Opličići: Obnova srpske svetinje

Srbi iz hercegovačkog sela Opličići u Federaciji BiH, koji su danas rasuti širom svijeta, nastoje da udahnu novi život svojoj svetinji - hramu Pokrova Presvete Bogorodice koji je miniran i srušen na početku rata 1992. godine.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Ovo selo teško je stradalo i u Drugom svjetskom ratu i tokom građanskog rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Uprkos svim nedaćama, Srbi iz Opličića nikada nisu odustali od svog sela i svoje svetinje. Svi zajedno, malobrojni povratnici i oni u rasejanju, imaju veliku želju da obnove svoju crkvu na Petrovniku.Raščišćavanje ruševina hrama započelo je još 2006. godine, kao i čišćenje i uređenje groblja koje je takođe porušeno. 2012. godine djelimično je obnovljena zgrada škole uz crkvu u kojoj se sve do danas obavljaju službe i okupljaju Srbi iz Opličića. Slava Hrama Pokrova Presvete Bogorodice je Pavlovdan (13. jul), kada se u ovom selu okupi najveći broj mještana.Prilikom čišćenja ruševina hrama pronađeno je više crkvenih relikvija, knjiga i predmeta koji govore o burnoj i bogatoj istoriji hercegovačkih Srba.

Prema predanju, hram Pokrova Presvete Bogorodice u Opličićima je zadužbina čuvene srpske srednjevijekovne plemićke porodice Hrabrena-Miloradovića. Crkva je izgrađena u srednjem vijeku na zemlji manastira Presvete Bogorodice. Na ovom mjestu i danas postoji "Petrov krst" pa cijeli plato oko crkve i izvor uz crkvu mještani nazivaju - Petrovnik.Tokom istorije, crkva je više puta rušena i obnavljana. Srbi iz Opličića obnoviće je i ovog puta, za slavu predaka i život budućih generacija.

(BN)

KOMENTARI4
POŠALJITE PORUKU

hercegovina

12.06.2019 11:55

To su uradili hrvati koje danas Dodik brani umjesto da brine o Srbima.

Milan

12.06.2019 12:25

Srbima iz Oplicica zelim da uspjesno obnove svoju crkvu i proslave njeno ponovno otvaranje.

Боро

12.06.2019 15:17

уз Божију помоћ обновит ћемо цркву

Eg

13.06.2019 04:15

SVASTA KOLKO IMAMO CRKVI A FABRIKA NIGDE POGLEDAJTE U BL STA CRKVA RADI RASTJERUJE NAROD SRAMOTA PRAVDA

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.