Fetel se ne smiruje: F1 je izgubila svoj put!

"Sramna odluka F1 i lažni rezultat koji je upropastio trku!" Incident Sebastijana Fetela i Luisa Hamiltona na trci Formule 1 za VN Kanade podelila je javnost, a trkačke "legende" većinski su na strani nemačkog vozača.  "Sve je pogrešno. Ne slažem se sa tim gdje je ovaj sport sada", naveo je četvorostruki svjetski šampion.

  • Sport
  • Ostali sportovi


Nema većih stručnjaka od bivših F1 vozača kad su u pitanju trkački incidenti, a oni su masovno na strani Sebastiana Fetela i smatraju da kazne nije trebalo da bude.

Nekadašnji dvostruki svetski šampion u MotoGP Kejsi Stoner nimalo nije bio zadovoljan odlukom direkcije trke da kazne Sebastijana Fetela sa dodavanjem pet sekundi, smatrajući da je ta odluka "najgora ikada doneta".

"Ovo je najgora odluka koju je Formula 1 ikada donela. U ovakvim momentima nam najviše nedostaje Čarli Vajting", poručio je Kejsi Stoner putem svog Tviter naloga.

Šampion Formule 1 iz 1996. godine, Dejmon Hil veruje da je Sebastijan mogao ostaviti malo više prostora, ali da smo izgubili vrhunsku trku u zadnjim krugovima zbog te kazne.

Nešto oštriji je bio svetski šampion iz 1992. godine, Najdžel Mensel, koji je nekadašnji veliki rival trkačkih legendi poput Kekea Rozberga i Ajrtona Sene.

"Ovo je velika sramota. Uopšte nema poente gledati trku, dva šampiona voze sjajnu trku koja je upropašćena ovim lažnih rezultatom", rekao je Mensel.

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel rekao je da je Formula 1 "izgubila svoj put", poslije kazne koja ga je koštala pobjede u trci za Veliku nagradu Kanade.

Fetel je u nedjelju uveče na stazi "Žil Vilnev" u Montrealu kroz cilj prošao prvi, ali je zauzeo drugo mjesto zbog kazne od pet sekundi koju je dobio pošto se na nebezbjedan način vratio na stazu i ometao vozača Mercedesa Luisa Hamiltona, koji je vozio iza njega. Hamilton je bio drugi, ali je imao manje od pet sekundi zaostatka za Fetelom, pa mu je pripala pobjeda.

Fetel je rekao da zbog pravila vozači zvuče kao advokati.

"Sve je pogrešno. Ne slažem se sa tim gdje je ovaj sport sada", naveo je četvorostruki svjetski šampion, prenijeli su britanski mediji.

Ferari se žalio na kaznu, čak iako prema pravilima, žalba na kaznu od pet sekundi ne postoji. Italijanski tim nije obrazložio osnove žalbe.

Fetel je rekao da nije pogriješio i da nije namjerno ometao Hamiltona, kada se vratio na stazu nakon što je prešao preko trave u krivinama tri i četiri.

On je kažnjen pošto su redari procijenili da je išao linijom kojom je ometao Hamiltona i pošto su uvjereni da je znao gdje se u tom trenutku nalazio vozač Mercedesa.

Kada su tokom trke putem radija obavijestili Fetela da je kažnjen, on je rekao da su od njega "ukrali trku".

"Volim trkanje, volim da se prisjetim starih vremena, starih automobila, starih vozača. Čast je kada možete da ih sretnete, da razgovarate sa njima, oni su na na neki način heroji. Ali, volio bih da sam dobar u onome što radim ali u njihovo vrijeme, prije nego danas. Ne radi se samo o ovoj odluci, već i o ostalim odlukama. Slušajte samo koje izraze upotrebljavamo putem radija. Imamo zvaničan jezik. Mislim da je sve to pogrešno", naveo je Fetel. 

"Trebalo bi da možemo da kažemo šta mislimo, ali ne možemo, pa u tom smislu, ne slažem se sa tim gdje je ovaj sport sada. Kako samo pričamo: 'Stekao sam prednost, nisam stekao prednost, izbjegao sam sudar'. Mislim da je to pogrešno, mislim da to nije ono što mi radimo u bolidima. To je trkanje, to je zdrav razum", dodao je on.

Hamilton, koji je morao da koči kada je Ferarijev bolid prešao preko trave, priznao je da bi "vjerovatno i on uradio isto", ali da pravila zahtjevaju da se vozači na bezbjedan način vrate na stazu.

"Bio sam pored i morao sam da zakočim kako bih izbjegao sudar i mislim da su zbog toga donijeli takvu odluku. Ako pokušaš da pribiješ nekoga uz zid, da li misliš da ne zaslužuješ kaznu za to? Morao sam da kočim da se ne bismo sudarili. Vozio sam normalno i nije trebalo da se nađem u situaciji blizu sudara. To je bila njegova odgovornost da to izbjegne, ali se na kraju završilo kao moja", naveo je Hamilton.

To je bila peta pobjeda Hamiltona u sedam trka i prvi je u generalnom plasmanu sa 29 bodova više od timskog kolege Valterija Botasa, dok Fetel zauzima treće mjesto sa 62 boda manje.

Izvor: B92/mondo.rs

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.