ЕП: ''Змајеви'' водили, али изгубили од Италије!

"Змајеви" у Торину из "2 у 1", ЕУРО све даље! Босна и Херцеговина је у уторак увече поражена у Торину послије преокрета Италије - 2:1 (0:1) у четвртом колу квалификација за ЕУРО 2020. године.  Ако већ губиш, губи као Робијеви Змајеви! Надиграна Италија на крају славила после преокрета - 2:1 (0:1).

Фудбал 11.06.2019 | 22:54
ЕП: ''Змајеви'' водили, али изгубили од Италије!
Шта је то фудбал? То је управо ово што је вечерас одиграла Босна и Херцеговина у Торину. Изгубила, боже мој, али се испрсила и показала како се игра чак и када си на папиру инфериорнији од ривала. И штета што је храбра чета Роберта Просинечког пропустила велику шансу да се бриљантном победом врати у борбу запласман на Европско првенство. Имали су бледе Азуре на тацни и испустили их. Заслужили су много више фудбалери БиХ, али леп утисак није оно што доноси на крају пласман на ЕУРО.

Њихов селектор Роберт Просинечки је надиграо Роберта Манћинија. Као што је био звучнији као играч од Италијана, тако је Робијев тим изгледао и вечерас на терену до 70. минута. Његових 4-3-3, нападачки, смело, отрресито, без комплекса, рашрафили су реновирани тим Азура, и да не би искусних Кјелинија и Бонућија позади, као и расположеног Сиригуа на голу, били би Италијани у још већем проблему.

Јер, није се знало одакле дува промаја ка голу Италијана у већем делу меча. Бешић, Гојак, Пјанић, Вишћа, Џеко и остали из офанзивног арсенала селекције БиХ добрих 70 минута држали су Италијане у мат позицији, али и поред великог обрта и добрих прилика, само једна акција крунисана је поготком. И то она прелепа из 33. минута, када је Мухамед Бешић петом проиграо Вишћу, а овај омогућио Џеку да разгали неколико хиљада земљака на Јувентус Арени.

Била је то круна доброг првог полувремена у којем су Азури једва долазили до даха, а једину шансу коју су створили пропустио је ветаран Кваљарела у финишу првог дела. Лоша игра у првом полувремену била је опомена за Манћинија да нешто хитно мења, а уморног Кваљарелу заменио је Кјеза који је одмах подигао игру домаћина. Срећно су Азури дошли до изједначења, онако "жабарски" после сјајног ударца Инсињеа на пас Беранардскија из корнера у 49. минуту.

И то је детаљ на којем Просинечки може да замери својим играчима. Необјашњиво је како су се сви набили у петерац и оставили омаленог Инсињеа на шеснаест метара поклонивши му прилику за вероватно најлепши гол ове вечери. Али, БиХ није устуклнула после тог изједначења, без идеје и помисли да спусти гард и игра бункер, наставила је да напада храбро, а да је било среће и да је бар један од покушаја Шарића у 55, Вишће у 57. или Џека у 60. минуту завршио иза леђа Сиригуа, утисак би био потпун. Нису имали среће...

Иако нису то желели, морали су Робијеви момци да се повуку у последњих двадесетак минута. Ваљда и под теретом умора, као и после измена које је Манћини направио и убацио Белотија и Де Шиља, када су Азури добили на брзини и преломили утакмицу. Одолевао је гостујући голман Шехић све до 86. минута, када је одморни Инсиње претрчао по десној стани уморног Тодоровића и послужио Вератија, а овај поставио коначних 2:1 за Италију. Можда и незаслужених, али то су Азури, побеђују и када играју ружно.

Новом победом Италијани су задржали стопроцентни учинак после четири одгирана кола и приближили се коначном циљу - пласману на ЕУРО. Босанци су везали и други пораз после неуспеха против Финске, али их у животу како-тако оставља неуспех Грчке која је на свом трену изгубила од Јерменије са 3:2.

Финска се очекиваном победом над Лихтенштајном (2:0) одлепила на три, односно пет бодова на другом месту, али ће и од јесени ове четири селекције водити борбу за преосталу визу за Европско првенство.   

"Змајеви" су одиграли вјероватно најбољу утакмицу у квалификацијама за шампионат Европе, али су на крају остали кратких рукава на "Алијанц Арени" у Торину послије преокрета "азура", из двојке у кеца!

ИТАЛИЈА - БиХ 2:1 (0:1)

Изабраници Роберта Просинечког одлично су ушли у меч и послије неколико пропуштених прилика стигли до предности послије акције из "фудбалских уџбеника" у 33. минуту коју је рутински завршио капитен Един Џеко.

Међутим, у наставку, "азури" су казнили лоше постављање одбране након корнера који је волеј ударцем у мрежу Ибрахима Шехића окончао Лоренцо Инсиње, а нападач Наполија је у 86. минуту асистирао Марку Вератију за побједнички погодак домаћина.

БиХ је послије четвртог кола спала на претпосљедње мјесто на табели групе Ј и све је даље од Европског првенства 2020. године, али још није ништа изгубљено иако ће бити јако тешко да "змајеви" кроз квалификације прођу на завршни турнир.

Ипак, постоји још шанса и кроз Лигу нација...

Италија: Сиригу; Манћини (Де Шиљо 66), Бонући, Кјелини, Емерсон Палмијери; Барела, Жоржињо, Веррати; Бернардески (Белоти 80), Кваљарела (Кијеза 46), Инсиње. Селектор: Роберто Манћини

Босна и Херцеговина: Шехић; Тодоровић, Бичакчић, Зукановић, Ћивић (Настић 71); Бешић, Пјанић, Сарић; Вишћа, Џеко, Гојак (Цимирот 80). Селектор: Роберт Просинечки

ГРУПА Ј (20.45)

Италија - БиХ 2:1 (0:1)
/Верати 86, Инсиње 49 - Џеко 33/

Грчка - Јерменија 2:3 (0:2)
/Зека 54, Фортунис 87 - Карапетијан 8, Газаријан 33, Барсегијан 74/

Лихтенштајн - Финска 0:2 (0:1)
/Пуки 37, Калман 57/

ТАБЕЛА: Италија 12, Финска 9, Јерменија 6, Грчка 4, БиХ 4, Лихтенштајн 0.

Преосталих шест квалификационих мечева играће се од септембра до новембра ове године. 

Извор: моззартспорт/мондо.ба

Фото: Реутерс

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Глобал зитизен

11.06.2019 21:58

Браво момци, стета за резултат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лејкерс

11.06.2019 23:11

Свака цаст змајеви супер

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

12.06.2019 07:02

Да браво,само тако наставите..До задњег мјеста.хехехе

Name

Зока

12.06.2019 07:19

Одлицна игра и мало незаслузен пораз

ОДГОВОРИТЕ