EP: ''Zmajevi'' vodili, ali izgubili od Italije!

"Zmajevi" u Torinu iz "2 u 1", EURO sve dalje! Bosna i Hercegovina je u utorak uveče poražena u Torinu poslije preokreta Italije - 2:1 (0:1) u četvrtom kolu kvalifikacija za EURO 2020. godine.  Ako već gubiš, gubi kao Robijevi Zmajevi! Nadigrana Italija na kraju slavila posle preokreta - 2:1 (0:1).

Fudbal 11.06.2019 | 22:54
EP: ''Zmajevi'' vodili, ali izgubili od Italije!
Šta je to fudbal? To je upravo ovo što je večeras odigrala Bosna i Hercegovina u Torinu. Izgubila, bože moj, ali se isprsila i pokazala kako se igra čak i kada si na papiru inferiorniji od rivala. I šteta što je hrabra četa Roberta Prosinečkog propustila veliku šansu da se briljantnom pobedom vrati u borbu zaplasman na Evropsko prvenstvo. Imali su blede Azure na tacni i ispustili ih. Zaslužili su mnogo više fudbaleri BiH, ali lep utisak nije ono što donosi na kraju plasman na EURO.

Njihov selektor Robert Prosinečki je nadigrao Roberta Manćinija. Kao što je bio zvučniji kao igrač od Italijana, tako je Robijev tim izgledao i večeras na terenu do 70. minuta. Njegovih 4-3-3, napadački, smelo, otrresito, bez kompleksa, rašrafili su renovirani tim Azura, i da ne bi iskusnih Kjelinija i Bonućija pozadi, kao i raspoloženog Sirigua na golu, bili bi Italijani u još većem problemu.

Jer, nije se znalo odakle duva promaja ka golu Italijana u većem delu meča. Bešić, Gojak, Pjanić, Višća, Džeko i ostali iz ofanzivnog arsenala selekcije BiH dobrih 70 minuta držali su Italijane u mat poziciji, ali i pored velikog obrta i dobrih prilika, samo jedna akcija krunisana je pogotkom. I to ona prelepa iz 33. minuta, kada je Muhamed Bešić petom proigrao Višću, a ovaj omogućio Džeku da razgali nekoliko hiljada zemljaka na Juventus Areni.

Bila je to kruna dobrog prvog poluvremena u kojem su Azuri jedva dolazili do daha, a jedinu šansu koju su stvorili propustio je vetaran Kvaljarela u finišu prvog dela. Loša igra u prvom poluvremenu bila je opomena za Manćinija da nešto hitno menja, a umornog Kvaljarelu zamenio je Kjeza koji je odmah podigao igru domaćina. Srećno su Azuri došli do izjednačenja, onako "žabarski" posle sjajnog udarca Insinjea na pas Beranardskija iz kornera u 49. minutu.

I to je detalj na kojem Prosinečki može da zameri svojim igračima. Neobjašnjivo je kako su se svi nabili u peterac i ostavili omalenog Insinjea na šesnaest metara poklonivši mu priliku za verovatno najlepši gol ove večeri. Ali, BiH nije ustuklnula posle tog izjednačenja, bez ideje i pomisli da spusti gard i igra bunker, nastavila je da napada hrabro, a da je bilo sreće i da je bar jedan od pokušaja Šarića u 55, Višće u 57. ili Džeka u 60. minutu završio iza leđa Sirigua, utisak bi bio potpun. Nisu imali sreće...

Iako nisu to želeli, morali su Robijevi momci da se povuku u poslednjih dvadesetak minuta. Valjda i pod teretom umora, kao i posle izmena koje je Manćini napravio i ubacio Belotija i De Šilja, kada su Azuri dobili na brzini i prelomili utakmicu. Odolevao je gostujući golman Šehić sve do 86. minuta, kada je odmorni Insinje pretrčao po desnoj stani umornog Todorovića i poslužio Veratija, a ovaj postavio konačnih 2:1 za Italiju. Možda i nezasluženih, ali to su Azuri, pobeđuju i kada igraju ružno.

Novom pobedom Italijani su zadržali stoprocentni učinak posle četiri odgirana kola i približili se konačnom cilju - plasmanu na EURO. Bosanci su vezali i drugi poraz posle neuspeha protiv Finske, ali ih u životu kako-tako ostavlja neuspeh Grčke koja je na svom trenu izgubila od Jermenije sa 3:2.

Finska se očekivanom pobedom nad Lihtenštajnom (2:0) odlepila na tri, odnosno pet bodova na drugom mestu, ali će i od jeseni ove četiri selekcije voditi borbu za preostalu vizu za Evropsko prvenstvo.   

"Zmajevi" su odigrali vjerovatno najbolju utakmicu u kvalifikacijama za šampionat Evrope, ali su na kraju ostali kratkih rukava na "Alijanc Areni" u Torinu poslije preokreta "azura", iz dvojke u keca!

ITALIJA - BiH 2:1 (0:1)

Izabranici Roberta Prosinečkog odlično su ušli u meč i poslije nekoliko propuštenih prilika stigli do prednosti poslije akcije iz "fudbalskih udžbenika" u 33. minutu koju je rutinski završio kapiten Edin Džeko.

Međutim, u nastavku, "azuri" su kaznili loše postavljanje odbrane nakon kornera koji je volej udarcem u mrežu Ibrahima Šehića okončao Lorenco Insinje, a napadač Napolija je u 86. minutu asistirao Marku Veratiju za pobjednički pogodak domaćina.

BiH je poslije četvrtog kola spala na pretposljednje mjesto na tabeli grupe J i sve je dalje od Evropskog prvenstva 2020. godine, ali još nije ništa izgubljeno iako će biti jako teško da "zmajevi" kroz kvalifikacije prođu na završni turnir.

Ipak, postoji još šansa i kroz Ligu nacija...

Italija: Sirigu; Manćini (De Šiljo 66), Bonući, Kjelini, Emerson Palmijeri; Barela, Žoržinjo, Verrati; Bernardeski (Beloti 80), Kvaljarela (Kijeza 46), Insinje. Selektor: Roberto Manćini

Bosna i Hercegovina: Šehić; Todorović, Bičakčić, Zukanović, Ćivić (Nastić 71); Bešić, Pjanić, Sarić; Višća, Džeko, Gojak (Cimirot 80). Selektor: Robert Prosinečki

GRUPA J (20.45)

Italija - BiH 2:1 (0:1)
/Verati 86, Insinje 49 - Džeko 33/

Grčka - Jermenija 2:3 (0:2)
/Zeka 54, Fortunis 87 - Karapetijan 8, Gazarijan 33, Barsegijan 74/

Lihtenštajn - Finska 0:2 (0:1)
/Puki 37, Kalman 57/

TABELA: Italija 12, Finska 9, Jermenija 6, Grčka 4, BiH 4, Lihtenštajn 0.

Preostalih šest kvalifikacionih mečeva igraće se od septembra do novembra ove godine. 

Izvor: mozzartsport/mondo.ba

Foto: Reuters

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Global zitizen

11.06.2019 21:58

Bravo momci, steta za rezultat.

ODGOVORITE
Name

Lejkers

11.06.2019 23:11

Svaka cast zmajevi super

ODGOVORITE
Name

BL

12.06.2019 07:02

Da bravo,samo tako nastavite..Do zadnjeg mjesta.hehehe

Name

Zoka

12.06.2019 07:19

Odlicna igra i malo nezasluzen poraz

ODGOVORITE