Azar nastavio špansku silu nad Premijer ligom!

Ko je sledeći?! Velike zvezde idu sa Ostrva u Real i Barsu, a nikako obrnuto. . .

Fudbal 13.06.2019 | 23:50
Azar nastavio špansku silu nad Premijer ligom!
Iako je Premijer liga najbogatija liga ne svetu, iako je to najatraktivnije i najizjednačenije ligaško takmičenje o kojem sanjaju milioni fudbalera, postoji i nivo iznad. Već godinama traju rasprave da li su bolje engelska Premijer liga ili španska Primera, ali dileme nema kada se poredi moć engleskih i španskih velikana.

Da i nad popom ima pop, viđamo svakog leta kada se Real Madrid i Barselona naoštre da proberu ono najbolje iz Premijer lige. I onda nije pitanje „da li će“ španski giganti dobiti ono što žele, već „kada će“. Eden Azar je najsvežiji primer.

Možda i najbolji igrač Premijer lige u prethodnih nekoliko godina nije mogao da odoli pozivu Real Madrida. Iako je u Čelsiju mogao da postane možda i najveća legenda u istoriji kluba, zov Kraljevskog kluba je bio jači. Iako zna da mu je vreme u Madridu oročeno sa 28 goldina, da će uživati nekoliko sezona, a da će ga onda Real sažvakati i ispljunuti kao što je radio i sa svojim većim legendama. Jer, Real ne trpi nikakve kredite i zasluge. Moraju uvek da igraju najbolji i najatraktivniji.

Otkako je Florentino Perez došao na čelo Reala početkom ovog veka i započeo eru Galaktikosa, povukao je za sobom ljutog rivala Barselonu u neku vrstu licitacije i tržišne trke koji nijedan klub u Evropi ne može da trči sa njima. Makar na duže staze. Povremeno rukavicu bace engelski bogataši, Bajern, PSŽ, Juventus, nekada su to mogli i Milan i Inter, ali niko ne može da dve decenije konstatno bude glavna sila evropskog fudbala kao što su to Real i Barsa. Oni su najveći.

Govore to i novac i rezultati. U 19 sezona Lige šampiona u ovom veku, Barsa i Real su osvojili više od polovine titula – 10. Od 20 najvećih transfera u istoriji fudbala, Barsa i Real su realizovali 10. Dakle, ostatak Evrope na jednu, španska armada na drugu stranu.

Azarov primer ne treba da čudi...

Španski giganti već godinama maltretiraju engelske bogataše na sličan način. Real je u ove dve dve nepune decenije uzimao najveće zvezde Premijer lige poput Kristijana Ronalda, Gereta Bejla, MajkaOvena, Dejvida Bekama, ali neke manje poput Arjena Robena, Stiva Mekmanamana, Luke Modrića, Ćabi Alonsa, Tiboa Kurtoe ili Nikole Anjelke koje mančesterski, londonski i liverpulski klubovi nikako nisu želeli da prodaju, ali su morali.

Slično je i Barselonom. Katalonci su sa Ostrva odvodili asove poput Anrija, Suareza, Kutinja, Overmarsa, Maskerana, Fabregasa...

Bilo je tu i nekih paničnih kupovina, privremenih i iznuđenih rešenja ili pozajmica poput Van Bronhorsta, Gudjonsena, Čičarita, Dijare, Adebajora, Van Nistelroja, Vermalena, Rejesa, Dudeka, Hajncea, Arbeloe, Esijena, Karvalja... Retki od njih poput Van Nistelroja i Van Bronhorsta su se isplatili, ali to su bili zanemarljivi troškovi za španske velikane. Bilo je i klasičnih promašaja poput Petija, Vudgetja, Songa koji su se u trenucima kupovina čimnili kao prava rešenja, ali nisu uspeli na Prinejima.

Bilo je i vraćanja svojih talenata poput Pikea i nedavno Braima Dijaza. Uglavnom, Barsa i Real su kupovali u Engelskoj ono što su hteli.

Obrnutih slučlajeva skoro da nije bilo. Iako prepuni para, bogati Englezi nikada nisu mogli da Realu ili Barseloni otmu neku od glavnih zvezda. Morali su da se zadovolje tek onim što je Špancima višak ili je „izašlo iz mode“. Takvi su bili transferi Sančeza, Di Marije, Pedra, Ozila, Van der Varta, Robinja, Deka, Kovačića, Morate, Klajverta, Zendena, Sahina, Danila, Šukera, Brava, Mine, Dinja, Gomeša, Dos Santosa, Brava... Neki od njih su bili Realovi i Barsini promašaji, neki su bili asovi koji su odslužili svoje i potrošeni su, a neki su bili talenti koji nisu mogli da se izbore u paklenoj konkurenciji. Za Real i Barsu su bili višak, a za premijerligaše velika pojačanja.

Možda jedina dva slučaja za kojima u Madridu i Kataloniji donekle žale su odlasci Kloda Mekelela u Čelsi i Jaje Turea u Mančester Siti. Međutim, prvi je bio loša procena Florentina Pereza, a drugi je namamljen Sitijevim petro dolarima i faraonskim ugovorom najplaćenijeg igrača sveta.

Ipak, suština je da kada Real i Barsa nešto hoće iz Premijer lige, oni to i dobiju... I Englezi tu ne mogu ništa.

Pitanje samo: Ko je sledeći? Salah? Bernardo Silva? Kejn? Rašford?

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar