Милиони дјеце присиљени на рад

Широм свијета 152 милиона дјеце укључено је у дјечији рад - то је више од укупног броја дјеце у Европи. Када би се направила нова држава у којој живе дјеца радници, била би то девета земља у свијету по величини.

Свијет 12.06.2019 | 13:35
Милиони дјеце присиљени на рад
Према прикупљеним подацима из Министарства сигурности БиХ, у прошлој години идентификовано је 36 потенцијалних жртава трговине људима, с различитим облицима експлоатације, најчешће укључујући просјачење и сексуално искориштавање. Међу потенцијалним жртвама налазе се 24 малољетна лица, а 28 је бх. држављана.

На Свјетски дан борбе против дјечијег рада, 12 јуна, "Саве тхе Цхилдрен" подсјећа да је хиљаде дјеце у регији свакодневно изложено присилном просјачењу и животу на улици. Још већи број њих у опасности је да постану дјеца укључена у живот и/или рад на улици.

Истраживања показују како се ова дјеца суочавају с бројним потешкоћама у свакодневном животу. Дневно проведу од 3 до 9 сати на улицама, без обзира на временске услове, често сами. Ријетко или нередовно похађају школу, њихови родитељи или скрбници углавном су незапослени, необразовани и с изузетно ниским мјесечним приходима. Породице се у великој мјери ослањају на приходе од прикупљања сировина, социјалну помоћ, просјачење или продају на улицама.

То су дјеца из дисфункционалних породица које живе у сиромаштву, неформалним насељима, многа су правно невидљива, препуштена сама себи и изложена различитим облицима експлоатације.

Прије десет година, организација Саве тхе Цхилдрен се придружила напорима невладиних организација и институција да се идентификују квалитетна рјешења за хиљаде дјечака и дјевојчица изложених штетном раду или животу на улици. Дневни центри за дјецу укључену у живот и/или рад на улици показали су се као једно од најбољих рјешења за ову дјецу. "Саве тхе Цхилдрен" је помогао у јачању овог модела подршке и повезивању с локалним рефералним механизмима у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Србији.

"Саве тхе Цхилдрен" тренутно подржава рад седам дневних центара, у Бањалуци, Бихаћу, Бијељини, Брчком и Мостару у БиХ, те у Никшићу и Подгорици у Црној Гори. Данас се у свих седам центара одржавају активности које имају за циљ представљање дневних центара као важних ресурса за подршку породицама у стању социјалне потребе, као и јачање сарадње представника социјалног сектора и образовних институција с циљем адекватног и правовременог дјеловања у ситуацијама када је дијете изложено неком од ризика, попут насиља у породици или напуштања школовања. Посебан фокус активности са родитељима, дјецом и другим актерима је на указивању важности образовања, као најјачег механизма за спрјечавање дјечијег рада.

"Дневни центри су мјеста која дјеци пружају сигурност и осјећај да неко брине о њиховом благостању. Дјеца у центре долазе добровољно, како би добила оброк, задовољила хигијенске потребе, остварила помоћ у савладавању школског градива, али и провела своје вријеме у игри са вршњацима", изјавила је директорица организације "Саве тхе Цхилдрен", Андреа Жеравчић.

"Фокус у раду дневних центара стављамо на квалитет услуга у оквиру којих радимо и са родитељима, развијајући њихове родитељске вјештине, те на тај начин обезбјеђујући дугорочни ефекат наших услуга на цијелу породицу. Посебну пажњу усмјеравамо ка промовирању рада дневних центара, настојећи да локалне власти, али и становништво, увиде корист од постојања оваквих центара, те да осигурају њихову дугорочну одрживост", додала је Жеравчић.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар