EP: Nijemci se iživljavali, Francuzi upola manje!

"Panceri" su posle dugo vremena izgledali moćno na terenu, a "trikolori" se nisu mnogo potresli zbog poraza od Turske pre nekoliko dana. . .  Krkljanac u grupi H: Tri selekcije po devet bodova, Mađari oborili i Vels! Island bolji od Turske, Francuska peške protiv Andore.  To što on radi nisu radili ni Mesi ni Ronaldo! Kilijan Mbape u rekordnom periodu stigao do 100. gola u profesionalnoj karijeri! Nemci dodaju gas - dali osam komada; Belgija pleni rutinom! Rusi jedva sa Kipranima. . .

Fudbal 11.06.2019 | 23:18
EP: Nijemci se iživljavali, Francuzi upola manje!
Navikli smo od fudbalske reprezentacije Nemačke da "melje" slabije protivnike, ali zapravo ovako ubedljivu pobedu "pancera" nismo videli dve godine!

Prvi put od 2017. godine i pobede nad Azerbejdžanom (5:1), Nemačka je ponovo bila silna i savladala nejaku Estoniju čak 8:0 (4:0), bez Joakima Leva na klupi pošto je selektor "elfa" doživeo nezgodu u teretani.

Po dva gola postigli su Marko Rojs i Serž Gnabri, dok su se u strelce upisali i Gorecka, Gundogan, Verner i Sane, a uzimajući u obzir šanse - Estonci su još dobro prošli.

Ovo je bila treća pobeda Nemačke u tekućim kvalifikacija, iz isto toliko utakmica, pa se čini da se konačno bude iz ozbiljnog sna u koji su upali od plasmana na Mundijal 2018.

Probudila se i Francuska, doduše u njihovom slučaju je bio neuspeh od pre samo nekoliko dana kada ih je nadigrala Turska (2:0), pa su "bes iskalili" na Andorcima koji nisu mogli da pruže bolji otpor svetskom prvaku - 4:0 (3:0).

Didije Dešan je neznatno "izrotirao" sastav, ostalo je i dalje previše zvezda na terenu da bi Andora nečemu mogla da se nada, ali su "trikolori" usporili za razliku od Nemaca.

Do poluvremena su Mbape, Ben Jeder i Tovan omogućili saigračima da već misle o godišnjim odmorima, dok je jedini gol u nastavku postigao Zuma.

Ovo je ujedno i najzanimljivija grupa dosadašnjih kvalifikacija pošto je Island napravio iznenađenje i pobedio Tursku pred svojim navijačima (2:1), tako da čak tri reprezentacije imaju po devet bodova iz četiri odigrana kola.

Interesantno je bilo i u Torinu gde je Bosna i Hercegovina "imala" Italiju, ali su "azuri" u nastavku ipak upisali pobedu zahvaljući Insinjeu i Veratiju (2:1).

Predstoji im teška borba za plasman na Evropsko prvenstvo...

Krkljanac u grupi H: Tri selekcije po devet bodova, Mađari oborili i Vels! Island bolji od Turske, Francuska peške protiv Andore.

Kakav krkljanac u grupi H posle četiri kola kvalifikacija! Tri reprezentacije, Francuska, Turska i Island imaju po devet bodova posle večerašnjih mečeva, a prati ih Albanija sa šest.

Dva mesta vode na Evropsko prvenstvo, treće možda, tako da će se žestoka borba voditi do poslednjeg minuta u ovoj grupi.

Svetski prvaci Francuzi imali su zicer, pošto su gostovali autsajderu Andori. Posao su odradili „peške“, pobedili su sa 4:0, čisto da se vrate na staze uspeha posle neočekivanog poraza u Turskoj u prošloj rundi.

Zvezda večeri bio je Kilijan Mbape, koji je jedan gol postigao, a za jedan asistirao. Mladom fudbaleru to je jubilarni 100. pogodak u karijeri.

To što on radi nisu radili ni Mesi ni Ronaldo! Kilijan Mbape u rekordnom periodu stigao do 100. gola u profesionalnoj karijeri...

Neka bude da Ronaldo i Mesi dele kraljevsku krunu na aktuelnoj svetskoj fudbalskoj pozornici -definitivno ovo nije trenutak za nove prepirke oko toga ko polaže prava na presto, jer glavna uloga danas pripada nekom trećem - i neka bude da im nema ravnih, ali da fudbalski zaljubljenici ne treba da brinu za budućnost ove igre kada se pomenuti dvojac povuče - ne treba. 

Da je neko pre samo pet, šest godina tvrdio kako će se pojaviti neko ko će moći da u kontinuitetu postiže golove i ruši rekorde poput Ronalda i Mesija mnogi bi ga bledo gledali i sumnjičavo vrteli glavom. A šta sad imaju da kažu? Fudbalski princ i jedini pravi pretendent na Mesijev i Ronaldov presto nije samo ponovio nešto što su u njegovim godinama radile pomenute superzvezde, već ih je debelo prevazišao. 

Kilijan Mbape, naravno! 

Prvi večerašnji gol protiv Andore ukupno je 100. u njegovoj profesionalnoj karijeri. Na 180 utakmica. Za Monako je postigao ukupno 27, za Pari Sen Žermen okruglo 60, a ovaj danas mu je 13. u dresu s nacionalnim grbom. Šta je suština cele priče? Kilijan Mbape ima tek 20 godina i 173 dana! 

Do svog 100. gola u karijeri Lionel Mesiju trebale su 22 godine i 97 dana. Kristijanu Ronaldu još više - 22 godine i 356 dana. I još jedno poređenje. U svojoj 20. godini Ronaldo je na kontu imao samo 20 pogodaka, Lionel Mesi nešto bolji - 36. 

I dalje ima onih koji tvrde da su Mesi i Ronaldo nedostižni?

Pritom, zamislite da Mbape, kao što se očekuje, od naredne sezone zaigra u Real Madridu...

Utakmica između Islanda i Turske imala je uvertiru van terena, potezale su se diplomatske note i protesti, a prštalo je i na terenu. Na kraju, domaćin je uspeo da se pobedom od 2:1 vrati ravnopravno u trku za Evropsko prvenstvo.

Imao je Island 2:0 golovima Sigurdsona, smanjio je Tokoz u 40. minutu, a i pored napada sa obe strane, rezultat se u drugom poluvremenu nije menjao.

A, u grupi E novi udarac za Vels. I to ozbiljan kiks, pošto su Zmajevi poraženi od Mađarske i imaju samo tri boda posle tri odigrane utakmice – 1:0.

Mađari su istakli jaku kandidaturu da ponovo odu na prvenstvo Evrope, jer su posle Hrvatske (2:1) na svom terenu savladali i Vels. Strelac pogotka vrednog tri boda bio je Patkai u 81. minutu.

Nemci dodaju gas - dali osam komada! Belgija pleni rutinom! Rusi jedva sa Kipranima...

Nije Estonija rival po kome bilo šta možete da merite, daleko je to od bilo kakvog repera, ali da su Nemci bolji iz meča u meč - definitivno jesu. Potpuno renovirana selekcija četvorostrukih prvaka sveta upisala je i treću pobedu u kvalifikacijama za EURO 2020. Osmica ko od šale. Već do poluvremena Panceri su isporučili rivalu pet komada. Kasnije su povukli ručnu, a nekoliko golova im je i poništeno... 

Za razliku od utakmice u Belorusiji pre nekoliko dana Nemci su večeras "grunuli" od prvog minuta. Veoma raspoložen ponovo je bio Leroj Sane, odnosno Marko Rojs, koji je ponovo igrao kao najistureniji, u špicu. Njegov drugi pogodak u 37. minutu najlepši je detalj sa utakmice - slobodnjak sa 25 metara.

Za razliku od meča sa Belorusijom kada su igrali 3-4-3, Panceri su ovoga puta testirali 4-3-3. I deluje da im više leži. Pored pomenutog dvojca u strelce su se još upisali Serž Gnabri (dva puta), te Timo Verner, Ilkaj Gundogan i Leon Gorecka. 

Iznenađujuće, u Grupi C lider je selekcija Severne Irske koja je dobila sva četiri meča na startu. Doduše, nije još igrali ni protiv Nemaca, niti protiv Holanđana. Ali za pohvalu svakako. Irci su večeras dobili Belorusiju na strani golom Pedija Meknira četiri minuta pre kraja meča. 

U okviru Grupe I situacija posle kompletne četvrte runde baš onakva kakvu smo i očekivali - Belgija prva, bez kiksa, sa samo jednim primljenim golom, a ostali neka se ređaju kako hoće. Niko neće uspeti da ugrozi sjajne Belgijance i njihovo prvo mesto. Večeras s pola gasa protiv totalne dekadencije Škota. I opet bez problema, bez drame, bez muke. Prva dva pogotka za domaćina postigao je Romelu Lukaku. Prvi put na asistenciju Edena Azara, drugi put posle udarca De Brujnea i odbijene lopte golmana Maršala. 

Koliko su Škoti bili inferiorni, ili bolje reći koliko su Belgijanci dominirali najbolje će statistika: sve do 80. minuta gosti su imali jedan jedini pokušaj?! i to ne u okvir gola. Nisu mnogo više puta ni prešli na protivničku polovinu do samog finiša, pa s ovih 0:3 mogu da budu apsolutno zadovoljni.  

Taj treći pogodak Belgijanaca delo je Kevina De Brujnea u sudijskoj nadoknadi... 

Za razliku od čete Roberta Martineza, Zbornaja se dobrano namučila sa Kipranima. Odlučio je gol Jonova u finišu prvog poluvremena. 

GRUPA C

Belorusija - Severna Irska 0:1 (0:0)
/Mekner 86/

Nemačka - Estonija 8:0 (5:0)
/Rojs 10, 37, Gnabri 17, 62, Gorecka 20, Gundogan 26p, Verner 79, Sane 88/

TABELA: Severna Irska 12, Nemačka (-1) 9, Holandija (-2) 3, Estonija 0, Belorusija 0.

GRUPA E

Azerbejdžan - Slovačka 1:5 (1:3)
/Šejdajev 29 - Lobotka 8, Kucka 27, Hamšik 30, 57, Hancko 85/

Mađarska - Vels 1:0 (0:0)
/Patkai 81/

TABELA: Mađarska (+1) 9, Slovačka 6, Hrvatska 6, Vels 3, Azerbejdžan 0.

GRUPA H

Andora - Francuska 0:4 (0:3)
/Mbape 11, Ben Jeder 30, Tovan 45+1, Zuma 60/

Island - Turska 2:1 (2:1)
/Sigurdson 21, 32 - Tokoz/

Albanija - Moldavija 2:0 (0:0)

TABELA: Turska 9, Francuska 9, Island 9, Albanija 6, Moldavija 3, Andora 0.

GRUPA I

Kazahstan - San Marino 4:0 (1:0)
/Kuat 45+1, Fedin 62, Sujumbajev 65, Islamhan 79/

Belgija - Škotska 3:0 (1:0)
/Lukaku 45+1, 57, De Brujne 90+2/

Rusija - Kipar 1:0 (1:0)
/Jonov 38/

TABELA: Belgija 12, Rusija 9, Kazahstan 6, Škotska 6, Kipar 3, San Marino 0.

GRUPA J

Italija - Bosna i Hercegovina 2:1 (0:1)
/Insinje 49, Verati 86 - Džeko 32/

Lihtenštajn - Finska 0:2 (0:1)
/Puki 37, Kalman 58/

Grčka - Jermenija 2:3 (0:2)
/Zeka 54, Fortunis 87 - Karapetjan 8, Gazarjan 33, Bargeštjan 74/

TABELA: Italija 12, Finska 9, Jermenija 6, Grčka 4, Bosna i Hercegovina 4, Lihtenštajn 0.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar