Ko je kriv za Durantovu povredu?

I da li je on uopšte trebalo da igra? Nemali broj NBA zaljubljenika navija da se broj utakmica smanji na 66 umesto 82, ali pare pokreću svet…

Košarka 11.06.2019 | 21:36
Ko je kriv za Durantovu povredu?
Košarkaši Golden Stejta noćas su pobedili Toronto u gostima i tako izbegli predaju NBA titule u ruke Reptorsa, no Voriorsi su skupo platili konačnih 106:105. Naime, nakon odigrane tri minute i 14 sekundi utakmicu je napustio Kevin Durant kojem je nakon meča dijagnostifikovana povreda ahilove tetive. Potpuni detalji povrede znaće se večeras po srednjoevropskom vremenu, ali jasno je da je ponajbolji košarkaš na svetu izgubljen za ostatak finalne serije, a vrlo je verovatno ga čeka i višemesečno bolovanje.

Nakon utakmice svim igračima, trenerima i zvaničnicima Voriorsa u mislima je bio samo Durant, a BobMajers, generalni menadžer Golden Stejta, na konferenciji za medije jedva je suzdržavao suze.

“Ne verujem da treba bilo koga kriviti, ali razumem kako funkcioniše svet pa ako morate nekoga da krivite – krivite mene. Ja sam glavni čovek kluba”, rekao je Majers i tako na neki način otvorio Pandorinu kutiju.

A da li treba nekoga kriviti za ovu povredu? Kevin Durant nije igrao od 9. maja i pete utakmice serije protiv Hjustona. Tada je takođe izašao iz igre povređen, a u prvi mah se i tada posumnjalo na Ahilovu tetivu. No, ubrzo su lekari Golden Stejta objasnili kako je ipak reč o nešto lakšoj povredi lista leve noge pa su se u Golden Stejtu nadali kako će im Durant pomoći u lovu na treći uzastopni naslov prvaka.

Seriju protiv Rokitsa su Voriors uspešno priveli kraju, protiv Portlanda im Durant nije ni bio potreban jer su i bez njega protivnike pometlali s terena. Onda je došlo finale protiv Toronta. Osim Duranta, povrede su vukli i Klej Tompson te Kevon Luni, Reptorsi su poveli sa 3:1 i došli do tri meč-lopte od kojih su dve bile na njihovom terenu. Uoči sinoćnje utakmice dugo se nije znalo hoće li Durant igrati, njegov status je sve do kasnih večernjih sati po srednjoevropskom vremenu bio pod znakom pitanja da bi nekoliko sati pre meča došla vest kako je on spreman. I ne samo to, nego je trener Stive Ker objasnio kako za Durantaneće biti nikakvih ograničenja što se minutaže tiče. Uoči početka utakmice u televizijskom prenosu je viđeno kako Durant pleše sa saigračima u zagrevanju za utakmicu, uredno je zakucavao, a kada je pogodio prve dve trojke izgledalo je kao da je s njim sve u redu. Ispostavilo se da nije.

Ubrzo nakon prvih pogođenih šuteva bilo je jasno da Durant nije potpuno spreman, a početkom treće četvrtine dogodila se povreda. I to bez kontakta s protivničkim igračem, a znamo da je to najgora vrsta povreda. Durant je krenuo u dribling protiv Serža Ibake, malo je “napregnuo” levu nogu i završio na parketu. Odmah je zvao u pomoć saigrače, a igrači Toronta su takođe shvatili da nešto nije u redu pa su smirivali publiku koja je u prvi trenutak neprimereno reagovala i veselila se Durantovoj nesreći. Za vreme utakmice stigle su vesti kako se on neće vratiti na parket, nakon iste je potvrđeno da je u pitanju Ahilova tetiva, a onda su krenule teorije o njegovom (ne)igranju.

Već nekoliko dana nakon prve povrede iz tabora Voriorsa počele su da dolazi informacije da bi Durant“uskoro” mogao da se vrati na parket. No, to “uskoro” se redovno otezalo, a Durant se nije pojavljivao na treninzima “pet na pet”. Aktualnim prvacima njegovo prisustvo na parketu jedno vreme nije bilo neophodno, naprotiv – nakon sjajnih partija protiv Portlanda počelo je da se priča kako Golden Stejt igra bolje bez Duranta – ali kada je Toronto došao na korak do prve titule Durant je bio na parketu.

A je li trebalo da bude? Svi generali će posle bitke reći da nije i s obzirom da je reč o jednoj od najtežih košarkaških povreda, onda je svima jasno da je to tako. No, teško je nekoga kriviti za to što je on igrao. Stiv Ker je tokom cele Durantove rehabilitacije ostavljao mogućnost njegovog nastupa u plej-ofu otvorenom, ali ni u jednom trenutku nije rekao da bi on morao da se vrati na parket. Kada su određeni mediji pisali o tome kako u svlačionici Voriorsa postoji struja igrača koja misli da bi Durant morao da igra jer su povređeni igrali i Stef Kari, a posebno Klej Tompson, Andre Igoudala i Kevon Luni, Tompson je novinarima nedvosmisleno poručio kako Durantova povreda nije poput njihovih, odnosno da je ona dosta teža i da zahteva više strpljenja. Navijači su bili podeljeni – jedni su želeli da ga vide što pre na parketu, a bilo je onih koji su navijali da Voriorsi osvoje prstenje bez njega. Cela organizacija Golden Stejta je bila oprezna u biranju reči, a zna se da svi NBA klubovi imaju vrhunske lekarske timove koji su naročito oprezni u davanju “zelenog svetla” za povratak povređenih igrača. Durant ga je dobio, on je odlučio da igra i tu bi priča o njegovom nastupu trebala da je završena.

No, ova i bilo koja druga  teška povreda u NBA ligi povlači pitanje “zamora materijala”. O tome da su 82 utakmice u regularnom delu sezone previše priča se već godinama, a veliki deo košarkaških zaljubljenika navija da se taj broj smanji na 66. No, to bi značilo manje profita, a znamo da “pare pokreću svet, politiku i fudbal”, hoću reći košarku. I zbog toga nije čudno da tokom sezone imamo dosta situacija u kojima se najbolji igrači odmaraju. Baš taj odmor je pre nekoliko dana Kavaj Lenard istakao kao glavni razlog njegovih dobrih igara u plej-ofu. A znamo da je Lenard napustio San Antonio jer je bio nezadovoljan kako su tretirali njegovu povredu. Nisu ga Sparsi “gurali” na teren, ali nalazima njihovih doktora aktuelna zvezda Toronta nikako nije bila zadovoljna.

Durant je samo poslednji sportista koji je platio cenu teške sezone. Večeras ćemo verovatno znati njegov zdravstveni status, a sigurno je da će mesecima biti van parketa. To znači da će on “pokupiti” igračku opciju i ostati u Golden Stejtu i sledeće sezone pa ispada da su, osim navijača Voriorsa, najtužniji navijači Njujork Niksa i Bruklin Netsa, koji su se najviše nadali njegovom dolasku ovog leta...



Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar