Osuđenim Srbima najteže u Estoniji

Srbija će na Savjetu bezbjednosti, 17. jula, ponovo pokrenuti inicijativu da državljani Srbije osuđeni u Haškim tribunalom, a nalaze se na odsluženju kazne u drugim zemljama, robiju dosluže u domovini, potvrdila je ministarka pravde Srbije Nela Kuburović.

Srbija 15.06.2019 | 08:44
Osuđenim Srbima najteže u Estoniji
– Od trenutka donošenja odluke da u državama bivše Jugoslavije nema uslova za izdržavanje kazne prošlo je 25 godina i od tada smo postigli veliki napredak kada je riječ o sistemu za idržavanje krivičnih sankcija. Ako od pojedinih zemalja dobijamo zahtjeve da osobe srpskog porijekla, koje izdržavaju kaznu u njihovim zatvorima, budu prebačene ovdje, pošto ispunjavamo uslove, ne znam zašto se to ne bi moglo primijeniti i na haške osuđenike – kaže Kuburovićeva za Novosti.

Prema riječima ministarke, osim pritužbi osuđenih na tretman u Estoniji, do sada nije bilo primjedaba srpskih zatvorenika iz drugih zemalja.

Pozivajući se na nezvanična saznanja, Novosti pišu da Estonci prave ozbiljne probleme kad god srpski predstavnici razgovaraju sa njima o uslovima boravka Milana Martića, Dragomira Miloševića i Milana Lukića u zatvoru ili kada se obrate sudu u Hagu sa konkretnim zamerkama.

Predrag Milovančević, advokat Milana Martića kaže da je svaka država obavezna da vodi računa o ljudskim pravima svojih državljana, pa i kada su u zatvoru i dodaje da su Martić i Dragomir Milošević godinama u tom zatvoru i nisu napravili nijedan incident.

Novosti podsjećaju da su ranije pisali o odnosu zatvorske uprave prema srpskim zatvorenicima u Tartuu, koji je vrlo bahat i surov. Imaju izuzetno lošu zdravstvenu zaštitu. Kod ljekara ih vode vezane i u kavezu, dok ih pregledaju vezane su im ruke i noge. Pošto ne znaju estonski jezik, ne mogu da kažu doktoru kakve probleme imaju, a prevodioca nemaju.

Za svaki nesporazum šalju ih za kaznu u samicu. Tortura ide do te mjere da Estoncima, koji ne vole Ruse, smeta čak i to što srpski jezik, kojim trojica zatvorenika pričaju, liči na ruski, pa se i zbog toga prema njima neprijateljski odnose.

(Tanjug)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Sa strane

15.06.2019 07:08

Estonci su poznata nacistička marva! No, ako bude karambola u svetu, biće i marva koja će prva nestati.

ODGOVORITE
Name

re Sa strane

15.06.2019 07:55

Tacno da su Estonci poznati ali i osudjenici su osudjeni za djela koja su bliska Estoncima,mozda je to od Boga tako.

Name

Upravo tako

15.06.2019 08:27

Mrze Ruse... Pakost, zloba i ljubomora gotovo cijelog svijeta sto je pod okriljem Vatikan iz dna duse mrzi Pravoslavlja i Rusiju. Kako ne mogu nista Rusiji svu svoju zlobu iskaljuju na srpskom narodu. Uporedo prethodno navedeno sada je i Kina postala omrazena. Ovaj nacin zivota dostigao je dostigao je poslednji stepen postojanja. Uopšte me ne cudi sto je na pomolu kataklizme! Toliki nivo mržnje u narodu nije zabiljezen od pamtiveka.

Name

Kad

15.06.2019 12:03

neko pomene Hag ,utroba mi se okrene. Dokle će Srbi trunuti po zatvorima ,zašto su krivi ??? Jeli to Evropa demokratska ,multikulturalna ,hoću reći fašustička koja zatvara oči i začepi uši kad ustaše divljaju ,pozivaju na linč ,klanje Srba ,veličanje Pavelića i ostalog koljačkog ološa Šta se moglo i očekivati od "naprednih " Evropljana ??? nušta dobro ,otimaju i parčaju Srbiju ,hoće da unište i Republiku Srpsku ,navukli teroriste a kad teroristi siju strah po Njemačkoj ,Feancuskoj i ostalim "naorednim " zemljama onda reže na islamiste peu tom zaboravljaju da su Srbi davno upozorili tu Evropu na radikalni islam i terorizam.

Name

Di

15.06.2019 08:26

Ljudska prava? Pa oni su tu bas zbog toga sto su uskratili stotinama ljudi osnovno pravo na zivot. Svakome po zasluzi.

ODGOVORITE
Name

re di

15.06.2019 11:46

Bravo za komentar! Tako i ja mislim. Nisu tu na godisnjem odmoru u nekom 5 zvijezdica hotelu da se provedu. Ako im se tu ne svidja, nek njih izruce u BiH 5 zvijezdica zatvor kao u Zenici.

Name

Реално

15.06.2019 15:54

Хајде будалетино једна умиј се и ћути. Шта је Мартић урадио да толико робија? А шта су урадили бошњачки, хрватски и албански челници и ником ништа.

Name

Mujo Hrsuz

15.06.2019 08:29

Kosovo je Srbija i tamo hin treba dislocirati!....Ha ja!

ODGOVORITE
Name

Srbin.

15.06.2019 08:46

Ma kakva djela...j...em ti djelo...?!Sta je to Martic napravio i mnostvo drugih Srba...izgubio tj.istjeran iz vlastite drzave?!Najveci egzodus u zadnjih 70tak godina u svijetu su ustase napravile tom Marticu i nasem srpskom narodu,pa radi iskrivljene 'istine'koja sluzi u dnevnopoliticke svrhe,danas zrtva lezi robiju,a ustase i dan danas orgijaju nad zrtvama srpskim...TO JE EVROPA,TO SU TI MORALISTI STO O PRAVDI PRICAJU...

ODGOVORITE
Name

seviljski brico

15.06.2019 11:15

A gdje je 200.000 Hrvata iz Posavine,otisli valjda radi preglasne muzike.A gdje su bili 400.000 Hrvata iz Srpske Krajine za vrijeme tog istog Martica.Ima sve zapisano ,snimljeno,dokumentovano sad mozes vikati sto god hoces.

Name

Bakica

15.06.2019 12:20

Estonci su cuvena nacisticka govna.

ODGOVORITE
Name

Pa

16.06.2019 09:08

Nacisti i u Ukrajini ugnjetavaju vecinu.