Mladen Krstajić više nije selektor Srbije!

Odbor za Hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije smenio je dosadašnjeg selektora reprezentacije Mladena Krstajića.

Fudbal 13.06.2019 | 16:48
Mladen Krstajić više nije selektor Srbije!
Kako prenose beogradski mediji, Krstajić i FSS su se sporazumno rastali, a ime njegovog naslednika još nije poznato, ali biće najkasnije do 10. jula.

Krstajić je reprezentaciju preuzeo od Slavoljuba Muslina, kojem je do tada bio pomoćnik, posle kvalifikacija za SP 2017. godine.

Vodio je nacionalni tim u Rusiji, ali Srbija nije uspela da se kvalifikuje u osminu finala.

"Orlovi" su, sa Krstajićem na čelu, osvojili Grupu 4 Lige C Lige nacija, ispred Rumunije, Crne Gore i Litvanije.

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo reprezentacije Srbije je u prvom kolu uzela bod Portugalu u Lisabonu, a zatim doživela debakl od Ukrajine (5:0), koji je "kumovao" rastanku Krstajića i FSS-a.

Pobeda protiv Litvanije na domaćem terenu (4:1) nije bila dovoljna da bivši fudbaler Partizana i Šalkea zadrži poziciju na čelu "orlova", iako je sportski direktor Saveza Darko Kovačević pred meč sa Litvancima izjavio "da Krstajić radi fenomenalno i ima njihovu podršku".

Pored ubedljivog poraza u Lavovu, javnost je Krstajiću najviše zamerala loš odnos sa fudbalerima kao što su Luka Milivojević i Matija Nastasić, koji su odbili da pod njegovim vođstvom igraju za reprezentaciju svoje zemlje.

Kao njegov naslednik u medijima se poslednjih dana pominjao dosadašnji selektor Crne Gore Ljubiša Tumbaković, koji je odbio da vodi reprezentaciju te zemlje protiv samoproklamovane države Kosovo. Pored njega, navodni kandidati za mesto selektora su Dragan Stojković Piksi i Ivan Jovanović.

Pobeda nad Litvanijom nije opralja grehe iz debakla protiv Ukrajine. Odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije danas je odlučio da raskine saradnju sa selektorom Mladenom Krstajićem. Zvanično: sporazumni raskid ugovora posle sastanka sa članovima Odbora koji pored predsednika FSS Slaviše Kokeze čine i Nenad Bjeković, Ilija Petković, Novica Tončev, Dragan Simović i Slobodan Ilić.

Pitanje novog selektora biće rešeno narednih dana.

Podsetimo, mediji su poslednjih dana pisali da je Ljubiša Tumbaković  izraziti favorit za upražnjenju klupu, ali za sada nema dogovora. Nezvanično, načuli smo da ima još nekoliko kandidata za selektorsku funkciju, pa na Terazijama analiziraju ko bi bio najbolje rešenje. I dostupno, jer nije tajna da se najugledniji srpski treneri - pre svega oni mlađe garde - najradije ne bi vraćali u domaći fudbal. 

Jedino sigurno je da je Krstajić bivši. Odlazi sa rezultatski pozitivnim skorom (devet pobeda, pet remija i pet nerešenih ishoda), ali i utiskom da je za takav saldo zaslužna pre svega Liga nacija i šest duela sa objektivno slabijim rivalima. Mandat Mladena Krstajića pamtićemo pre svega po onom porazu od Švajcarske na Mundijalu, pa i brojnim svađama sa igračima, počevši od skidanja kapitenske trake Branislavu Ivanoviću, pa do izbacivanja iz tima Luke Milivojevića.

Reprezentaciju ostavlja na trećem mestu na tabeli Grupe B kvalifikacija za Euro 2020, sa tri osvojena boda iz tri meča. Težak posao pred budućim selektorom. Težak posao i za FSS koji ovog puta mora pametno da izabere. 

Mladi trener, nekadašnji reprezentativac, nije "preživeo" debakl na gostovanju u Ukrajini, gde su "orlovi" prošlog petka poniženi i poraženi rezultatom 5:0.

Nacionalni tim je pobedom nad Litvanijom (4:1) tri dana kasnije donekle popravio utisak, ali Slaviša Kokeza i ostali najodgovorniji ljudi Saveza očigledno nisu oprostili najteži poraz otkako je Srbija samostalna država, začinjen Krstajićevim izjavama poput: "Jesmo se izblamirali, ali imamo četiri boda iz tri utakmice i još pet utakmica do kraja".

Ili: "I Nemačka je pobedila Brazil 7:1 u sred Brazila, pa nije bila tolika fama".

Krstajić je predvodio "orlove" od novembra 2017. i smene Slavoljuba Muslina. Na prvim prijateljskim mečevima bio je sa prefiksom "vršilac dužnosti", a odgovorna funkcija zvanično mu je poverena 29. decembra iste godine.

Kao što je poznato, na Mundijalu u Rusiji je Srbija osvojila tri boda u grupi sa Kostarikom, Švajcarskom i Brazilom i nije se plasirala u osminu finala.

Potom je osvojila prvo mesto u grupi C divizije Lige nacija, što joj daje drugu šansu da izbori plasman na Evropsko prvenstvo, ako to ne učini putem kvalifikacija, u kojima se pre Ukrajine i Litvanije sastala još sa Portugalom (1:1).

Sa Krstajićem na klupi, reprezentacija je imala skor 1-0-2 na Svetskom prvenstvu, u Ligi nacija 4-2-0, u kvalifikacijama za EURO 1-1-1 i u prijateljskim mečevima 3-2-2. Šest pobeda u zvaničnim utakmicama ostvario je protiv tri selekcije - Litvanije (tri puta), Crne Gore (dva) i Kostarike.

Kao favorit za narednog selektora Srbije, jedanaestog po redu (Radovan Ćurčić bio je kormilar nacionalnog tima u dva navrata), pominje se dojučerašnji selektor Crne Gore Ljubiša Tumbaković.

"Orlovi" u narednom mini-ciklusu igraju ključnu utakmicu kvalifikacija, protiv Portugala u Beogradu 7. septembra, dok je 10. septembra na programu duel sa Luksemburgom u gostima.

Tabela B grupe trenutno izgleda ovako: Ukrajina 12 (iz četiri meča), Luksemburg 4 (4), Srbija 4 (3), Portugal 2 (2), Litvanija 1 (3).

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

HVALA

13.06.2019 15:59

DRAGOM BOGU !!!

ODGOVORITE