Удар на основна људска права

Након више покушаја деложације, полиција је данас упала у стан породице Петковић из Бањалуке и избацила их напоље. Том приликом Борка Петковић смјештена је у геријатријски дом, док је њен син током деложације био у просторијама МУП РС. Адвокат породице поручује да ће ако треба ићи до Стразбура јер су ово удар на основна људска права.

Република Српска 11.06.2019 | 18:00
Удар на основна људска права
Након више неуспјелих покушаја деложације, породица Петковић јутрос је насилно избачена из породичног стана у Јеврејској улици у Бањалуци.

Борка Петковић тврди да се све догодило брзо и на превару. Првобитно је њен син Недељко, који је раније приликом покушаја деложација пријетио самоспаљивањем, позван на информативни разговор у полицију. Након што су добили информацију гдје се он налази, судски полицајци, извршиоци и полиција су упали у породични стан и избацили их напоље. Петковићева тврди да деложација није најављена.

"Адвокат ми је рекао да не отварам, да их не пуштам. Судски извршитељ је тражио да сам уђе у стан, да са мном направе записник и онда ће изаћи. Адвокат ми је рекао да може проћи кроз врата тај папир да потпишем и преко терасе да му вратим. И ја сам му тако рекла, јер је био пред вратима. Међутим, није прошло ни три секунде, само је бука настала, ја сам била до каде у купатилу, бубнуо је, врата су се одвалила. У то је упала и полиција и зграбила ми телефон. Ја сам пала на плочице, од страха", каже Борка Петковић.

Она је, након упада полиције, одведена у Центар за социјални рад, а након тога је смјештена у Геријатријски центар, гдје се тренутно налази.

Адвокат породице Петковић назвао је деложацију кабадахијским чином.

"Сумња да је све пажљиво испланирано, од позива на информативни разговор до тога да ни он није био у могућности бити уз породицу, јер је имао суђење у Бијељини", каже адвокат Милан Романић.

Каже да ће поднијети апелацију Уставном суду, пошто је повреда права на дом. "И ићи ћемо до краја, ићи ћемо до Стразбура. А иначе водимо ми од прошле године један судски поступак, да се утврди да су госпођа Борка и њен син стекли станарско право још 2006. године", рекао је адвокат породице.

Да се ради о унапријед смишљеној превари, сматрају и у удружењу грађана „РеСтарт Српска“.

"Нажалост, нисмо ни ми могли да спријечимо, јер нико није знао да ће се ово десити. Сковали су јако добар план, једну јако добру превару. Нека се зна, нека јавност Републике Српске зна да су данас избацили мајку и дијете који су три и по године провели у логору, а на крају их је полиција РС избацила из сопственог стана у Бањалуци. Оно што им нису успјели урадити у Горажду, од 92-95’, урадила је сасвим добро полиција РС", каже Стефан Благић из Рестарта.

Борка и Недељко Петковић, од 1998. године. живе у стану у центру Бањалуке. Тај стан првобитно је био у власништву покојног очуха Борке Петковић и њене покојне мајке, а деложација је требало да буде извршена по налогу Основног суда у Бањалуци.

Првостепеном пресудом Борки Петковић је дозвољен откуп стана у којем живи али је то другостепеном пресудом поништено. Уколико буде потврђена деложација, станом ће располагати Републичка дирекција за обнову и изградњу и може да га да у закуп, а касније и у откуп.



БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Лука

11.06.2019 16:19

Срам вас било, силници из овог резима. Толико сте се осилили да се не мозете ницему добром надати. Стици це вас клетва и ове породице, и породице Драгицевиц и породице Вукелиц и свих осталих који су претрпјели све најгоре од васег резима. Полудјели сте скроз, неце вам се добрим вратити, а ја вам зелим све најгоре у зивоту, сходно ономе сто сте ви урадили овом јадном, напаценом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

11.06.2019 18:07

Да видимо који је то политицар из СНСД-а бацио око на стан?

Name

Ма да

11.06.2019 19:24

Стан у центру града, неко је бацио око на њега! Ал није му јасно да Борка није могла наслиједити мајку, ако је све било регуларно?

Name

Бирка

11.06.2019 17:08

Треба пазљиво пратити коце стан добити и свеце бити јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А СТА РЕЦИ

11.06.2019 17:43

МИ ИМАМО полицију и инспекторе ТОЛИКО НЕСПОСОБНЕ И РЕТАРДИРАНЕ ИТОСУ СВЕ ОГРАНИЦЕНЕ ОСОБЕ КОЈИ СУ НЕКИМ СТРАНАЦКИМ ВЕЗАМА ДОСЛИ НА БУДЗЕТ.ПА ВИСЕ ЗНАЈУ ЗЕНЕ У СЕЛИМА око Б.ЛУКЕ ОД БАЊАЛУЦКИ ИНСПЕКТОРА И У Б.ЛУЦИ СУ ЈОС ДОБРИ СТСЈЕ СА ОНИМ ИЗ МРКОЊИЦА КНЕЗЕВА ЛАКТАСА итд.СВЕ ПАЊ ДО ПАЊА .НЕК НАМ ЈЕ БОГ НА ПОМОЦИ .АЛ И ОН ЈЕ ДИГО РУКЕ ОД НАС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Акса

11.06.2019 17:51

Толико о напретку и просперитету Српске. Стање безбедности на задовољавајућем нивоу, криминалаца више нема...пресли давно у државне институције, пре свега у МУП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

11.06.2019 19:29

У овом слуцају је нејасно или намјерно не износите засто су људи делозирани.Ако је стан био власниство оцуха а ако је он имао насљеднике они по закону добију нузни дио .Фали вам ту јос доста детаља тако да немојте напрецац да судите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ел босни

12.06.2019 08:38

Биће прије да намјерно не износе

Name

Дх

11.06.2019 21:28

ЗНАМО ДА СУ ПОЛИЦАЈЦИ НАСИЛНИ НЕКУЛТУРНИ И БРЕЗОБРАЗНИ САМО НАС ИНТЕРЕСУЈЕ КОЈЕ ПОСЛО ПОЛИЦИЈУ ДА ИЗВРСЕ ДЕЛОЗАЦИЈУ ТЕ ПОРОДИЦЕ КОМЕ ЈЕ СТАЛО ДО ТОГ СТАНА СВЕ ТРЕБА ПРАТИТ БУДНИМ ОКОМ ЦРНА РС ЦРЊА НЕМОЗЕС БИТИ ПРАВДА ПРАВДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакица

12.06.2019 11:06

Ма срам их било бандити избацити зену а стан њене мајке и оцуха па ко треба да га узме ако не она и њен син .Ма фуј дубрад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиља

12.06.2019 13:34

У овој држави се све заснива на лажи и превари. Ето ,тако су и деложирали ову породицу. Сила се просипа на немоћним. Јадно да јадније не мозе бити.

ОДГОВОРИТЕ