Опличићи: Обнова српске светиње

Срби из херцеговачког села Опличићи у Федерацији БиХ, који су данас расути широм свијета, настоје да удахну нови живот својој светињи - храму Покрова Пресвете Богородице који је миниран и срушен на почетку рата 1992. године.

Република Српска 12.06.2019 | 10:49
Опличићи: Обнова српске светиње
Ово село тешко је страдало и у Другом свјетском рату и током грађанског рата у БиХ од 1992. до 1995. године. Упркос свим недаћама, Срби из Опличића никада нису одустали од свог села и своје светиње. Сви заједно, малобројни повратници и они у расејању, имају велику жељу да обнове своју цркву на Петровнику.



Рашчишћавање рушевина храма започело је још 2006. године, као и чишћење и уређење гробља које је такође порушено. 2012. године дјелимично је обновљена зграда школе уз цркву у којој се све до данас обављају службе и окупљају Срби из Опличића. Слава Храма Покрова Пресвете Богородице је Павловдан (13. јул), када се у овом селу окупи највећи број мјештана.



Приликом чишћења рушевина храма пронађено је више црквених реликвија, књига и предмета који говоре о бурној и богатој историји херцеговачких Срба.





Према предању, храм Покрова Пресвете Богородице у Опличићима је задужбина чувене српске средњевијековне племићке породице Храбрена-Милорадовића. Црква је изграђена у средњем вијеку на земљи манастира Пресвете Богородице. На овом мјесту и данас постоји "Петров крст" па цијели плато око цркве и извор уз цркву мјештани називају - Петровник.



Током историје, црква је више пута рушена и обнављана. Срби из Опличића обновиће је и овог пута, за славу предака и живот будућих генерација.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

херцеговина

12.06.2019 09:55

То су урадили хрвати које данас Додик брани умјесто да брине о Србима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

12.06.2019 10:25

Србима из Оплицица зелим да успјесно обнове своју цркву и прославе њено поновно отварање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

12.06.2019 13:17

уз Божију помоћ обновит ћемо цркву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

14.11.2021 09:28

Цркву ћемо подићи из пепела,али не и изгубљене душе, које широм свјета лутају. "Остајте овдје, сунце туђег неба неће вас гријат кошто ово грије...., Дражи су ми моји и кршеви голи,но цвјетна поља куд се туђин креће"

Name

Ег

13.06.2019 02:15

СВАСТА КОЛКО ИМАМО ЦРКВИ А ФАБРИКА НИГДЕ ПОГЛЕДАЈТЕ У БЛ СТА ЦРКВА РАДИ РАСТЈЕРУЈЕ НАРОД СРАМОТА ПРАВДА

ОДГОВОРИТЕ