Која је веза између рака лимфних жлијезда и силиконских имплантата

Агенција за храну и лекове САД открила је од 2010. године 660 случајева рака лимфних жлезда код жена са уграђеним грудима. Катарина Анђелков, специјалиста естетске и реконструтивне хирургије, која се недавно вратила из Америке, истиче да се узроци болести и даље не знају, али да пацијенти не треба да се плаше јер су у сигурним рукама домаћих стручњака.

Здравље 11.06.2019 | 11:09
Која је веза између рака лимфних жлијезда и силиконских имплантата
Први случајеви овог оболења публиковани су још 1997. године. Светска здравствена организација, рак лимфних жлезда код жена са уграђеним грудима сврстала је у регистар званичних болести 2016. године.

 „Реч је о анапластичном лимфому великих ћелија, то је врста нон Хоџкиновог лимфома. Сврстана је као подврста која је у уској вези са силиконским имплантатима за груди.

На сваком конгресу од 2016. године, а нарочито на великим као што је био Амерички конгрес естетске хирургије, који је највећи у свету, то је једна запажена тема и привлачи интересовање целог света“, рекла је др Катарина Анђелков гостујући у Београдској хроници.

Пластични хирурзи данас имају цео протокол како да превенирају, дијагностикују и на крају, уколико се појави, и лече ову врсту рака.

Стручњаци упозоравају посебно Европу. Први случајеви појавили су се и у региону.

„Пре месец и по дана је дијагностикован у Хрватској. Колеге из Хрватске су правовремено реаговали тако да се тај случај третира. Срећом, код нас немамо ниједан случај. Наше Удружење за пластичну хирургију је веома актвно, пратимо целу ситуацију. Наши пацијенти не треба да се плаше, у добрим су рукама“, истакла је др Анђелков.

Лекари још немогу са сигурношћу да кажу шта узрокује рак лимфних жлезда код жена са уграђеним грудима.

„Доводе се различите теорије у везу са овом болешћу. Једна је субклиничка инфекција, то су инфекције које се не манифестују клинички, али су око протезе. Друга теорија је да је то једна хронична инфламација, затим генетска предиспозиција. Највероватније се ради о неком мултифакторијалном узрочнику“, истакла је др Анђелков додајући да се раде истраживања.

Према њеним речима, ризика и компликација у естетској и реконструктивној хирургији има, али на срећу њихов број није велики.

Тренд у свету је да се волумен надокнади сопственим масним ткивом или комбинацијом са имплантом да би се умањио ризик обе процедуре. О увећању потколеница том комбинацијом др Анђелков говорила је на скупу у Америци.

„Код попуњавања задњице масним ткивом вероватноћа да се појави смртни исход услед емболије је један према 3.000, што је изузетно висок проценат за естетске операције.

С обзиром на то да је то веома популарна интервенција због различитих ТВ дива које су се њима подвргле, то је тема и јесте тема за стручњаке који су се окупили да проуче зашто је та смртност тако велика“, објаснила је докторка Анђелковић и поручила онима који планирају неку интервенцију да воде рачуна о свом здрављу тако што ће одабрати стручњаке.
 
Пре интервенције добро се обавестите о ординацији и доктору
У региону је последњих година све више ординација за пластичну хирургију. Само у Србији их има више од осамдесет. Има и оних који не раде у прописаним медицинским условима, дешава се и да кадар није довољно проверен.

„Постоје ти проблеми да се све више ординација декларише као ординације за естетску медицину. Наше Удружење је изашло са званичним ставом. Заиста се саветује свим пацијентима да добро провере у коју ординацију одлазе. Претпостављам да људи какда иду на било какав третман инвазиван неће отићи у фризерски салон или неку другу осим у лекарску ординацију.

Када се ради о уграђивању силиконских протеза, потребно је да се пацијент добро обавести да се ради о пластичном, реконструктивном хирургу, хирургу који је регистрован у Удружењу за пластичну и реконструктивну хирургију и да је потпуно обучен за ту врсту интервенције. Као такав он ће знати да се носи и са евентуалним компликацијама", објаснила је др Катарина Анђелков.

РТС
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

21-век-васкрсење

12.06.2019 08:32

Сама чињеница да нити једна љечница која се бави пластичном хиругијом сама себи није уградила силиконске имплантате довољно говори да су штетни и да их жене неби требале уграђивати, зато драге жене , маните се вјештачких дојки и спокојно живите, јер је живот лијепе и без " сисурина"

ОДГОВОРИТЕ