Фетел се не смирује: Ф1 је изгубила свој пут!

"Срамна одлука Ф1 и лажни резултат који је упропастио трку!" Инцидент Себастијана Фетела и Луиса Хамилтона на трци Формуле 1 за ВН Канаде поделила је јавност, а тркачке "легенде" већински су на страни немачког возача.  "Све је погрешно. Не слажем се са тим гдје је овај спорт сада", навео је четвороструки свјетски шампион.

Остали спортови 11.06.2019 | 11:35
Фетел се не смирује: Ф1 је изгубила свој пут!
Нема већих стручњака од бивших Ф1 возача кад су у питању тркачки инциденти, а они су масовно на страни Себастиана Фетела и сматрају да казне није требало да буде.

Некадашњи двоструки светски шампион у МотоГП Кејси Стонер нимало није био задовољан одлуком дирекције трке да казне Себастијана Фетела са додавањем пет секунди, сматрајући да је та одлука "најгора икада донета".

"Ово је најгора одлука коју је Формула 1 икада донела. У оваквим моментима нам највише недостаје Чарли Вајтинг", поручио је Кејси Стонер путем свог Твитер налога.

Шампион Формуле 1 из 1996. године, Дејмон Хил верује да је Себастијан могао оставити мало више простора, али да смо изгубили врхунску трку у задњим круговима због те казне.

Нешто оштрији је био светски шампион из 1992. године, Најџел Менсел, који је некадашњи велики ривал тркачких легенди попут Кекеа Розберга и Ајртона Сене.

"Ово је велика срамота. Уопште нема поенте гледати трку, два шампиона возе сјајну трку која је упропашћена овим лажних резултатом", рекао је Менсел.

Возач Ферарија Себастијан Фетел рекао је да је Формула 1 "изгубила свој пут", послије казне која га је коштала побједе у трци за Велику награду Канаде.

Фетел је у недјељу увече на стази "Жил Вилнев" у Монтреалу кроз циљ прошао први, али је заузео друго мјесто због казне од пет секунди коју је добио пошто се на небезбједан начин вратио на стазу и ометао возача Мерцедеса Луиса Хамилтона, који је возио иза њега. Хамилтон је био други, али је имао мање од пет секунди заостатка за Фетелом, па му је припала побједа.

Фетел је рекао да због правила возачи звуче као адвокати.

"Све је погрешно. Не слажем се са тим гдје је овај спорт сада", навео је четвороструки свјетски шампион, пренијели су британски медији.

Ферари се жалио на казну, чак иако према правилима, жалба на казну од пет секунди не постоји. Италијански тим није образложио основе жалбе.

Фетел је рекао да није погријешио и да није намјерно ометао Хамилтона, када се вратио на стазу након што је прешао преко траве у кривинама три и четири.

Он је кажњен пошто су редари процијенили да је ишао линијом којом је ометао Хамилтона и пошто су увјерени да је знао гдје се у том тренутку налазио возач Мерцедеса.

Када су током трке путем радија обавијестили Фетела да је кажњен, он је рекао да су од њега "украли трку".

"Волим тркање, волим да се присјетим старих времена, старих аутомобила, старих возача. Част је када можете да их сретнете, да разговарате са њима, они су на на неки начин хероји. Али, волио бих да сам добар у ономе што радим али у њихово вријеме, прије него данас. Не ради се само о овој одлуци, већ и о осталим одлукама. Слушајте само које изразе употребљавамо путем радија. Имамо званичан језик. Мислим да је све то погрешно", навео је Фетел. 

"Требало би да можемо да кажемо шта мислимо, али не можемо, па у том смислу, не слажем се са тим гдје је овај спорт сада. Како само причамо: 'Стекао сам предност, нисам стекао предност, избјегао сам судар'. Мислим да је то погрешно, мислим да то није оно што ми радимо у болидима. То је тркање, то је здрав разум", додао је он.

Хамилтон, који је морао да кочи када је Фераријев болид прешао преко траве, признао је да би "вјероватно и он урадио исто", али да правила захтјевају да се возачи на безбједан начин врате на стазу.

"Био сам поред и морао сам да закочим како бих избјегао судар и мислим да су због тога донијели такву одлуку. Ако покушаш да прибијеш некога уз зид, да ли мислиш да не заслужујеш казну за то? Морао сам да кочим да се не бисмо сударили. Возио сам нормално и није требало да се нађем у ситуацији близу судара. То је била његова одговорност да то избјегне, али се на крају завршило као моја", навео је Хамилтон.

То је била пета побједа Хамилтона у седам трка и први је у генералном пласману са 29 бодова више од тимског колеге Валтерија Ботаса, док Фетел заузима треће мјесто са 62 бода мање.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар