Финале НБА: Вориорси остали у животу!

Кари и Томпсон заблистали у завршници! Кошаркаши Голден Стејт Вориорса победили су Торонто Репторсе са 106:105 и продужили финалну серију НБА лиге.  Повратак у Оракл после драме у Торонту! Шампион се не предаје, следи шеста утакмица.  Фрка је тек почела! Томпсон и Кари одложили шампионско славље у Торонту, Дурентов трагичан крај сезоне. . .  Серија се сели у Оукленд, где ће Вориорси покушати да изборе мајсторицу - 106:105.

Кошарка 11.06.2019 | 09:03
Финале НБА: Вориорси остали у животу!
Вориорси су победом у "Аир Цанада" центру смањили на 3-2 у серији и обезбедили барем још један меч финала.

Утакмицу је обележила тешка повреда Кевина Дурента, који се вратио на терен после месец дана одсуства и вероватно уништио добар део своје наредне сезоне.

Актуелни шампион био је под великим притиском, али их то није ометало на почетку утакмице. Имали су предност током готово целог првог полувремена, у једном тренутку и двоцифрену (54:43), а на паузу отишли са +6.

Током треће четвртине гости су поново повећали разлику и отишли на +14, али су Репторси опет успели да смање резултататски минус (84:78).

Предност Вориорса се "топила" током четврте четвртине и Канађани су успели да дођу до потпуног преокрета. Направили су серију и дошли до +6 (103:97), а Кавај Ленард је приредио прави шоу бројној публици која је дошла да прослави потенцијално освајање првог шампионског прстена у историји франшизе.

Ипак, Голден Стејт је успео да на фуриозан начин оконча дуел – Кари је погодио једну, а Томпсон две тројке, за серију од 9:0 којом су гости били на "кормилу".

Лаури је успео да прекине низ гостију и погоди за два поена, а ГСW је могао да стави тачку на и, да није уследио фаул у нападу неопрезног Демаркуса Казинса, који је дао Торонту 15,7 секунди да дођу до победе.

Управо је Лаури био тај код којег је завршила лопта за шут одлуке, али из релативно солидне позиције није погодио ни обруч.

Најбољи код победника били су Кари (31п, 8ск, 7ас) и Томпсон (26п, 6ск, 4ас), а пратили су их Казинс са 14 поена и шест скокова и Грин са по десет поена и скокова, али и осам успешних додавања.

Повређени Дурент, којем је пукла Ахилова тетива, за 12 минута убацио је 11 поена.

На другој страни поново незаустављив био је Кавај Ленард са 26 поена, 12 скокова и шест асистенција. Лаури је додао 18, Гасол 17, а Ибака 15 поена.

Наредни, шести меч серије игра се у Оукленду у петак од 3 часа после поноћи.



Успео је Голден Стејт да се избори за продужетак финалне серије, али Кевин Дурент није успео да се врати у игру.

У петој утакмици Торонто је савладан на његовом терену 106:105, било је много драме, а сенку на победу Вориорса бацила је нова повреда сјајног Дурента - страдала је Ахилова тетива -, због које би могао да одуствује са паркета чак годину дана!

Стив Кер га је "бацио у ватру" први пут још од 8. маја, међутим, почетком друге четвртине морао је да се повуче...

У тим тренуцима није деловало да ће бити проблема по госте, јер су константно били у предности, која је прелазила и на двоцифрену разлику, али у финишу утакмице дошло је до неизвесности.

Торонто је после 10 везаних поена Каваија Ленарда успео да поведе пет минута пре краја, убрзо је отишао и на "плус шест" (103:97). Уследила је потом изненађујућа одлука Ника Нерса да тражи тајм-аут, после ког се испоставило да је "пресекао" налет његовог тима. 

Кратка пауза помогла је играчима Голден Стејта да се саберу и тројкама вежу серију 9:1 којом су спречили Торонто да пред својим навијачима слави прву титулу у историји клуба.

Имао је Ленард шут за победу у последњем нападу, али није био прецизан...

Шеста утакмица игра се у ноћи између четвртка и петка (почиње у три сата после поноћи).

"Ратнике" је предводио Стеф Кари са 31 поеном, осам скокова и седам асистенција. Клеј Томсон је убацио 26 поена, уз шест скокова и четири асистенције, Демаркус Казинс је додао 14 поена, а Дрејомнд Грин 10, с тим да су му фалиле само две асистенције до "трипл-дабла". Имао их је осам, уз 10 скокова. Кевин Дурент је за 12 минута у игри успео да упише 11 поена и два скока.

На другој страни, најефикаснији играч Торонта био је Каваи Ленард са 26 поена, 12 скокова и шест асистенција. Кајл Лаури је убацио 18 поена, уз шест асистенција и четири скока, Марк Гасоље додао 17 поена, а Серж Ибака 15.



Све је било спремно за шампионско славље у Ер Канада Центру, али су журку у Торонту покварили Клеј Томпсон и Стеф Кари. Десетковани Вориорси су успели да се врате у живот, смање у серији на 3:2, иако су и на овом мечу доживели велики хендикеп повредном Кевина Дуранта. Великом асу НБА лиге, који се тек вратио на терен, страдала је Ахилова тетива, због чега ће извесно пропустити и значајан део наредне сезоне - 106:105.

Томпсон је меч преломио тројком минут пре краја утакмице, иако је све то у последњој секунди утакмице могао да поништи Кајл Лаури. Међутим, њему је задрхтала рука, па се серија сели у Оукленд, где ће домаћин покушати да избори мајсторицу.

Иако драстично ослабљен, актуелни освајач НБА прстена је одиграо шампионски онда када је било најпотребније. Голден Стејт је водио практично током читаве утакмице, већ у другој деоници имао двоцифрену предност, а у трећем периоду она се пела и на максималних +14 (77:63). Ипак, ношени великом подршком са трибина Репторси су узлетели у последњој деоници и серијом 12:2 стигли до огромних шест поена предности (103:97). Ипак, тада су ствари у своје руке преузели Томпсон и Кари, који су са три везане тројке до краја меча направили победнички преокрет.

Дурантов трагичан тренутак догодио се на самом почетку другог полувремена, када је у једној, наизглед прилично безазлезној ситуацији уследио погрешан потез. Уследио је излазак са терена уз велики аплауз фантастичне Торонтове публике.

Кари је убацио 31 поен, Топсон 26, а Казинс 14 поена у победничком тиму. Код домаћина је Ленардзабележио дабл-дабл учинак (26 поена, 12 скокова), Лаури је постигао 18, Гасол 17, а Ибака 15 поена.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар