Дуго смо вјеровали да је црвено вино добро за срце

Ниједно истраживање до сада није успоставило конкретну узрочно-последичну везу између конзумирања алкохола и бољег здравља срца, тврде научници.

Здравље 11.06.2019 | 10:54
Дуго смо вјеровали да је црвено вино добро за срце
Годинама су научне студије указивале на везу између конзумирања умерене количине црвеног вина и доброг здравља срца, али стручњаци кажу да је важно разумети шта то тачно значи пре него што почнете да конзумирате чашу или две дневно.

"Нејасно је да ли је црвено вино директно повезано са том коришћу или су у игри ипак други фактори. Вероватније је да ће људи који пију вино водити здравији начин живота и имати здравију исхрану, као што је она медитеранска, за коју се зна да је кардиопротективна", рекао је доктор Роберт Клонер.

Међутим, можда чак нећете морати да пијете црно вино како бисте осетили користи, рекао је Клонер. За умерене количине пива и алкохолних пића такође се сматра да су повезане са мањим ризиком од срчаних болести.

Често се претпоставља да црвено вино може бити добро за срце, јер садржи антиоксидансе као што је ресвератрол, који се првенствено налази у грожђу, али и у кикирикију и боровницама. Неке студије указују да ресвератрол може да утиче на смањење холестерола и снижење крвног притиска.

"Постоје опречна мишљења о томе да ли је ресвератрол заиста кардиопротективан или није. Поред тога, постоје мимоилажења и о количини ресвератрола коју би требало узимати да би се осетио ефекат", рекао је Клонер.

Лекари препоручују да, ако пијете алкохол, то чините умерено. То значи да не конзумирате више од једног до два пића дневно за мушкарце и једно пиће дневно за жене.

Истраживања су показала да умерена конзумација алкохола може имати неке здравствене користи, укључујући подизање нивоа доброг холестерола и смањење ризика од дијабетеса. Међутим, прекомерно конзумирање алкохола може да доведе до бројних здравствених проблема, укључујући оштећење јетре, неке врсте рака и можданог удара, да не спомињемо његов негативни учинак на срце.

"Вишак алкохола је стварно лош за срце. То може изазвати висок крвни притисак и подстаћи аритмију. Он може узроковати и кардиомиопатију због тога што је алкохол токсичан за ћелије срчаног мишића", рекао је Клонер.

Међутим, да би се доказало да умерено конзумирање алкохола може да побољша здравље срца била би нужна велика проспективна студија, каже Клонер.

"Тада бисте морали да контролишете различите факторе - старост, пол, кардиоваскуларни ризик и исхрану. Требало би пратити факторе дуги низ година. Уколико већ пијете, пијте у умереним количинама", рекао је он.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар