Misija: Odbrana trona...

Trenutno je matematički nemoguće da Novak Đoković izgubi prvu poziciju do 19. avgusta, ali predstoje mu pakleno leto i jesen koje će proći u udarima starih rivala, Nadal i Federera. A ako mislite da će odbraniti titule na Vimbldonu i US Openu ili da će uspeti da 31. decembra bude i dalje prvi na ATP listi.

Tenis 14.06.2019 | 22:45
Misija: Odbrana trona...
Vest da je Novak Đoković odlučio da odmara u periodu između završetka Rolan Grasosa i početka Vimbldona (1. jul) nije iznenadila poznavaoce prilika, ali i one koji nisu odmah zaboravili koliko je puta izlazio na teren u Parizu poslednjih dana zbog padavina.

A sa završetkom Rolan Garosa, gde je je otišao korak više nego prošle godine, te je duplirao broj poena, zaradišvi 360, završen je i period u kojem je mogao da gomila poene. I kako je krenuo, titulom u Melburnu, nije se baš najbolje završio, ali je ipak uspeo da "nakarika" sadašnjih 12.715. To, naravno nije posebno impresivno kada se u obzir uzme da je po osvajanju mastersa u Šangaju oktobra 2015, a godinu pred početak krize uzrokovane povredama i gubljenjem motivacije po konačnom pokoravanju upravo Rolan Garosa prebacio 16 hiljada, to jest dostigao svetski rekord sa tačno 16.785 bodova, što je bilo praktično jednako broju bodova koji su zajedno osvojili tada drugi reket, Endi Mari i treći, Rodžer Federer. Ta 2015, ali i 2011. kojom je pokazao da je teniser koji će definitivno ući u legendu, neke su od najčudesnijih godina u istoriji belog sporta.

ATP LISTA 19. OKTOBAR 2015.

1. N. Đoković 16.725
2. E. Mari 8.750
3. R. Federer 8.430
4. S. Vavrinka 6.630
5. T. Berdih 4.840.

Ove 2019. situacija je nešto teža, ali naš as i dalje ima značajnu prednost nad najbližim pratiocima, Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom. Ali, došlo je vreme da plaća dividente prošlogodišnjeg buma kojim je prosto razneo karavan belog sporta.

Od Španca je trenutno bolji 4.770, a Švajcarca 6.045 poena, tako da je siguran na vrhu liste, i to matematički sve do 19. avgusta, nedelju dana pred početak US Opena. I pored toga što je pred njime mnogo posla pošto do kraja sezone brani čak 7.690 poena koje je sakupio tokom drugog dela prošle godine (ne računajući Kvins), i dalje su mu velike šanse da zadrži ATP tron do kraja 2019. Ali, dotle ima još mnogo toga da se dogodi.

ATP LISTA 10. JUN 2019.

1. N. Đoković 12.715
2. R . Nadal 7.945
3. R. Federer 6.670
4. D. Tim 4.685
5. A. Zverev 4.360

Pošto se u Kvinsu odrekao 300 ATP poena koje je zaradio ulaskom u finale, slede mu odbrane titule na dva grend slema, Vimbldonu i US Openu i na mastersima u Sinsinatiju i Šangaju. Ukupno, samo ova četiri tamičenja nose 6.000 poena. Uspeo je naš as na kraju sezone da se probije i u dva finala, na mastersu u Parizu i završnom matersu u Londonu, dok prostora da "zaradi" ima pre svega na mastersu u Kanadi gde je prošle godine zaustavljen u trećem kolu kada ga je savladao Stefanos Cicipas, ali i da se pojavi na nekom ozbiljnijem ATP 500 turniru tokom sezone na tvrdim podlogama, kao što su Peking ili Bazel.

Svakako kreće deo sezone u kojoj se naš as najbolje od velike trojke snalazi, pre svega na tvrdoj podlozi, mada je i na travi praktično nepobediv te ne bi bilo veliko čudo da odbrani tron Vimbldona.



Što se tiče njegova dva večna rivala, jasno je da ni njima neće biti lako u nastavku, mada su u daleko boljim pozicijama. A posebno Nadal koji je prošlog leta završio sezonu odmah nakon polufinala US Opena. To znači da Španac do kraja godine brani samo 2.440 bodova, s tim što će imati pregršt prilika da uveća konto. Osim toga što nakon njujorškog grend slema može da igra na mastersima u Šangaju i Parizu, kao i završnom u Londonu, on je pre poslednjeg grend slema sezone prekočio i masters u Sinsinatiju, tako da je jasno da bi lako mogao da se dokopa prve pozicije do kraja godine. Najveći krivac za to je zapravo Nole koji je slabo odigrao početkom ovog proleća na tvrdim terenima mastera u Indijan Velsu i Majamiju gde je imao priliku da akumulira značajan broj bodova.



Fedeks je u nešto lošijoj situaciji, mada bi već iduće sedmice mogao da se domogne druge pozicije ako osvoji titulu na turniru u Haleu. A što se tiče prve, situacija je zamršenija jer ga čeka odbrana 3.060 poena. Pitanje je samo da li će mešter iz Bazela, koji uskoro puni 38 godina želeti i/ili imati snage da juri ATP tron. Kako sada stvari stoje, teško.

Slična priča se ponavlja već iz godine u godinu kada su u pitanju ova tri asa kakve tenis nije video. Ali, stari vukovi polako usporavaju, godine velikih bitaka su iza njih i samo je pitanje vremena kada će ih mladi sustići i prestići. Za sada uživajmo dok traje vrhunska sportska predstava tri večna vladara ATP-a.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar