Ко је крив за Дурантову повреду?

И да ли је он уопште требало да игра? Немали број НБА заљубљеника навија да се број утакмица смањи на 66 уместо 82, али паре покрећу свет…

Кошарка 11.06.2019 | 21:36
Ко је крив за Дурантову повреду?
Кошаркаши Голден Стејта ноћас су победили Торонто у гостима и тако избегли предају НБА титуле у руке Репторса, но Вориорси су скупо платили коначних 106:105. Наиме, након одигране три минуте и 14 секунди утакмицу је напустио Кевин Дурант којем је након меча дијагностификована повреда ахилове тетиве. Потпуни детаљи повреде знаће се вечерас по средњоевропском времену, али јасно је да је понајбољи кошаркаш на свету изгубљен за остатак финалне серије, а врло је вероватно га чека и вишемесечно боловање.

Након утакмице свим играчима, тренерима и званичницима Вориорса у мислима је био само Дурант, а БобМајерс, генерални менаџер Голден Стејта, на конференцији за медије једва је суздржавао сузе.

“Не верујем да треба било кога кривити, али разумем како функционише свет па ако морате некога да кривите – кривите мене. Ја сам главни човек клуба”, рекао је Мајерс и тако на неки начин отворио Пандорину кутију.

А да ли треба некога кривити за ову повреду? Кевин Дурант није играо од 9. маја и пете утакмице серије против Хјустона. Тада је такође изашао из игре повређен, а у први мах се и тада посумњало на Ахилову тетиву. Но, убрзо су лекари Голден Стејта објаснили како је ипак реч о нешто лакшој повреди листа леве ноге па су се у Голден Стејту надали како ће им Дурант помоћи у лову на трећи узастопни наслов првака.

Серију против Рокитса су Вориорс успешно привели крају, против Портланда им Дурант није ни био потребан јер су и без њега противнике пометлали с терена. Онда је дошло финале против Торонта. Осим Дуранта, повреде су вукли и Клеј Томпсон те Кевон Луни, Репторси су повели са 3:1 и дошли до три меч-лопте од којих су две биле на њиховом терену. Уочи синоћње утакмице дуго се није знало хоће ли Дурант играти, његов статус је све до касних вечерњих сати по средњоевропском времену био под знаком питања да би неколико сати пре меча дошла вест како је он спреман. И не само то, него је тренер Стиве Кер објаснио како за Дурантанеће бити никаквих ограничења што се минутаже тиче. Уочи почетка утакмице у телевизијском преносу је виђено како Дурант плеше са саиграчима у загревању за утакмицу, уредно је закуцавао, а када је погодио прве две тројке изгледало је као да је с њим све у реду. Испоставило се да није.

Убрзо након првих погођених шутева било је јасно да Дурант није потпуно спреман, а почетком треће четвртине догодила се повреда. И то без контакта с противничким играчем, а знамо да је то најгора врста повреда. Дурант је кренуо у дриблинг против Сержа Ибаке, мало је “напрегнуо” леву ногу и завршио на паркету. Одмах је звао у помоћ саиграче, а играчи Торонта су такође схватили да нешто није у реду па су смиривали публику која је у први тренутак непримерено реаговала и веселила се Дурантовој несрећи. За време утакмице стигле су вести како се он неће вратити на паркет, након исте је потврђено да је у питању Ахилова тетива, а онда су кренуле теорије о његовом (не)игрању.

Већ неколико дана након прве повреде из табора Вориорса почеле су да долази информације да би Дурант“ускоро” могао да се врати на паркет. Но, то “ускоро” се редовно отезало, а Дурант се није појављивао на тренинзима “пет на пет”. Актуалним првацима његово присуство на паркету једно време није било неопходно, напротив – након сјајних партија против Портланда почело је да се прича како Голден Стејт игра боље без Дуранта – али када је Торонто дошао на корак до прве титуле Дурант је био на паркету.

А је ли требало да буде? Сви генерали ће после битке рећи да није и с обзиром да је реч о једној од најтежих кошаркашких повреда, онда је свима јасно да је то тако. Но, тешко је некога кривити за то што је он играо. Стив Кер је током целе Дурантове рехабилитације остављао могућност његовог наступа у плеј-офу отвореном, али ни у једном тренутку није рекао да би он морао да се врати на паркет. Када су одређени медији писали о томе како у свлачионици Вориорса постоји струја играча која мисли да би Дурант морао да игра јер су повређени играли и Стеф Кари, а посебно Клеј Томпсон, Андре Игоудала и Кевон Луни, Томпсон је новинарима недвосмислено поручио како Дурантова повреда није попут њихових, односно да је она доста тежа и да захтева више стрпљења. Навијачи су били подељени – једни су желели да га виде што пре на паркету, а било је оних који су навијали да Вориорси освоје прстење без њега. Цела организација Голден Стејта је била опрезна у бирању речи, а зна се да сви НБА клубови имају врхунске лекарске тимове који су нарочито опрезни у давању “зеленог светла” за повратак повређених играча. Дурант га је добио, он је одлучио да игра и ту би прича о његовом наступу требала да је завршена.

Но, ова и било која друга  тешка повреда у НБА лиги повлачи питање “замора материјала”. О томе да су 82 утакмице у регуларном делу сезоне превише прича се већ годинама, а велики део кошаркашких заљубљеника навија да се тај број смањи на 66. Но, то би значило мање профита, а знамо да “паре покрећу свет, политику и фудбал”, хоћу рећи кошарку. И због тога није чудно да током сезоне имамо доста ситуација у којима се најбољи играчи одмарају. Баш тај одмор је пре неколико дана Кавај Ленард истакао као главни разлог његових добрих игара у плеј-офу. А знамо да је Ленард напустио Сан Антонио јер је био незадовољан како су третирали његову повреду. Нису га Спарси “гурали” на терен, али налазима њихових доктора актуелна звезда Торонта никако није била задовољна.

Дурант је само последњи спортиста који је платио цену тешке сезоне. Вечерас ћемо вероватно знати његов здравствени статус, а сигурно је да ће месецима бити ван паркета. То значи да ће он “покупити” играчку опцију и остати у Голден Стејту и следеће сезоне па испада да су, осим навијача Вориорса, најтужнији навијачи Њујорк Никса и Бруклин Нетса, који су се највише надали његовом доласку овог лета...



Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар