Недостатак овог витамина може да изазове бројне проблеме

Сви упозоравају да се не треба излагати сунцу и говори се о многобројним лошим утицајима које може имати по људски организам уколико се не предузму све мере заштите попут крема, избегавања сунчања у већем делу дана, одустајање од свих помагала при добијању боје.

Здравље 13.06.2019 | 11:33
Недостатак овог витамина може да изазове бројне проблеме
То је све тачно, али витамин Д који највише добијамо излажући се сунчевим зрацима је веома важан и уколико га нема довољно у телу, то може утицати веома неповољно на здравље.

Витамин Д је скуп седам витамина који се разграђује у кожи под утицајем сунца тј. ултраљубичастим зрацима, али и хране попут рибљег уља, меса, млечних производа, печурака. Истраживање Школе јавног здравља Харвард дало је резултате да чак милијарду људи у свету пати од недостатка витамина Д, пише Задовољна.хр

Потребно је веома мала количина витамина Д која се препоручује, али због данашњег начина живота многи ни не излазе из канцеларија, станова и уопште затворених просторија, а притом не уносе храну богату овим витамином, па тако несвесно припадају осмини становништва која пати од недостатка витамина Д.

Одржавање концентрације калцијума, јачање костију, одржавање зуба здравим, зависи од присуства витамина Д у организму, а уколико он недостаје, постоје симптоми који то показују.

Чести преломи костију могу значити да вам овај витамин неостаје. Тело након неког времена свакако престаје надограђивати и јачати кости, али уколико се не уноси препоручена количина витамина Д у организам, симптоми остеопорозе се врло брзо могу појавити и погоршати.

Константан бол у костима и зглобовима може значити неки већи проблем, попут артритиса, али за туп бол може бити крив и недостатак витамина Д, у сваком случају требало би проверити.

Претерано знојење може бити показатељ многих ствари, али уколико се налазите у расхлађеној просторији, а у потпуности мирујете, а лице вам се пресијава од зноја, постоји сумња да је недостатак витамина Д узрочник тога.

Витамин Д, као и други витамини, морају бити присутни у организму и бити у равнотежи, у супротном, осећа се сталан умор, слабост и ненаспаваност, чак и након довољно сати сна.

Клиничка депресија директно је повезана и са недостатком витамина Д. Научници верују да утиче на лучење серотонина, који одређује расположење.

Иако је ово веома добар разлог да одете на сунчање, не заборавите сва упозорења везана за то. Нисте ништа постигли ако унесете витамин Д, а са друге стране спржите неколико слојева коже да бисте имали тамнији тен.

Б 92
фото:интернет
 
 

Коментари / 0

Оставите коментар