ЕП: Нијемци се иживљавали, Французи упола мање!

"Панцери" су после дуго времена изгледали моћно на терену, а "триколори" се нису много потресли због пораза од Турске пре неколико дана. . .  Кркљанац у групи Х: Три селекције по девет бодова, Мађари оборили и Велс! Исланд бољи од Турске, Француска пешке против Андоре.  То што он ради нису радили ни Меси ни Роналдо! Килијан Мбапе у рекордном периоду стигао до 100. гола у професионалној каријери! Немци додају гас - дали осам комада; Белгија плени рутином! Руси једва са Кипранима. . .

Фудбал 11.06.2019 | 23:18
ЕП: Нијемци се иживљавали, Французи упола мање!
Навикли смо од фудбалске репрезентације Немачке да "меље" слабије противнике, али заправо овако убедљиву победу "панцера" нисмо видели две године!

Први пут од 2017. године и победе над Азербејџаном (5:1), Немачка је поново била силна и савладала нејаку Естонију чак 8:0 (4:0), без Јоакима Лева на клупи пошто је селектор "елфа" доживео незгоду у теретани.

По два гола постигли су Марко Ројс и Серж Гнабри, док су се у стрелце уписали и Горецка, Гундоган, Вернер и Сане, а узимајући у обзир шансе - Естонци су још добро прошли.

Ово је била трећа победа Немачке у текућим квалификација, из исто толико утакмица, па се чини да се коначно буде из озбиљног сна у који су упали од пласмана на Мундијал 2018.

Пробудила се и Француска, додуше у њиховом случају је био неуспех од пре само неколико дана када их је надиграла Турска (2:0), па су "бес искалили" на Андорцима који нису могли да пруже бољи отпор светском прваку - 4:0 (3:0).

Дидије Дешан је незнатно "изротирао" састав, остало је и даље превише звезда на терену да би Андора нечему могла да се нада, али су "триколори" успорили за разлику од Немаца.

До полувремена су Мбапе, Бен Једер и Тован омогућили саиграчима да већ мисле о годишњим одморима, док је једини гол у наставку постигао Зума.

Ово је уједно и најзанимљивија група досадашњих квалификација пошто је Исланд направио изненађење и победио Турску пред својим навијачима (2:1), тако да чак три репрезентације имају по девет бодова из четири одиграна кола.

Интересантно је било и у Торину где је Босна и Херцеговина "имала" Италију, али су "азури" у наставку ипак уписали победу захваљући Инсињеу и Вератију (2:1).

Предстоји им тешка борба за пласман на Европско првенство...

Кркљанац у групи Х: Три селекције по девет бодова, Мађари оборили и Велс! Исланд бољи од Турске, Француска пешке против Андоре.

Какав кркљанац у групи Х после четири кола квалификација! Три репрезентације, Француска, Турска и Исланд имају по девет бодова после вечерашњих мечева, а прати их Албанија са шест.

Два места воде на Европско првенство, треће можда, тако да ће се жестока борба водити до последњег минута у овој групи.

Светски прваци Французи имали су зицер, пошто су гостовали аутсајдеру Андори. Посао су одрадили „пешке“, победили су са 4:0, чисто да се врате на стазе успеха после неочекиваног пораза у Турској у прошлој рунди.

Звезда вечери био је Килијан Мбапе, који је један гол постигао, а за један асистирао. Младом фудбалеру то је јубиларни 100. погодак у каријери.

То што он ради нису радили ни Меси ни Роналдо! Килијан Мбапе у рекордном периоду стигао до 100. гола у професионалној каријери...

Нека буде да Роналдо и Меси деле краљевску круну на актуелној светској фудбалској позорници -дефинитивно ово није тренутак за нове препирке око тога ко полаже права на престо, јер главна улога данас припада неком трећем - и нека буде да им нема равних, али да фудбалски заљубљеници не треба да брину за будућност ове игре када се поменути двојац повуче - не треба. 

Да је неко пре само пет, шест година тврдио како ће се појавити неко ко ће моћи да у континуитету постиже голове и руши рекорде попут Роналда и Месија многи би га бледо гледали и сумњичаво вртели главом. А шта сад имају да кажу? Фудбалски принц и једини прави претендент на Месијев и Роналдов престо није само поновио нешто што су у његовим годинама радиле поменуте суперзвезде, већ их је дебело превазишао. 

Килијан Мбапе, наравно! 

Први вечерашњи гол против Андоре укупно је 100. у његовој професионалној каријери. На 180 утакмица. За Монако је постигао укупно 27, за Пари Сен Жермен округло 60, а овај данас му је 13. у дресу с националним грбом. Шта је суштина целе приче? Килијан Мбапе има тек 20 година и 173 дана! 

До свог 100. гола у каријери Лионел Месију требале су 22 године и 97 дана. Кристијану Роналду још више - 22 године и 356 дана. И још једно поређење. У својој 20. години Роналдо је на конту имао само 20 погодака, Лионел Меси нешто бољи - 36. 

И даље има оних који тврде да су Меси и Роналдо недостижни?

Притом, замислите да Мбапе, као што се очекује, од наредне сезоне заигра у Реал Мадриду...

Утакмица између Исланда и Турске имала је увертиру ван терена, потезале су се дипломатске ноте и протести, а прштало је и на терену. На крају, домаћин је успео да се победом од 2:1 врати равноправно у трку за Европско првенство.

Имао је Исланд 2:0 головима Сигурдсона, смањио је Токоз у 40. минуту, а и поред напада са обе стране, резултат се у другом полувремену није мењао.

А, у групи Е нови ударац за Велс. И то озбиљан кикс, пошто су Змајеви поражени од Мађарске и имају само три бода после три одигране утакмице – 1:0.

Мађари су истакли јаку кандидатуру да поново оду на првенство Европе, јер су после Хрватске (2:1) на свом терену савладали и Велс. Стрелац поготка вредног три бода био је Паткаи у 81. минуту.

Немци додају гас - дали осам комада! Белгија плени рутином! Руси једва са Кипранима...

Није Естонија ривал по коме било шта можете да мерите, далеко је то од било каквог репера, али да су Немци бољи из меча у меч - дефинитивно јесу. Потпуно реновирана селекција четвороструких првака света уписала је и трећу победу у квалификацијама за ЕУРО 2020. Осмица ко од шале. Већ до полувремена Панцери су испоручили ривалу пет комада. Касније су повукли ручну, а неколико голова им је и поништено... 

За разлику од утакмице у Белорусији пре неколико дана Немци су вечерас "грунули" од првог минута. Веома расположен поново је био Лерој Сане, односно Марко Ројс, који је поново играо као најистуренији, у шпицу. Његов други погодак у 37. минуту најлепши је детаљ са утакмице - слободњак са 25 метара.

За разлику од меча са Белорусијом када су играли 3-4-3, Панцери су овога пута тестирали 4-3-3. И делује да им више лежи. Поред поменутог двојца у стрелце су се још уписали Серж Гнабри (два пута), те Тимо Вернер, Илкај Гундоган и Леон Горецка. 

Изненађујуће, у Групи Ц лидер је селекција Северне Ирске која је добила сва четири меча на старту. Додуше, није још играли ни против Немаца, нити против Холанђана. Али за похвалу свакако. Ирци су вечерас добили Белорусију на страни голом Педија Мекнира четири минута пре краја меча. 

У оквиру Групе И ситуација после комплетне четврте рунде баш онаква какву смо и очекивали - Белгија прва, без кикса, са само једним примљеним голом, а остали нека се ређају како хоће. Нико неће успети да угрози сјајне Белгијанце и њихово прво место. Вечерас с пола гаса против тоталне декаденције Шкота. И опет без проблема, без драме, без муке. Прва два поготка за домаћина постигао је Ромелу Лукаку. Први пут на асистенцију Едена Азара, други пут после ударца Де Брујнеа и одбијене лопте голмана Маршала. 

Колико су Шкоти били инфериорни, или боље рећи колико су Белгијанци доминирали најбоље ће статистика: све до 80. минута гости су имали један једини покушај?! и то не у оквир гола. Нису много више пута ни прешли на противничку половину до самог финиша, па с ових 0:3 могу да буду апсолутно задовољни.  

Тај трећи погодак Белгијанаца дело је Кевина Де Брујнеа у судијској надокнади... 

За разлику од чете Роберта Мартинеза, Зборнаја се добрано намучила са Кипранима. Одлучио је гол Јонова у финишу првог полувремена. 

ГРУПА Ц

Белорусија - Северна Ирска 0:1 (0:0)
/Мекнер 86/

Немачка - Естонија 8:0 (5:0)
/Ројс 10, 37, Гнабри 17, 62, Горецка 20, Гундоган 26п, Вернер 79, Сане 88/

ТАБЕЛА: Северна Ирска 12, Немачка (-1) 9, Холандија (-2) 3, Естонија 0, Белорусија 0.

ГРУПА Е

Азербејџан - Словачка 1:5 (1:3)
/Шејдајев 29 - Лоботка 8, Куцка 27, Хамшик 30, 57, Ханцко 85/

Мађарска - Велс 1:0 (0:0)
/Паткаи 81/

ТАБЕЛА: Мађарска (+1) 9, Словачка 6, Хрватска 6, Велс 3, Азербејџан 0.

ГРУПА Х

Андора - Француска 0:4 (0:3)
/Мбапе 11, Бен Једер 30, Тован 45+1, Зума 60/

Исланд - Турска 2:1 (2:1)
/Сигурдсон 21, 32 - Токоз/

Албанија - Молдавија 2:0 (0:0)

ТАБЕЛА: Турска 9, Француска 9, Исланд 9, Албанија 6, Молдавија 3, Андора 0.

ГРУПА И

Казахстан - Сан Марино 4:0 (1:0)
/Куат 45+1, Федин 62, Сујумбајев 65, Исламхан 79/

Белгија - Шкотска 3:0 (1:0)
/Лукаку 45+1, 57, Де Брујне 90+2/

Русија - Кипар 1:0 (1:0)
/Јонов 38/

ТАБЕЛА: Белгија 12, Русија 9, Казахстан 6, Шкотска 6, Кипар 3, Сан Марино 0.

ГРУПА Ј

Италија - Босна и Херцеговина 2:1 (0:1)
/Инсиње 49, Верати 86 - Џеко 32/

Лихтенштајн - Финска 0:2 (0:1)
/Пуки 37, Калман 58/

Грчка - Јерменија 2:3 (0:2)
/Зека 54, Фортунис 87 - Карапетјан 8, Газарјан 33, Баргештјан 74/

ТАБЕЛА: Италија 12, Финска 9, Јерменија 6, Грчка 4, Босна и Херцеговина 4, Лихтенштајн 0.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар