Осуђеним Србима најтеже у Естонији

Србија ће на Савјету безбједности, 17. јула, поново покренути иницијативу да држављани Србије осуђени у Хашким трибуналом, а налазе се на одслужењу казне у другим земљама, робију дослуже у домовини, потврдила је министарка правде Србије Нела Кубуровић.

Србија 15.06.2019 | 08:44
Осуђеним Србима најтеже у Естонији
– Од тренутка доношења одлуке да у државама бивше Југославије нема услова за издржавање казне прошло је 25 година и од тада смо постигли велики напредак када је ријеч о систему за идржавање кривичних санкција. Ако од појединих земаља добијамо захтјеве да особе српског поријекла, које издржавају казну у њиховим затворима, буду пребачене овдје, пошто испуњавамо услове, не знам зашто се то не би могло примијенити и на хашке осуђенике – каже Кубуровићева за Новости.

Према ријечима министарке, осим притужби осуђених на третман у Естонији, до сада није било примједаба српских затвореника из других земаља.

Позивајући се на незванична сазнања, Новости пишу да Естонци праве озбиљне проблеме кад год српски представници разговарају са њима о условима боравка Милана Мартића, Драгомира Милошевића и Милана Лукића у затвору или када се обрате суду у Хагу са конкретним замеркама.

Предраг Милованчевић, адвокат Милана Мартића каже да је свака држава обавезна да води рачуна о људским правима својих држављана, па и када су у затвору и додаје да су Мартић и Драгомир Милошевић годинама у том затвору и нису направили ниједан инцидент.

Новости подсјећају да су раније писали о односу затворске управе према српским затвореницима у Тартуу, који је врло бахат и суров. Имају изузетно лошу здравствену заштиту. Код љекара их воде везане и у кавезу, док их прегледају везане су им руке и ноге. Пошто не знају естонски језик, не могу да кажу доктору какве проблеме имају, а преводиоца немају.

За сваки неспоразум шаљу их за казну у самицу. Тортура иде до те мјере да Естонцима, који не воле Русе, смета чак и то што српски језик, којим тројица затвореника причају, личи на руски, па се и због тога према њима непријатељски односе.

(Тањуг)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Са стране

15.06.2019 07:08

Естонци су позната нацистичка марва! Но, ако буде карамбола у свету, биће и марва која ће прва нестати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Са стране

15.06.2019 07:55

Тацно да су Естонци познати али и осудјеници су осудјени за дјела која су блиска Естонцима,мозда је то од Бога тако.

Name

Управо тако

15.06.2019 08:27

Мрзе Русе... Пакост, злоба и љубомора готово цијелог свијета сто је под окриљем Ватикан из дна дусе мрзи Православља и Русију. Како не могу ниста Русији сву своју злобу искаљују на српском народу. Упоредо претходно наведено сада је и Кина постала омразена. Овај нацин зивота достигао је достигао је последњи степен постојања. Уопште ме не цуди сто је на помолу катаклизме! Толики ниво мржње у народу није забиљезен од памтивека.

Name

Кад

15.06.2019 12:03

неко помене Хаг ,утроба ми се окрене. Докле ће Срби трунути по затворима ,зашто су криви ??? Јели то Европа демократска ,мултикултурална ,хоћу рећи фашустичка која затвара очи и зачепи уши кад усташе дивљају ,позивају на линч ,клање Срба ,величање Павелића и осталог кољачког олоша Шта се могло и очекивати од "напредних " Европљана ??? нушта добро ,отимају и парчају Србију ,хоће да униште и Републику Српску ,навукли терористе а кад терористи сију страх по Њемачкој ,Феанцуској и осталим "наоредним " земљама онда реже на исламисте пеу том заборављају да су Срби давно упозорили ту Европу на радикални ислам и тероризам.

Name

Ди

15.06.2019 08:26

Људска права? Па они су ту бас због тога сто су ускратили стотинама људи основно право на зивот. Свакоме по заслузи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ди

15.06.2019 11:46

Браво за коментар! Тако и ја мислим. Нису ту на годисњем одмору у неком 5 звијездица хотелу да се проведу. Ако им се ту не свидја, нек њих изруце у БиХ 5 звијездица затвор као у Зеници.

Name

Реално

15.06.2019 15:54

Хајде будалетино једна умиј се и ћути. Шта је Мартић урадио да толико робија? А шта су урадили бошњачки, хрватски и албански челници и ником ништа.

Name

Мујо Хрсуз

15.06.2019 08:29

Косово је Србија и тамо хин треба дислоцирати!....Ха ја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин.

15.06.2019 08:46

Ма каква дјела...ј...ем ти дјело...?!Ста је то Мартиц направио и мноство других Срба...изгубио тј.истјеран из властите дрзаве?!Највеци егзодус у задњих 70так година у свијету су устасе направиле том Мартицу и насем српском народу,па ради искривљене 'истине'која слузи у дневнополитицке сврхе,данас зртва лези робију,а устасе и дан данас оргијају над зртвама српским...ТО ЈЕ ЕВРОПА,ТО СУ ТИ МОРАЛИСТИ СТО О ПРАВДИ ПРИЦАЈУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

севиљски брицо

15.06.2019 11:15

А гдје је 200.000 Хрвата из Посавине,отисли ваљда ради прегласне музике.А гдје су били 400.000 Хрвата из Српске Крајине за вријеме тог истог Мартица.Има све записано ,снимљено,документовано сад мозес викати сто год хоцес.

Name

Бакица

15.06.2019 12:20

Естонци су цувена нацистицка говна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

16.06.2019 09:08

Нацисти и у Украјини угњетавају вецину.