Finale NBA: Voriorsi ostali u životu!

Kari i Tompson zablistali u završnici! Košarkaši Golden Stejt Voriorsa pobedili su Toronto Reptorse sa 106:105 i produžili finalnu seriju NBA lige.  Povratak u Orakl posle drame u Torontu! Šampion se ne predaje, sledi šesta utakmica.  Frka je tek počela! Tompson i Kari odložili šampionsko slavlje u Torontu, Durentov tragičan kraj sezone. . .  Serija se seli u Ouklend, gde će Voriorsi pokušati da izbore majstoricu - 106:105.

Košarka 11.06.2019 | 09:03
Finale NBA: Voriorsi ostali u životu!
Voriorsi su pobedom u "Air Canada" centru smanjili na 3-2 u seriji i obezbedili barem još jedan meč finala.

Utakmicu je obeležila teška povreda Kevina Durenta, koji se vratio na teren posle mesec dana odsustva i verovatno uništio dobar deo svoje naredne sezone.

Aktuelni šampion bio je pod velikim pritiskom, ali ih to nije ometalo na početku utakmice. Imali su prednost tokom gotovo celog prvog poluvremena, u jednom trenutku i dvocifrenu (54:43), a na pauzu otišli sa +6.

Tokom treće četvrtine gosti su ponovo povećali razliku i otišli na +14, ali su Reptorsi opet uspeli da smanje rezultatatski minus (84:78).

Prednost Voriorsa se "topila" tokom četvrte četvrtine i Kanađani su uspeli da dođu do potpunog preokreta. Napravili su seriju i došli do +6 (103:97), a Kavaj Lenard je priredio pravi šou brojnoj publici koja je došla da proslavi potencijalno osvajanje prvog šampionskog prstena u istoriji franšize.

Ipak, Golden Stejt je uspeo da na furiozan način okonča duel – Kari je pogodio jednu, a Tompson dve trojke, za seriju od 9:0 kojom su gosti bili na "kormilu".

Lauri je uspeo da prekine niz gostiju i pogodi za dva poena, a GSW je mogao da stavi tačku na i, da nije usledio faul u napadu neopreznog Demarkusa Kazinsa, koji je dao Torontu 15,7 sekundi da dođu do pobede.

Upravo je Lauri bio taj kod kojeg je završila lopta za šut odluke, ali iz relativno solidne pozicije nije pogodio ni obruč.

Najbolji kod pobednika bili su Kari (31p, 8sk, 7as) i Tompson (26p, 6sk, 4as), a pratili su ih Kazins sa 14 poena i šest skokova i Grin sa po deset poena i skokova, ali i osam uspešnih dodavanja.

Povređeni Durent, kojem je pukla Ahilova tetiva, za 12 minuta ubacio je 11 poena.

Na drugoj strani ponovo nezaustavljiv bio je Kavaj Lenard sa 26 poena, 12 skokova i šest asistencija. Lauri je dodao 18, Gasol 17, a Ibaka 15 poena.

Naredni, šesti meč serije igra se u Ouklendu u petak od 3 časa posle ponoći.



Uspeo je Golden Stejt da se izbori za produžetak finalne serije, ali Kevin Durent nije uspeo da se vrati u igru.

U petoj utakmici Toronto je savladan na njegovom terenu 106:105, bilo je mnogo drame, a senku na pobedu Voriorsa bacila je nova povreda sjajnog Durenta - stradala je Ahilova tetiva -, zbog koje bi mogao da odustvuje sa parketa čak godinu dana!

Stiv Ker ga je "bacio u vatru" prvi put još od 8. maja, međutim, početkom druge četvrtine morao je da se povuče...

U tim trenucima nije delovalo da će biti problema po goste, jer su konstantno bili u prednosti, koja je prelazila i na dvocifrenu razliku, ali u finišu utakmice došlo je do neizvesnosti.

Toronto je posle 10 vezanih poena Kavaija Lenarda uspeo da povede pet minuta pre kraja, ubrzo je otišao i na "plus šest" (103:97). Usledila je potom iznenađujuća odluka Nika Nersa da traži tajm-aut, posle kog se ispostavilo da je "presekao" nalet njegovog tima. 

Kratka pauza pomogla je igračima Golden Stejta da se saberu i trojkama vežu seriju 9:1 kojom su sprečili Toronto da pred svojim navijačima slavi prvu titulu u istoriji kluba.

Imao je Lenard šut za pobedu u poslednjem napadu, ali nije bio precizan...

Šesta utakmica igra se u noći između četvrtka i petka (počinje u tri sata posle ponoći).

"Ratnike" je predvodio Stef Kari sa 31 poenom, osam skokova i sedam asistencija. Klej Tomson je ubacio 26 poena, uz šest skokova i četiri asistencije, Demarkus Kazins je dodao 14 poena, a Drejomnd Grin 10, s tim da su mu falile samo dve asistencije do "tripl-dabla". Imao ih je osam, uz 10 skokova. Kevin Durent je za 12 minuta u igri uspeo da upiše 11 poena i dva skoka.

Na drugoj strani, najefikasniji igrač Toronta bio je Kavai Lenard sa 26 poena, 12 skokova i šest asistencija. Kajl Lauri je ubacio 18 poena, uz šest asistencija i četiri skoka, Mark Gasolje dodao 17 poena, a Serž Ibaka 15.



Sve je bilo spremno za šampionsko slavlje u Er Kanada Centru, ali su žurku u Torontu pokvarili Klej Tompson i Stef Kari. Desetkovani Voriorsi su uspeli da se vrate u život, smanje u seriji na 3:2, iako su i na ovom meču doživeli veliki hendikep povrednom Kevina Duranta. Velikom asu NBA lige, koji se tek vratio na teren, stradala je Ahilova tetiva, zbog čega će izvesno propustiti i značajan deo naredne sezone - 106:105.

Tompson je meč prelomio trojkom minut pre kraja utakmice, iako je sve to u poslednjoj sekundi utakmice mogao da poništi Kajl Lauri. Međutim, njemu je zadrhtala ruka, pa se serija seli u Ouklend, gde će domaćin pokušati da izbori majstoricu.

Iako drastično oslabljen, aktuelni osvajač NBA prstena je odigrao šampionski onda kada je bilo najpotrebnije. Golden Stejt je vodio praktično tokom čitave utakmice, već u drugoj deonici imao dvocifrenu prednost, a u trećem periodu ona se pela i na maksimalnih +14 (77:63). Ipak, nošeni velikom podrškom sa tribina Reptorsi su uzleteli u poslednjoj deonici i serijom 12:2 stigli do ogromnih šest poena prednosti (103:97). Ipak, tada su stvari u svoje ruke preuzeli Tompson i Kari, koji su sa tri vezane trojke do kraja meča napravili pobednički preokret.

Durantov tragičan trenutak dogodio se na samom početku drugog poluvremena, kada je u jednoj, naizgled prilično bezazleznoj situaciji usledio pogrešan potez. Usledio je izlazak sa terena uz veliki aplauz fantastične Torontove publike.

Kari je ubacio 31 poen, Topson 26, a Kazins 14 poena u pobedničkom timu. Kod domaćina je Lenardzabeležio dabl-dabl učinak (26 poena, 12 skokova), Lauri je postigao 18, Gasol 17, a Ibaka 15 poena.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar