstavlja presedan svoje vrste.

Prema navodima iz poruke Sabora, zakon nije u funkciji civilizovanog i pravno utemeljenog regulisanja prava na slobodu vjeroispovijesti i pravnog položaja Crkve i vjerskih zajednica već isključivo protiv Crkve i elementarnih prava i sloboda pravoslavnih sveštenika i vjernika.

U poruci je istaknuto da postoje i druga pitanja koja duboko vrijeđaju dostojanstvo počev od toga da se Crkva i vjerske zajednice na prikriven način zapravo prikazuju kao kriminalne organizacije.

"Stvar je dovedena do apsurda, jer se Crkva koja je vjekovima sa svojim narodom i dobrotvorima gradila, čuvala i obnavljala svetinje služeći u njima Svete službe Božje, optužuje da je navodno `nezakonito stekla pravo svojine nad pravoslavnim hramovima i crkvenim zemljištem` iz vremena Kraljevine Crne Gore", navodi se u poruci.

Sa današnjeg Sabora je poručeno da Crkva ne traži nikakve privilegije, niti bilo kakve zabrane već samo i jedino poštovanje prava na slobodu vjere i imovinu svih, pa i Pravoslavne crkve i njenih vjernika u državi koju su stvarali i za koju su ginuli njihovi preci sa crnogorskim mitropolitima na čelu.

Sabor je saglasan da je Crnog Gori potreban novi zakon koji reguliše ovu oblast, ali smatra da Prijedlog ovog zakona, u značajnom broju njegovih odredbi, predstavlja suštu suprotnost svemu što je sloboda vjere, tolerancija i dijalog.

"Novi zakon mora da bude u funkciji svake vjere i svih vjera zajedno, svakoga vjernika pojedinačno i svih zajedno, a ne protiv jedne vjere, Pravoslavne crkve, njenih episkopa, sveštenika, monaha, monahinja i vjernika, kako je već u javnosti prepoznat Prijedlog zakona", istaknuto je u poruci.

Sabor za odbranu svetinja SPC održan je danas na platou ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici povodom nedavno usvojenog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije rekao je u besjedi da postoje dvije vrsta sabora, sabor oko oko života, obasjan vječnom svjetlošću, i sabor oko smrti i ništavila.

"Samo ta dva sabora postoje na Zemlji od Hristovog vremena do danas i postojaće do kraja svijeta i vijeka", naglasio je mitropolit.

On je istakao da se sabiraju ljubavlju jednih prema drugima, ali i prema onima koji ih mrze, progone i pokušavaju da svoje lažne zakone nameću ljudima, posebno Crkvi Božijoj.

Prema njegovim riječima, zli i opaki sabor, sabor dioba i mržnje neprekidno progoni one koji se sabiraju u ime Gospodnje, o čemu je govorio Gospod u Jevanđelju.

"Ovaj sabor je lijek od bratoubistva i bogoubistva i poziv svima na zajednicu sa živim Bogom i zajednicu koja je sačuvana na ovakvim saborima kroz drevna vremena", poručio je mitropolit Amfilohije.

Umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije poručio je crnogorskoj vlasti da odustane od zakona i otimalja imovine SPC.

On je saopštio istorijat kako je ćivot Svetog Vasilija dospio u Manastir Ostrog i istakao da Crnogorci ne treba da ljute Hercegovce.

"Nemojte nas ljutiti, jer možemo uzeti ćivot Svetog Vasilija Ostroškog u prenijeti ga u Hercegovinu, u njegovo rodno mjesto", poručio je vladika Atanasije.

Prethodno je u Sabornom hramu u Podgorici služena Sveta arhijerejska liturgija uz molitveno učešće hiljada vjernika iz svih krajeva Crne Gore.

Liturgiju su služili mitropolit Amfilohije i episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, mileševski Atanasije, buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo, zahumsko-hercegovački Dimitrije, dioklijski Metodije i umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije sa mnogobrojnim sveštenstvom.

(Srna)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

M

15.06.2019 13:45

Djukanovic Psihopata

ODGOVORITE
Name

vjernik

15.06.2019 13:46

Prljava igra crnomantjaska.

ODGOVORITE
Name

duh sa sjekirom

15.06.2019 13:47

1919 dekretom ukinuta CPC od regenta Karađorđevića ...., sada došlo vrijeme da se oteto vrati ,

ODGOVORITE
Name

Sa strane

15.06.2019 14:30

Ne lupetaj! Ta nekanonska "CPC" je osnovana '93. godine. Mitropolija crnogorsko-primorska srpske pravoslavne crkve postoji 800 godina. Milo je dirnuo u osinjak, ovo će biti njegov kraj.

Name

ne rise zagore

15.06.2019 14:36

O cemu ti lupas Zagore pa ta crkva nikada nije ni postojala. Crnogorci su Srbi iz Crne Gore! I njihova crkva od Svetog Save se zove Srpska pravoslavna crkva.

Name

Re

19.06.2019 22:11

Voleo bi samo da zli i neuki ljudi, podložni zatupljenosti dobro pročitaju razne dekrete na koje se pozivaju, a ne da ko đaci ponavljači negde čuju pa palamude, manire se šture i wikipedija istorije i činjenica, uzmite malo Vatikanske knjige, možete i do Venecije i njene biblioteke prošetati i pročitati, Austro-ugarske spise i zapažanja a ne objavljene stvari koje se vekovima friziraju po potrebi već one prave koje su sami dugo skrivali, ali ih je sve više dostupno, da ne govorim o Turskim arhivama koje su nedavno otvorene, kad već nećete domaće da čitate, ali prave knjige ne wikipedija i internet, biće Vam sve jasno, istorija se uvek po potrebi frizirala, ali niko od njih onu stvarnu i dokumentovanu nije palio i brisao već arhivirao, čuvao, krao od drugih da bi je čuvao, ali vremenom dođe se i do nje, skoknite ljudi do Istambula, skoro su otvorene arhive o Bosni, ne sve ali polako i njih će, pogotovo bi to preporučio ovim našim Bosanskim Muslimanima, ne slažu im se istorijske činjenice sa kako oni vole reći bratskom Turskom!

Name

Meho

15.06.2019 14:10

Što reče Pavle Vujisič u seriji Salaš u malom ritu "Neče ovo na dobro izač"

ODGOVORITE
Name

Boban

15.06.2019 15:22

Predlažem da im u stupimo jednu omanju crkvu to sto ih ima mogli bi svi stati

ODGOVORITE
Name

objektivno sagledano

15.06.2019 15:45

Pa kada se moze trgovati sa Kosovom, mogu i sa svim drugim svetinjama srpskog naroda.

ODGOVORITE
Name

nepobitne činjenice

15.06.2019 16:09

Srpska pravoslavna crkva nije gradila manastire i druge vjerske objekte nego crnogoorski narod i zato ih treba onim koji ih je gradio.Crnogorska pravoslavna crkva bila je autokefalna ,ali je ju SPC ukinula.

ODGOVORITE
Name

Zex

15.06.2019 16:36

Crnogorski narod nije postojao do 1945. To je bila geografska odrednica.

Name

re

15.06.2019 17:01

sve neki panetnjakovici

Name

Re

15.06.2019 17:45

Crnogorci duše prodane

ODGOVORITE
Name

izraelac

15.06.2019 20:05

ovo je super objašnjeno... sprka crkva je nacionalna crkva pa tek onda pravoslavna, kao što je prvo veleposjednik sa pravom na istoriske spomenike, što je extra pravo jer ostvaruje profit. e sad milo može i da oporezuje objekte i ako ih ne otme.. i da crkvi počne naplaćivati porez.. a to bi bio šok jednak ovom sad. ipak je srpska crkva prvo srpska pa tek onda pravoslavna za ostale pravoslavce.. ovde religija pokazuje svoju politiku i materijalizam... a milo neće tako lako odustati od svog nacionalizma

ODGOVORITE
Name

Ma 'ajte ljudi

16.06.2019 08:06

On sigurno ne misli tako,samo izvrsava ,,svoju" zamisao.Ima i on karakter,dusu i moral, mozda su trenutno odsutni ali ima.

ODGOVORITE
Name

Iz niskih pobuda

16.06.2019 11:02

Samo jedno znam, treba da ostane kako je i bila zelja sv. Vasilija Velikog Ostroskog,slava mu i cast,upravo tako kako se svetitelj slagao sa tim za vrijeme svoga ovozemaljskog zivota. Vi ste svi naspram svetitelja, nedostojni da odlucujete o tome kako treba biti.

ODGOVORITE