Званично: Поново промијењен систем такмичења у СЛС!

Укинута подела бодова! Нема више поделе бодова у Суперлиги! Последње првенство без поделе бодова, али са двокружним системом од 30 рунди, одиграно је у сезони 2014-15 и титулу је освојио Партизан са седам бодова више од Црвене звезде.

Фудбал 13.06.2019 | 20:36
Званично: Поново промијењен систем такмичења у СЛС!
Одбор за хитна питања Фудбалског савеза Србије данас није донео само одлуку о смени селектора, односно споразумном разлазу са Младеном Крстајићем, већ и о променама у систему такмичења Суперлиге. Суштина је - нема више поделе бодова! 

Дакле, плеј-оф и плеј-аут остају, али клубови ће у доигравање ући са истим бодовним салдом који су обезбедили у првих 30 кола.

У кратком саопштењу на званичном порталу Фудбалског савеза Србије, објављеном овог четвртка поподне, наведене су две одлуке Одбора за хитна питања са седнице одржане у Београду.

Поред потврде вести коју је наш портал и најавио, да је завршена сарадња са селектором "А" репрезентације, Младеном Крстајићем, као и процене да ће одлука о његовом наследнику бити донета "у наредном периоду", ФСС је обавестио спортску јавност у Србији да више неће бити поделе бодова после два одиграна круга у фудбалској Суперлиги.

"Одлуком Одбора за хитна питања у наредној такмичарској сезони Линглонг Суперлиге неће бити поделе бодова, а играће се и даље плеј-оф и плеј-аут", стоји у саопштењу на сајту ФСС.

Систем са поделом бодова трајао је свега четири сезоне. У том периоду Црвена звезда је узела три титуле шампиона, а Партизан једну. Занимљиво је да су вечеити ривали били главни заговорници укидања тог система, само у различитим периодима - црно-бели када се уводио, а црвено-бели после прве сезоне у којој су супериорно освојили титули, па касније кроз плеј-оф морали да је оверавају, односно да је поново освоје, како су често говорили. 

Како се незванично може чути, Звездан Терзић и људи из Љутице Богдана агитовали су претходних месеци да се подела под хитно укине. Колико је то имало утицаја на коначну одлуку није познато... 

Систем с поделом бодова дефинитивно је унео неизвесност у домаћи шампионат, међутим многи навијачи и стручњаци често су постављали питање колико је поштено некоме одузимати нешто што је зарадио.  

Занимљиво у целој причи јесте то што Одбор за хитна питања има ингеренције да овако нешто уради и промене имплементира већ од прве наредне сезоне, али препорука УЕФА гласи да се такве ствари не раде док се не најаве годину дана раније. То би значило да је ова одлука требало да буде донесена још прошлог лета, како би могла да се примењује од идуће сезоне. 

До одређених промена дошло је и што се тиче баража. До сада је само један клуб из елите ишао у доигравање, следеће године иду 13. и 14. на табели и они ће се за опстанак борити са трећим и четвртим из Прве лиге Србије. 

Раније у току дана извучени су и парови Суперлиге за сезону 2019-20, у којој ће екипе после 30 одиграних кола бити подељене у две групе, али не и освојени бодови на том путу.

Последње првенство без поделе бодова, али са двокружним системом од 30 рунди, одиграно је у сезони 2014-15 и титулу је освојио Партизан са седам бодова више од Црвене звезде.

сезоне са поделом бодова / шампион / предност на крају шампионата

2015-16 / Црвена звезда / + 14
2016-17 / Партизан / + 3
2017-18 / Црвена звезда / + 17
2018-19 / Црвена звезда / + 12

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар