Мисија: Одбрана трона...

Тренутно је математички немогуће да Новак Ђоковић изгуби прву позицију до 19. августа, али предстоје му паклено лето и јесен које ће проћи у ударима старих ривала, Надал и Федерера. А ако мислите да ће одбранити титуле на Вимблдону и УС Опену или да ће успети да 31. децембра буде и даље први на АТП листи.

Тенис 14.06.2019 | 22:45
Мисија: Одбрана трона...
Вест да је Новак Ђоковић одлучио да одмара у периоду између завршетка Ролан Грасоса и почетка Вимблдона (1. јул) није изненадила познаваоце прилика, али и оне који нису одмах заборавили колико је пута излазио на терен у Паризу последњих дана због падавина.

А са завршетком Ролан Гароса, где је је отишао корак више него прошле године, те је дуплирао број поена, зарадишви 360, завршен је и период у којем је могао да гомила поене. И како је кренуо, титулом у Мелбурну, није се баш најбоље завршио, али је ипак успео да "накарика" садашњих 12.715. То, наравно није посебно импресивно када се у обзир узме да је по освајању мастерса у Шангају октобра 2015, а годину пред почетак кризе узроковане повредама и губљењем мотивације по коначном покоравању управо Ролан Гароса пребацио 16 хиљада, то јест достигао светски рекорд са тачно 16.785 бодова, што је било практично једнако броју бодова који су заједно освојили тада други рекет, Енди Мари и трећи, Роџер Федерер. Та 2015, али и 2011. којом је показао да је тенисер који ће дефинитивно ући у легенду, неке су од најчудеснијих година у историји белог спорта.

АТП ЛИСТА 19. ОКТОБАР 2015.

1. Н. Ђоковић 16.725
2. Е. Мари 8.750
3. Р. Федерер 8.430
4. С. Вавринка 6.630
5. Т. Бердих 4.840.

Ове 2019. ситуација је нешто тежа, али наш ас и даље има значајну предност над најближим пратиоцима, Рафаелом Надалом и Роџером Федерером. Али, дошло је време да плаћа дивиденте прошлогодишњег бума којим је просто разнео караван белог спорта.

Од Шпанца је тренутно бољи 4.770, а Швајцарца 6.045 поена, тако да је сигуран на врху листе, и то математички све до 19. августа, недељу дана пред почетак УС Опена. И поред тога што је пред њиме много посла пошто до краја сезоне брани чак 7.690 поена које је сакупио током другог дела прошле године (не рачунајући Квинс), и даље су му велике шансе да задржи АТП трон до краја 2019. Али, дотле има још много тога да се догоди.

АТП ЛИСТА 10. ЈУН 2019.

1. Н. Ђоковић 12.715
2. Р . Надал 7.945
3. Р. Федерер 6.670
4. Д. Тим 4.685
5. А. Зверев 4.360

Пошто се у Квинсу одрекао 300 АТП поена које је зарадио уласком у финале, следе му одбране титуле на два гренд слема, Вимблдону и УС Опену и на мастерсима у Синсинатију и Шангају. Укупно, само ова четири тамичења носе 6.000 поена. Успео је наш ас на крају сезоне да се пробије и у два финала, на мастерсу у Паризу и завршном матерсу у Лондону, док простора да "заради" има пре свега на мастерсу у Канади где је прошле године заустављен у трећем колу када га је савладао Стефанос Циципас, али и да се појави на неком озбиљнијем АТП 500 турниру током сезоне на тврдим подлогама, као што су Пекинг или Базел.

Свакако креће део сезоне у којој се наш ас најбоље од велике тројке сналази, пре свега на тврдој подлози, мада је и на трави практично непобедив те не би било велико чудо да одбрани трон Вимблдона.



Што се тиче његова два вечна ривала, јасно је да ни њима неће бити лако у наставку, мада су у далеко бољим позицијама. А посебно Надал који је прошлог лета завршио сезону одмах након полуфинала УС Опена. То значи да Шпанац до краја године брани само 2.440 бодова, с тим што ће имати прегршт прилика да увећа конто. Осим тога што након њујоршког гренд слема може да игра на мастерсима у Шангају и Паризу, као и завршном у Лондону, он је пре последњег гренд слема сезоне прекочио и мастерс у Синсинатију, тако да је јасно да би лако могао да се докопа прве позиције до краја године. Највећи кривац за то је заправо Ноле који је слабо одиграо почетком овог пролећа на тврдим теренима мастера у Индијан Велсу и Мајамију где је имао прилику да акумулира значајан број бодова.



Федекс је у нешто лошијој ситуацији, мада би већ идуће седмице могао да се домогне друге позиције ако освоји титулу на турниру у Халеу. А што се тиче прве, ситуација је замршенија јер га чека одбрана 3.060 поена. Питање је само да ли ће мештер из Базела, који ускоро пуни 38 година желети и/или имати снаге да јури АТП трон. Како сада ствари стоје, тешко.

Слична прича се понавља већ из године у годину када су у питању ова три аса какве тенис није видео. Али, стари вукови полако успоравају, године великих битака су иза њих и само је питање времена када ће их млади сустићи и престићи. За сада уживајмо док траје врхунска спортска представа три вечна владара АТП-а.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар