ЕП: Украјина се "истрошила", шок у Софији!

Украјина је забележила нову победу у квалификацијама за ЕУРО 2020 и сигурно чува прво место у Групи Б. Тзв. Косово победило Бугарску у Софији. Шпанији дерби против Шведске. После петарде упаљена прскалица: Са Луксембургом нема шале! У Лавову „само“ 1:0! Пољска галопом до ЕУРА! Чеси почистили Црну Гору, петарда Данаца и ирско мучење са Гибралтаром! Косово шокирало Бугаре и Софију у 93. минуту! Најефикаснији штопер модерног фудбала – 20 комада Серхија Рамоса за репрезентацију! Шпанци 16 година нису изгубили на свом терену квалификациону утакмицу за ЕУРО.

Фудбал 10.06.2019 | 23:20
ЕП: Украјина се "истрошила", шок у Софији!
Прва победа Србије, али и трећа Украјине, уз реми против Португала - сасвим довољно да тим Андреја Шевченка после четири одигране утакмице у Групи Б задржи прво место, са десет бодова.

Украјинци су очигледно истрошили муницију пре неколико дана, када су у Лавову "петардирали" Србију. На истом месту у понедељак је гостовао Луксембург и опет је плаво-жутима задао много проблема. За разлику од првог меча, када је Украјина до три бода стигла у трећем минуту судијске надокнаде (2:1), на Лавов арени било је 1:0.

Коначан резултат постигнут је још у шестом минуту, када је мрежу борбених Луксембуржана затресао фудбалер Гента Роман Јаремчук.

"Орлови" и Луксембург су тренутно на деоби другог места, са четири бода и утакмицом више од Португала који има два.

Из јунског циклуса квалификација за Првенство Европе, у Групи Б, највише су профитирали Украјинци. Тим Андреја Шевченка очекивано је дописао још три бода и осамио се на челу каравана, са добрим изгледима да оде на завршни турнир. На стадиону у Лавову, на коме су активирали петарду пре три дана, жути су савладали и Луксембург – 1:0.

За разлику од меча са Србијом, Украјина није била ни изблиза ефикасна, мада је још раније него у петак вече начела ривала. Прорадила је белгијска веза већ у петом минуту, центрирао је с леве стране Руслан Малиновскииз Генка, а његов колега у шпицу, Роман Јаремчук – који је био стрелац и против Орлова – разгрнуо одбрану гостију и главом погодио циљ.

Мало ко је могао да претпостави да ће то бити коначан резултат меча, нарочито ако се зна како је домаћин летео тереном против екипе Младена Крстајића. Но, испало је да се више мучио са Луксембуржанима, него са нама. Можда је и питање мотива, а можда и до сазнања да више нема лаких ривала. Колико год то оцртао деловало, фраза добија потврду ако се погледају резултати Луксембурга у квалификацијама. Литванце су добили 2:1, а са истим ривалом ремизирали у петак, да би у међувремену двапут тесно изгубили баш од Украјине. Крајем марта пресудио је гол у наодкнади времена, а сад на почетку меча.

Штавише, Луксембург је у Лавову имао неке шансе, чак је и гол постигао, да би му поништен због офсајда, а 10. септембра гостујемо баш  овој репрезентацији. Иако многи мисле да су бодови уписани, делује да ћемо морати својски да одермо задњицу да би заиста тако и било.

За изненађење дана побринули су се играчи који наступају за селекцију такозваног Косова. Они су на стадиону "Васил Левски" у Софији победили Бугарску 3:2 и то после преокрета.

Играчи који наступају за самопроглашену државу Косово повели су у 14. минуту преко Милота Рашице. Ивелин Попов и Кристијан Димитров преокренули су резултат головима у 43. и 55. минуту, али су гости до три бода стигли захваљујући Ведату Мурићију и Елбасану Рашанију. Мурићи се уписао у 64, а момак рођен у Шведској у другом минуту надокнаде. 

Тзв. Косово је после ове победе у далеко бољој позицији од Бугарске и Црне Горе.

У дербију Групе Ф Шпанија је победила Шведску 3:0. Сва три гола виђена су у последњих пола сата утакмице.  

Пољска галопом до ЕУРА! Чеси почистили Црну Гору, петарда Данаца и ирско мучење са Гибралтаром! Косово шокирало Бугаре и Софију у 93. минуту!

Ако тражимо екипу са најстабилнијом формом у овим квалификацијама за Европско првенство 2020. године то је тренутно селекција Пољске. Разочарање претходног Мундијала у Русији овог пролећа је потпуно нови тим који гута противнике и на страни и код куће, а четири победе из исто толико мечева, без примљеног гола, сведоче о доброј форми екипе коју тренира Јержи Бржечек.

Његов тим вечерас је био неумољив у Варшави против једног од најпријатнијих изненађења у групи, екипе Израела, којој су нанели први пораз у квалификацијама од 4:0. Четири различита стрелца истакли су се у домаћој селекцији, а након Кшиштофа Пјонтека који је погодио мрежу госитју у првом полувремену, Роберт Левандовски с беле тачке у 56. и Камил Гросицки у 59. отклонили су сваку сумњу у коначан исход.

Тачку на тријумф Пољака ставио је првотимац Динама из Загреба Конџор у 84. минуту, а после нове и убедљиве победе Пољаци би већ у септембру после окршаја са Словенијом (у госитма) и Аустријом (код куће) могли и да озваниче пласман на ЕУРО 2020. године.

Кикс Израела у Варшави добро је дошао Аустријанцима, који су убедљивим тријумфом у Скопљу над Северном Македонијом од 4:1 вратили у трку за друго место у групи Г пошто су им пришли на бод заостатка. Одолевали су Македонци колико су могли, али су се су самом финишу потпуно распали и пред убедљивим налетима навале гостију и двоструког стрелца Марка Арнаутовића положили оружје.

Драме је вечерас било и у врло занимљивој групи А где се Црна Гора без селектора поздравила са надом да би могла до ЕУРА. Њу је Чешка преслишала са 3:0 и ухватила прикључак у трци за водећом Енглеском, а како сада ствари стоје кандидат у борби за друго место и потенцијални пласман на континентално првенство Кнедличкама биће селекција Косова.

После два везана ремија на старту екипа швајцарског тренера Чаландеа поразила је Бугарску усред Софије са 3:2 поготком у трећем минуту надокнаде. Тако после три одиграна кола селекција Косова има само бод мање од Енглеза и Чеха па их од јесени очекује занимљива борба у овој групи.

У групи Д, Данска је била силна на свом терену против Грузије коју је почистила са чак 5:1, а блистао је двоструки стртелац Каспер Долберг. Млади ас Ајакса испољио је поново изванредан њух за гол и два пута голгетерски реаговао након што се нашао на правом месту после "отпадака" гостујућег тима.

Ипак, занимљивије је било у Даблину где лидер ове групе Република Ирска није успела да до врха напуни мрежу слабашног Гибралтара. Играли су пулени Мика Мекартија колико им је било довољно, а рутинском победом од 2:0 сачували су прво место у групи испред Данске и Швајцарске са којима ће од јесени водити жестоку борбу.

Најефикаснији штопер модерног фудбала – 20 комада Серхија Рамоса за репрезентацију! Шпанци 16 година нису изгубили на свом терену квалификациону утакмицу за ЕУРО.

Незадрживи поход ка Првенству Европе се наставља. После Норвешке, Малте и Фарских Острва, преслишала је Шпанија и Шведску и са четири победе задржала максималан учинак на табели Групе Ф, а у оваквом друштву, где су им супарници још Румуни, немају достојног такмаца.

Пред око 72.000 навијача на стадиону „Сантјаго Бернабеу“ Црверна фурија се дуго резултатски мучила, али је све време била бољи ривал и једино је питање било кад ће да попусти брана гостију са севера. Срушио ју је ко други до Серхио Рамос. Можда није најбољи штопер света, али је дефинитивно најефикаснији дефанзивац модерног фудбала, да човеку дође да се запита да ли има смисла, можда, прекомандовати га у напад, понекад. Кад заврши послове у одбрани, пресели се у туђи казнени простор и одмени нападаче. Некад скоком, некад из одбитка, а у Мадриду са пенала. После играња руком Себастијана Ларсона, преузео је одговорност попут правог капитена и, наравно, погодио за олакшање на трибинама.

И за наставак нестарног низа. Ово је Рамосу чак седми гол на последњих осам мечева за државни тим. Иако је већина њих са 11 метара, остаје записано да је стигао до 109. поготка у каријери рачунајући сва такмичења, да је 12. играч у историји шпанског фудбала који је дао најмање до голова за репрезентацију, да је ове сезоне бип прецизан чак 18 пута било за клуб, било за селекцију, а да је само један фудбалер од постанка фудбала, а да се води као дефанзивац, ефикаснији од њега у дресу репрезенатције. Данијел Пасарела је а Аргентину дао 22 комада, а Рамос за Шпанце 20. Како игра – још ће.

Кад је погодио циљ све је за домаћина до краја утакмице било лакше, па су без проблема уписали 18. везану победу на свом тлу у квалификацијама за Првенство Европе. Последњи пут на њиховом буњишту тукла их је Грчка у јуну 2003. Овога пута није било повода за изненађење, јер је из још једног казненог ударца поентирао Алваро Мората, да би шлаг на торту ставио Микел Ојарзабал.

У преостале две утакмице ове групе, такође, није било изненађења. Норвежани су тукли Фаране, а Румуни били бољи од Малтежана. Оба пута без примљеног гола.

Група А

Бугарска – тзв. Косово 2:3 (1:1)
/Попов 43, Димитров 55 – Рашица 14, Мурићи 64, Рашани 90+2/

Чешка – Црна Гора 3:0 (2:0)
/Јанкто 18, Копитовић 49аг, Шик 82п/

ТАБЕЛА: Енглеска 6, Чешка (+1) 6, Косово (+1) 5, Бугарска (+2) 2, Црна Гора (+2) 2.

Група Б

Србија – Литванија 4:1 (3:0)
/Митровић 20, 34, Јовић 35 – Новиковас 70, Љајић 90+2/

Украјина – Луксембург 1:0 (1:0)
/Јаремчук 6/

ТАБЕЛА: Украјина (+2) 10, Луксембург (+1) 4, Србија (+1) 4, Португал 2, Литванија (+1) 1.

Група Д

Данска – Грузија 5:1 (2:1)
/Долберг 14, 63, Ериксен 30, Полсен 73 – Лобјанидзе 25. Браитваите 90+3/

Ирска – Гибралтар 2:0 (1:0)
/Чиполина 29. Бреди 90+3/

ТАБЕЛА: Ирска (+2) 10, Данска (+1) 5, Швајцарска 4, Грузија (+2) 3, Гибралтар (+1) 0.

Група Ф

Фарска Острва – Норвешка 0:2 (0:0)
/Јонсен 49, 84/

Малта – Румунија 0:4 (0:3)
/Пушкаш 7, 29, Чипћију 34, Ман 90+1/

Шпанија – Шведска 3:0 (0:0)
/Рамос 63п, Мората 84, Ојарзабал 87/

ТАБЕЛА: Шпанија 12, Шведска 7, Румунија 7, Норвешка 5, Малта 3, Фарска Острва 0.

Група Г

Пољска – Израел 4:0 (1:0)
/Пјатек 35, Левандовски 56, Гросицки 59, Конџор 84/

Северна Македонија – Аустрија 1:4 (1:1)
/Хинтерегер 18аг – Лазаро 39, Арнаутовић 62, 82, Лаимар 86/

Летонија – Словенија 0:5 (0:4)
/Црнигој 24, 27, Иличић 29п, 44, Зајц 47/ 

ТАБЕЛА: Пољска 12, Израел 7, Аустрија 6, Словенија 5, Северна Македонија 4, Летонија 0.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јоја

11.06.2019 06:53

Такозвани резултат 3:2.

ОДГОВОРИТЕ