O koncentraciji, sauni i mirnim glavama...

“Nikad nije gotovo i mora da se igra do kraja, a i da se ostane koncentrisan tokom svih 40 minuta, kao što uvek i pričamo“, kaže Ognjen Dobrić.

Košarka 11.06.2019 | 16:01
O koncentraciji, sauni i mirnim glavama...
Retko kada možete da pogledate evropsku košarkašku utakmicu u trajanju od dva i po časa, bez produžetka. U teškim uslovima za igru i visokoj vlažnosti vazduha, što je dovelo do toga da se Stefanu Jankoviću sloši na parketu, Crvena zvezda i Partizan završili su prvi finalni okršaj za titulu šampiona Srbije, posle kojeg je branilac titule došao na dve pobede do novog, jednogodišnjeg boravka na tronu, ujedno i dvadesete titule i druge zvezdice iznad grba.

Crveno-beli su kroz 40 minuta aktivne igre išli putem od gotovo osigurane pobede, do napete završnice, gde je tenzija mogla da se seče nožem. Čudan sudijski kriterijum i pojedine odluke trilinga Jovčić - Glišić - Jevtović značajno su doprineli da susret prođe u znaku 53 odsvirane lične greške i ukupno 66 izvedenih slobodnih bacanja na obe strane, od čega je domaćin uputio čak 42 šuta sa crte. 

Gledajući sve okolnosti, dobro je što su posle utakmice u palilulskoj „sauni“ svi ostali željni nove borbe, koja je zakazana već za sredu. Međutim, ma koliki profesionalci bili, košarkaši oba tima i članovi stručnog štaba su pre svega ljudi. Uostalom, nije bilo lako ni onima koji su sa lica mesta ispratili meč, u novinarskoj ili ulozi gledaoca... A, kada uslovi za igru nisu dostojni jednog finala, teško je govoriti o koncentrisanoj igri, dobrim potezima, posvećenosti u odbrani i smirenim glavama. Iako je to nešto čemu svi teže. Pogotovo kada su na suprotnim stranama dva najveća srpska kluba, što daje posebnu dimenziju...

"Bila je naporna utakmica, ali kako je nama, tako je i njima. Na kraju je najvažnije da smo pobedili i odbranili domaći teren", kaže Ognjen Dobrić i dodaje:

"Otvorilo se tako da su svi igrači doprineli pobedi i svako je morao da uloži sto odsto energije da bi se dobila ovakva utakmica".

Zvezda je u nekoliko situacija imala i dvocifrenu prednost, kada se činilo da bi finiš mogao da ima drugačiji rasplet. Ali crno-beli su se borili sve dok je teorija bila i na njihovoj strani, što je na kraju donelo ukupno 192 poena i to da se pobednik odluči u poslednjem minutu...

"Nikad nije gotovo i mora da se igra do kraja, a i da se ostane koncentrisan tokom svih 40 minuta, kao što uvek i pričamo", uz osmeh će Dobrić, pa nastavlja:

"Da, imali smo pad u tom trenutku i oni su to iskoristili da nam priđu, čak i poveli pre kraj utakmice. Ali kraj smo odradili kako treba i uspeli da prelomimo utakmicu. Ako me pitate kako smo uspeli da prevaziđemo tu barijeru pred kraj - pogodili smo bitne šuteve, kao i slobodna bacanja... To je bio ključ u tom periodu".

Dosta se tokom polufinalne serije s Megom pričalo o nezadovoljstvu Milana Tomića zbog slabog zalaganja ekipe, mada je po prolasku u finale i sam trener crveno-belih promenio iskaz i pohvalio svoje izabranike zbog svega što su prošli od septembra, do danas...

"Trener ne može da bude zadovoljan kada primimo veliki broj poena na domaćem terenu... I to dosta lakih poena. Nismo ih namučili dovoljno i moramo da promenimo pristup u utakmici na njihovom terenu. Ako hoćemo da pobedimo moramo dosta ozbiljnije da izgledamo, bez grešaka koje su koristili da dođu do lakih poena".

Dobrićev šuterski kolega Kej Si Rivers nije se proslavio u jučerašnjem okršaju. Svega jedan pogodak iz igre kroz šest pokušaja i nekoliko grešaka zbog kojih nikako nije bio srećan... Ocenio je da je cela utakmica bila splet brojnih uspona i padova na obe strane.

"Partizan i Zvezda su veliki rivali, tako da se uvek očekuje da bude neizvesno i utakmicu s mnogo taktičkih detalja. Obe ekipe su odigrale taktički u odbrani i pokušavale da limitiraju protivničke igrače kako bi kontrolisali utakmicu. To je tesna borba, a odbrana mora uvek da pruži više i ključno je da bude što manje grešaka", otvoreno će Rivers.

Iskusni strelac pozvao je celu ekipu da ozbiljnije shvati drugi meč i da promeni pristup igri u sredu, kada će Partizan biti domaćin. Jer, veruje, samo tako Crvena zvezda može da duplira vođstvo u finalu...

"To je problem rivalstva, kada stekneš vođstvo moraš i da ga zadržiš, a mi se ponekad nađemo u problemu kada povedemo i bez povoda spustimo ritam. To smo uradili i u utakmici broj dva protiv Mege, kada smo imali 14 ili 15 poena viška, a onda se opustili i Mega nas je napala. Moramo da naučimo da zadržimo ritam kako bismo ostajali u vođstvu", kaže Rivers i kratko iznosi očekivanja za drugi susret:

"U ABA ligi smo išli u produžetak, tako da se svašta može očekivati. Meč jakog intenziteta, snažnu odbranu, skokove, pravi derbi".

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar