Zvanično: Ponovo promijenjen sistem takmičenja u SLS!

Ukinuta podela bodova! Nema više podele bodova u Superligi! Poslednje prvenstvo bez podele bodova, ali sa dvokružnim sistemom od 30 rundi, odigrano je u sezoni 2014-15 i titulu je osvojio Partizan sa sedam bodova više od Crvene zvezde.

Fudbal 13.06.2019 | 20:36
Zvanično: Ponovo promijenjen sistem takmičenja u SLS!
Odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije danas nije doneo samo odluku o smeni selektora, odnosno sporazumnom razlazu sa Mladenom Krstajićem, već i o promenama u sistemu takmičenja Superlige. Suština je - nema više podele bodova! 

Dakle, plej-of i plej-aut ostaju, ali klubovi će u doigravanje ući sa istim bodovnim saldom koji su obezbedili u prvih 30 kola.

U kratkom saopštenju na zvaničnom portalu Fudbalskog saveza Srbije, objavljenom ovog četvrtka popodne, navedene su dve odluke Odbora za hitna pitanja sa sednice održane u Beogradu.

Pored potvrde vesti koju je naš portal i najavio, da je završena saradnja sa selektorom "A" reprezentacije, Mladenom Krstajićem, kao i procene da će odluka o njegovom nasledniku biti doneta "u narednom periodu", FSS je obavestio sportsku javnost u Srbiji da više neće biti podele bodova posle dva odigrana kruga u fudbalskoj Superligi.

"Odlukom Odbora za hitna pitanja u narednoj takmičarskoj sezoni Linglong Superlige neće biti podele bodova, a igraće se i dalje plej-of i plej-aut", stoji u saopštenju na sajtu FSS.

Sistem sa podelom bodova trajao je svega četiri sezone. U tom periodu Crvena zvezda je uzela tri titule šampiona, a Partizan jednu. Zanimljivo je da su večeiti rivali bili glavni zagovornici ukidanja tog sistema, samo u različitim periodima - crno-beli kada se uvodio, a crveno-beli posle prve sezone u kojoj su superiorno osvojili tituli, pa kasnije kroz plej-of morali da je overavaju, odnosno da je ponovo osvoje, kako su često govorili. 

Kako se nezvanično može čuti, Zvezdan Terzić i ljudi iz Ljutice Bogdana agitovali su prethodnih meseci da se podela pod hitno ukine. Koliko je to imalo uticaja na konačnu odluku nije poznato... 

Sistem s podelom bodova definitivno je uneo neizvesnost u domaći šampionat, međutim mnogi navijači i stručnjaci često su postavljali pitanje koliko je pošteno nekome oduzimati nešto što je zaradio.  

Zanimljivo u celoj priči jeste to što Odbor za hitna pitanja ima ingerencije da ovako nešto uradi i promene implementira već od prve naredne sezone, ali preporuka UEFA glasi da se takve stvari ne rade dok se ne najave godinu dana ranije. To bi značilo da je ova odluka trebalo da bude donesena još prošlog leta, kako bi mogla da se primenjuje od iduće sezone. 

Do određenih promena došlo je i što se tiče baraža. Do sada je samo jedan klub iz elite išao u doigravanje, sledeće godine idu 13. i 14. na tabeli i oni će se za opstanak boriti sa trećim i četvrtim iz Prve lige Srbije. 

Ranije u toku dana izvučeni su i parovi Superlige za sezonu 2019-20, u kojoj će ekipe posle 30 odigranih kola biti podeljene u dve grupe, ali ne i osvojeni bodovi na tom putu.

Poslednje prvenstvo bez podele bodova, ali sa dvokružnim sistemom od 30 rundi, odigrano je u sezoni 2014-15 i titulu je osvojio Partizan sa sedam bodova više od Crvene zvezde.

sezone sa podelom bodova / šampion / prednost na kraju šampionata

2015-16 / Crvena zvezda / + 14
2016-17 / Partizan / + 3
2017-18 / Crvena zvezda / + 17
2018-19 / Crvena zvezda / + 12

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar