Младен Крстајић више није селектор Србије!

Одбор за Хитна питања Фудбалског савеза Србије сменио је досадашњег селектора репрезентације Младена Крстајића.

Фудбал 13.06.2019 | 16:48
Младен Крстајић више није селектор Србије!
Како преносе београдски медији, Крстајић и ФСС су се споразумно растали, а име његовог наследника још није познато, али биће најкасније до 10. јула.

Крстајић је репрезентацију преузео од Славољуба Муслина, којем је до тада био помоћник, после квалификација за СП 2017. године.

Водио је национални тим у Русији, али Србија није успела да се квалификује у осмину финала.

"Орлови" су, са Крстајићем на челу, освојили Групу 4 Лиге Ц Лиге нација, испред Румуније, Црне Горе и Литваније.

У квалификацијама за Европско првенство репрезентације Србије је у првом колу узела бод Португалу у Лисабону, а затим доживела дебакл од Украјине (5:0), који је "кумовао" растанку Крстајића и ФСС-а.

Победа против Литваније на домаћем терену (4:1) није била довољна да бивши фудбалер Партизана и Шалкеа задржи позицију на челу "орлова", иако је спортски директор Савеза Дарко Ковачевић пред меч са Литванцима изјавио "да Крстајић ради феноменално и има њихову подршку".

Поред убедљивог пораза у Лавову, јавност је Крстајићу највише замерала лош однос са фудбалерима као што су Лука Миливојевић и Матија Настасић, који су одбили да под његовим вођством играју за репрезентацију своје земље.

Као његов наследник у медијима се последњих дана помињао досадашњи селектор Црне Горе Љубиша Тумбаковић, који је одбио да води репрезентацију те земље против самопрокламоване државе Косово. Поред њега, наводни кандидати за место селектора су Драган Стојковић Пикси и Иван Јовановић.

Победа над Литванијом није опраља грехе из дебакла против Украјине. Одбор за хитна питања Фудбалског савеза Србије данас је одлучио да раскине сарадњу са селектором Младеном Крстајићем. Званично: споразумни раскид уговора после састанка са члановима Одбора који поред председника ФСС Славише Кокезе чине и Ненад Бјековић, Илија Петковић, Новица Тончев, Драган Симовић и Слободан Илић.

Питање новог селектора биће решено наредних дана.

Подсетимо, медији су последњих дана писали да је Љубиша Тумбаковић  изразити фаворит за упражњењу клупу, али за сада нема договора. Незванично, начули смо да има још неколико кандидата за селекторску функцију, па на Теразијама анализирају ко би био најбоље решење. И доступно, јер није тајна да се најугледнији српски тренери - пре свега они млађе гарде - најрадије не би враћали у домаћи фудбал. 

Једино сигурно је да је Крстајић бивши. Одлази са резултатски позитивним скором (девет победа, пет ремија и пет нерешених исхода), али и утиском да је за такав салдо заслужна пре свега Лига нација и шест дуела са објективно слабијим ривалима. Мандат Младена Крстајића памтићемо пре свега по оном поразу од Швајцарске на Мундијалу, па и бројним свађама са играчима, почевши од скидања капитенске траке Браниславу Ивановићу, па до избацивања из тима Луке Миливојевића.

Репрезентацију оставља на трећем месту на табели Групе Б квалификација за Еуро 2020, са три освојена бода из три меча. Тежак посао пред будућим селектором. Тежак посао и за ФСС који овог пута мора паметно да изабере. 

Млади тренер, некадашњи репрезентативац, није "преживео" дебакл на гостовању у Украјини, где су "орлови" прошлог петка понижени и поражени резултатом 5:0.

Национални тим је победом над Литванијом (4:1) три дана касније донекле поправио утисак, али Славиша Кокеза и остали најодговорнији људи Савеза очигледно нису опростили најтежи пораз откако је Србија самостална држава, зачињен Крстајићевим изјавама попут: "Јесмо се избламирали, али имамо четири бода из три утакмице и још пет утакмица до краја".

Или: "И Немачка је победила Бразил 7:1 у сред Бразила, па није била толика фама".

Крстајић је предводио "орлове" од новембра 2017. и смене Славољуба Муслина. На првим пријатељским мечевима био је са префиксом "вршилац дужности", а одговорна функција званично му је поверена 29. децембра исте године.

Као што је познато, на Мундијалу у Русији је Србија освојила три бода у групи са Костариком, Швајцарском и Бразилом и није се пласирала у осмину финала.

Потом је освојила прво место у групи Ц дивизије Лиге нација, што јој даје другу шансу да избори пласман на Европско првенство, ако то не учини путем квалификација, у којима се пре Украјине и Литваније састала још са Португалом (1:1).

Са Крстајићем на клупи, репрезентација је имала скор 1-0-2 на Светском првенству, у Лиги нација 4-2-0, у квалификацијама за ЕУРО 1-1-1 и у пријатељским мечевима 3-2-2. Шест победа у званичним утакмицама остварио је против три селекције - Литваније (три пута), Црне Горе (два) и Костарике.

Као фаворит за наредног селектора Србије, једанаестог по реду (Радован Ћурчић био је кормилар националног тима у два наврата), помиње се дојучерашњи селектор Црне Горе Љубиша Тумбаковић.

"Орлови" у наредном мини-циклусу играју кључну утакмицу квалификација, против Португала у Београду 7. септембра, док је 10. септембра на програму дуел са Луксембургом у гостима.

Табела Б групе тренутно изгледа овако: Украјина 12 (из четири меча), Луксембург 4 (4), Србија 4 (3), Португал 2 (2), Литванија 1 (3).

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ХВАЛА

13.06.2019 15:59

ДРАГОМ БОГУ !!!

ОДГОВОРИТЕ