Азар наставио шпанску силу над Премијер лигом!

Ко је следећи?! Велике звезде иду са Острва у Реал и Барсу, а никако обрнуто. . .

Фудбал 13.06.2019 | 23:50
Азар наставио шпанску силу над Премијер лигом!
Иако је Премијер лига најбогатија лига не свету, иако је то најатрактивније и најизједначеније лигашко такмичење о којем сањају милиони фудбалера, постоји и ниво изнад. Већ годинама трају расправе да ли су боље енгелска Премијер лига или шпанска Примера, али дилеме нема када се пореди моћ енглеских и шпанских великана.

Да и над попом има поп, виђамо сваког лета када се Реал Мадрид и Барселона наоштре да проберу оно најбоље из Премијер лиге. И онда није питање „да ли ће“ шпански гиганти добити оно што желе, већ „када ће“. Еден Азар је најсвежији пример.

Можда и најбољи играч Премијер лиге у претходних неколико година није могао да одоли позиву Реал Мадрида. Иако је у Челсију могао да постане можда и највећа легенда у историји клуба, зов Краљевског клуба је био јачи. Иако зна да му је време у Мадриду орочено са 28 голдина, да ће уживати неколико сезона, а да ће га онда Реал сажвакати и испљунути као што је радио и са својим већим легендама. Јер, Реал не трпи никакве кредите и заслуге. Морају увек да играју најбољи и најатрактивнији.

Откако је Флорентино Перез дошао на чело Реала почетком овог века и започео еру Галактикоса, повукао је за собом љутог ривала Барселону у неку врсту лицитације и тржишне трке који ниједан клуб у Европи не може да трчи са њима. Макар на дуже стазе. Повремено рукавицу баце енгелски богаташи, Бајерн, ПСЖ, Јувентус, некада су то могли и Милан и Интер, али нико не може да две деценије констатно буде главна сила европског фудбала као што су то Реал и Барса. Они су највећи.

Говоре то и новац и резултати. У 19 сезона Лиге шампиона у овом веку, Барса и Реал су освојили више од половине титула – 10. Од 20 највећих трансфера у историји фудбала, Барса и Реал су реализовали 10. Дакле, остатак Европе на једну, шпанска армада на другу страну.

Азаров пример не треба да чуди...

Шпански гиганти већ годинама малтретирају енгелске богаташе на сличан начин. Реал је у ове две две непуне деценије узимао највеће звезде Премијер лиге попут Кристијана Роналда, Герета Бејла, МајкаОвена, Дејвида Бекама, али неке мање попут Арјена Робена, Стива Мекманамана, Луке Модрића, Ћаби Алонса, Тибоа Куртое или Николе Ањелке које манчестерски, лондонски и ливерпулски клубови никако нису желели да продају, али су морали.

Слично је и Барселоном. Каталонци су са Острва одводили асове попут Анрија, Суареза, Кутиња, Овермарса, Маскерана, Фабрегаса...

Било је ту и неких паничних куповина, привремених и изнуђених решења или позајмица попут Ван Бронхорста, Гудјонсена, Чичарита, Дијаре, Адебајора, Ван Нистелроја, Вермалена, Рејеса, Дудека, Хајнцеа, Арбелое, Есијена, Карваља... Ретки од њих попут Ван Нистелроја и Ван Бронхорста су се исплатили, али то су били занемарљиви трошкови за шпанске великане. Било је и класичних промашаја попут Петија, Вудгетја, Сонга који су се у тренуцима куповина чимнили као права решења, али нису успели на Принејима.

Било је и враћања својих талената попут Пикеа и недавно Браима Дијаза. Углавном, Барса и Реал су куповали у Енгелској оно што су хтели.

Обрнутих случлајева скоро да није било. Иако препуни пара, богати Енглези никада нису могли да Реалу или Барселони отму неку од главних звезда. Морали су да се задовоље тек оним што је Шпанцима вишак или је „изашло из моде“. Такви су били трансфери Санчеза, Ди Марије, Педра, Озила, Ван дер Варта, Робиња, Дека, Ковачића, Морате, Клајверта, Зендена, Сахина, Данила, Шукера, Брава, Мине, Диња, Гомеша, Дос Сантоса, Брава... Неки од њих су били Реалови и Барсини промашаји, неки су били асови који су одслужили своје и потрошени су, а неки су били таленти који нису могли да се изборе у пакленој конкуренцији. За Реал и Барсу су били вишак, а за премијерлигаше велика појачања.

Можда једина два случаја за којима у Мадриду и Каталонији донекле жале су одласци Клода Мекелела у Челси и Јаје Туреа у Манчестер Сити. Међутим, први је био лоша процена Флорентина Переза, а други је намамљен Ситијевим петро доларима и фараонским уговором најплаћенијег играча света.

Ипак, суштина је да када Реал и Барса нешто хоће из Премијер лиге, они то и добију... И Енглези ту не могу ништа.

Питање само: Ко је следећи? Салах? Бернардо Силва? Кејн? Рашфорд?

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар