Пет највећих неистина у вези са ноћним мокрењем

Деца не мокре у кревет намерно и често их је срамота ако их родитељ за то кажњава.

Здравље 11.06.2019 | 10:53
Пет највећих неистина у вези са ноћним мокрењем
Међутим, уколико се ово стање настави, оно може да буде последица медицинског стања као што је инконтиненција или инфекција уринарног тракта, а може бити и недијагностиковано због бројних митова у које родитељи верују о мокрењу у кревет, пише Хеалтх24, а преноси клиx.ба

Најчешћи проблеми који могу узроковати мокрење у кревету су кашњење у развоју рефлекса мокраћне бешике, низак ниво антидиуретског хормона који успорава производњу урина ноћу, кашњење у развоју бешике, инфекција уринарног тракта, али и затвор.

Ево најчешћих митова о мокрењу у кревет.

Деца мокре у кревет јер нису научена да иду у тоалет

Мокрење у кревет није знак да дете није обучено за одлазак у тоалет. Оно може бити савршено способно да контролише своју бешику током дана, али ће и даље мокрити у кревет ноћу.

Многи родитељи претпостављају да њихова деца једноставно мокре у кревет јер још увек немају потпуну контролу над својом бешиком и да се мора сачекати. Иако је то често случај, то није увек истина.

Према студији коју је урадио Универзитет у Бристолу, постоји неколико фактора који могу да проузрокују мокрење у кревет и у каснијој фази, где "приступ гледања и чекања" можда неће бити успешан. Уствари, то може да прикрије медицински проблем у основи, као што је неисправан механизам мокраћне бешике или инфекција уринарног тракта.

Студија је такође навела да многи родитељи сматрају да третмани за мокрење у раној фази нису потребни и да треба чекати на решење проблема, што је, према мишљењу струке, лош приступ и има негативан ефект на квалитет живота детета.

Деца која имају никтурију су једноставно лења

Овај поглед може да буде изузетно штетан по дете. Деца не мокре у кревет намерно и често их је срамота ако их родитељ за то кажњава. Важно је уверити дете да оно није криво и потребно је узети у разматрање и друге могуће узроке.

Мокрење у кревет је увек повезано са емоционалним стресом

Иако се емоционални стрес може повезати с мокрењем у кревет код детета, то није увек разлог, каже педијатар др. Аланна Левине. Већа је вероватноћа да је реч о кашњењу у развоју бешике.

Вашем детету су потребни лекови

Иако постоје неки случајеви када се лекови прописују за овај проблем, то би увек требало да буде последња опција. Уколико мислите да би узрок мокрења у кревет вашег детета могло да буде некакво медицинско стање, тада је потребно посетити лекара.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар