О концентрацији, сауни и мирним главама...

“Никад није готово и мора да се игра до краја, а и да се остане концентрисан током свих 40 минута, као што увек и причамо“, каже Огњен Добрић.

Кошарка 11.06.2019 | 16:01
О концентрацији, сауни и мирним главама...
Ретко када можете да погледате европску кошаркашку утакмицу у трајању од два и по часа, без продужетка. У тешким условима за игру и високој влажности ваздуха, што је довело до тога да се Стефану Јанковићу слоши на паркету, Црвена звезда и Партизан завршили су први финални окршај за титулу шампиона Србије, после којег је бранилац титуле дошао на две победе до новог, једногодишњег боравка на трону, уједно и двадесете титуле и друге звездице изнад грба.

Црвено-бели су кроз 40 минута активне игре ишли путем од готово осигуране победе, до напете завршнице, где је тензија могла да се сече ножем. Чудан судијски критеријум и поједине одлуке трилинга Јовчић - Глишић - Јевтовић значајно су допринели да сусрет прође у знаку 53 одсвиране личне грешке и укупно 66 изведених слободних бацања на обе стране, од чега је домаћин упутио чак 42 шута са црте. 

Гледајући све околности, добро је што су после утакмице у палилулској „сауни“ сви остали жељни нове борбе, која је заказана већ за среду. Међутим, ма колики професионалци били, кошаркаши оба тима и чланови стручног штаба су пре свега људи. Уосталом, није било лако ни онима који су са лица места испратили меч, у новинарској или улози гледаоца... А, када услови за игру нису достојни једног финала, тешко је говорити о концентрисаној игри, добрим потезима, посвећености у одбрани и смиреним главама. Иако је то нешто чему сви теже. Поготово када су на супротним странама два највећа српска клуба, што даје посебну димензију...

"Била је напорна утакмица, али како је нама, тако је и њима. На крају је најважније да смо победили и одбранили домаћи терен", каже Огњен Добрић и додаје:

"Отворило се тако да су сви играчи допринели победи и свако је морао да уложи сто одсто енергије да би се добила оваква утакмица".

Звезда је у неколико ситуација имала и двоцифрену предност, када се чинило да би финиш могао да има другачији расплет. Али црно-бели су се борили све док је теорија била и на њиховој страни, што је на крају донело укупно 192 поена и то да се победник одлучи у последњем минуту...

"Никад није готово и мора да се игра до краја, а и да се остане концентрисан током свих 40 минута, као што увек и причамо", уз осмех ће Добрић, па наставља:

"Да, имали смо пад у том тренутку и они су то искористили да нам приђу, чак и повели пре крај утакмице. Али крај смо одрадили како треба и успели да преломимо утакмицу. Ако ме питате како смо успели да превазиђемо ту баријеру пред крај - погодили смо битне шутеве, као и слободна бацања... То је био кључ у том периоду".

Доста се током полуфиналне серије с Мегом причало о незадовољству Милана Томића због слабог залагања екипе, мада је по проласку у финале и сам тренер црвено-белих променио исказ и похвалио своје изабранике због свега што су прошли од септембра, до данас...

"Тренер не може да буде задовољан када примимо велики број поена на домаћем терену... И то доста лаких поена. Нисмо их намучили довољно и морамо да променимо приступ у утакмици на њиховом терену. Ако хоћемо да победимо морамо доста озбиљније да изгледамо, без грешака које су користили да дођу до лаких поена".

Добрићев шутерски колега Кеј Си Риверс није се прославио у јучерашњем окршају. Свега један погодак из игре кроз шест покушаја и неколико грешака због којих никако није био срећан... Оценио је да је цела утакмица била сплет бројних успона и падова на обе стране.

"Партизан и Звезда су велики ривали, тако да се увек очекује да буде неизвесно и утакмицу с много тактичких детаља. Обе екипе су одиграле тактички у одбрани и покушавале да лимитирају противничке играче како би контролисали утакмицу. То је тесна борба, а одбрана мора увек да пружи више и кључно је да буде што мање грешака", отворено ће Риверс.

Искусни стрелац позвао је целу екипу да озбиљније схвати други меч и да промени приступ игри у среду, када ће Партизан бити домаћин. Јер, верује, само тако Црвена звезда може да дуплира вођство у финалу...

"То је проблем ривалства, када стекнеш вођство мораш и да га задржиш, а ми се понекад нађемо у проблему када поведемо и без повода спустимо ритам. То смо урадили и у утакмици број два против Меге, када смо имали 14 или 15 поена вишка, а онда се опустили и Мега нас је напала. Морамо да научимо да задржимо ритам како бисмо остајали у вођству", каже Риверс и кратко износи очекивања за други сусрет:

"У АБА лиги смо ишли у продужетак, тако да се свашта може очекивати. Меч јаког интензитета, снажну одбрану, скокове, прави дерби".

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар