EP: Ukrajina se "istrošila", šok u Sofiji!

Ukrajina je zabeležila novu pobedu u kvalifikacijama za EURO 2020 i sigurno čuva prvo mesto u Grupi B. Tzv. Kosovo pobedilo Bugarsku u Sofiji. Španiji derbi protiv Švedske. Posle petarde upaljena prskalica: Sa Luksemburgom nema šale! U Lavovu „samo“ 1:0! Poljska galopom do EURA! Česi počistili Crnu Goru, petarda Danaca i irsko mučenje sa Gibraltarom! Kosovo šokiralo Bugare i Sofiju u 93. minutu! Najefikasniji štoper modernog fudbala – 20 komada Serhija Ramosa za reprezentaciju! Španci 16 godina nisu izgubili na svom terenu kvalifikacionu utakmicu za EURO.

Fudbal 10.06.2019 | 23:20
EP: Ukrajina se "istrošila", šok u Sofiji!
Prva pobeda Srbije, ali i treća Ukrajine, uz remi protiv Portugala - sasvim dovoljno da tim Andreja Ševčenka posle četiri odigrane utakmice u Grupi B zadrži prvo mesto, sa deset bodova.

Ukrajinci su očigledno istrošili municiju pre nekoliko dana, kada su u Lavovu "petardirali" Srbiju. Na istom mestu u ponedeljak je gostovao Luksemburg i opet je plavo-žutima zadao mnogo problema. Za razliku od prvog meča, kada je Ukrajina do tri boda stigla u trećem minutu sudijske nadoknade (2:1), na Lavov areni bilo je 1:0.

Konačan rezultat postignut je još u šestom minutu, kada je mrežu borbenih Luksemburžana zatresao fudbaler Genta Roman Jaremčuk.

"Orlovi" i Luksemburg su trenutno na deobi drugog mesta, sa četiri boda i utakmicom više od Portugala koji ima dva.

Iz junskog ciklusa kvalifikacija za Prvenstvo Evrope, u Grupi B, najviše su profitirali Ukrajinci. Tim Andreja Ševčenka očekivano je dopisao još tri boda i osamio se na čelu karavana, sa dobrim izgledima da ode na završni turnir. Na stadionu u Lavovu, na kome su aktivirali petardu pre tri dana, žuti su savladali i Luksemburg – 1:0.

Za razliku od meča sa Srbijom, Ukrajina nije bila ni izbliza efikasna, mada je još ranije nego u petak veče načela rivala. Proradila je belgijska veza već u petom minutu, centrirao je s leve strane Ruslan Malinovskiiz Genka, a njegov kolega u špicu, Roman Jaremčuk – koji je bio strelac i protiv Orlova – razgrnuo odbranu gostiju i glavom pogodio cilj.

Malo ko je mogao da pretpostavi da će to biti konačan rezultat meča, naročito ako se zna kako je domaćin leteo terenom protiv ekipe Mladena Krstajića. No, ispalo je da se više mučio sa Luksemburžanima, nego sa nama. Možda je i pitanje motiva, a možda i do saznanja da više nema lakih rivala. Koliko god to ocrtao delovalo, fraza dobija potvrdu ako se pogledaju rezultati Luksemburga u kvalifikacijama. Litvance su dobili 2:1, a sa istim rivalom remizirali u petak, da bi u međuvremenu dvaput tesno izgubili baš od Ukrajine. Krajem marta presudio je gol u naodknadi vremena, a sad na početku meča.

Štaviše, Luksemburg je u Lavovu imao neke šanse, čak je i gol postigao, da bi mu poništen zbog ofsajda, a 10. septembra gostujemo baš  ovoj reprezentaciji. Iako mnogi misle da su bodovi upisani, deluje da ćemo morati svojski da odermo zadnjicu da bi zaista tako i bilo.

Za iznenađenje dana pobrinuli su se igrači koji nastupaju za selekciju takozvanog Kosova. Oni su na stadionu "Vasil Levski" u Sofiji pobedili Bugarsku 3:2 i to posle preokreta.

Igrači koji nastupaju za samoproglašenu državu Kosovo poveli su u 14. minutu preko Milota Rašice. Ivelin Popov i Kristijan Dimitrov preokrenuli su rezultat golovima u 43. i 55. minutu, ali su gosti do tri boda stigli zahvaljujući Vedatu Murićiju i Elbasanu Rašaniju. Murići se upisao u 64, a momak rođen u Švedskoj u drugom minutu nadoknade. 

Tzv. Kosovo je posle ove pobede u daleko boljoj poziciji od Bugarske i Crne Gore.

U derbiju Grupe F Španija je pobedila Švedsku 3:0. Sva tri gola viđena su u poslednjih pola sata utakmice.  

Poljska galopom do EURA! Česi počistili Crnu Goru, petarda Danaca i irsko mučenje sa Gibraltarom! Kosovo šokiralo Bugare i Sofiju u 93. minutu!

Ako tražimo ekipu sa najstabilnijom formom u ovim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine to je trenutno selekcija Poljske. Razočaranje prethodnog Mundijala u Rusiji ovog proleća je potpuno novi tim koji guta protivnike i na strani i kod kuće, a četiri pobede iz isto toliko mečeva, bez primljenog gola, svedoče o dobroj formi ekipe koju trenira Jerži Bržeček.

Njegov tim večeras je bio neumoljiv u Varšavi protiv jednog od najprijatnijih iznenađenja u grupi, ekipe Izraela, kojoj su naneli prvi poraz u kvalifikacijama od 4:0. Četiri različita strelca istakli su se u domaćoj selekciji, a nakon Kšištofa Pjonteka koji je pogodio mrežu gositju u prvom poluvremenu, Robert Levandovski s bele tačke u 56. i Kamil Grosicki u 59. otklonili su svaku sumnju u konačan ishod.

Tačku na trijumf Poljaka stavio je prvotimac Dinama iz Zagreba Kondžor u 84. minutu, a posle nove i ubedljive pobede Poljaci bi već u septembru posle okršaja sa Slovenijom (u gositma) i Austrijom (kod kuće) mogli i da ozvaniče plasman na EURO 2020. godine.

Kiks Izraela u Varšavi dobro je došao Austrijancima, koji su ubedljivim trijumfom u Skoplju nad Severnom Makedonijom od 4:1 vratili u trku za drugo mesto u grupi G pošto su im prišli na bod zaostatka. Odolevali su Makedonci koliko su mogli, ali su se su samom finišu potpuno raspali i pred ubedljivim naletima navale gostiju i dvostrukog strelca Marka Arnautovića položili oružje.

Drame je večeras bilo i u vrlo zanimljivoj grupi A gde se Crna Gora bez selektora pozdravila sa nadom da bi mogla do EURA. Nju je Češka preslišala sa 3:0 i uhvatila priključak u trci za vodećom Engleskom, a kako sada stvari stoje kandidat u borbi za drugo mesto i potencijalni plasman na kontinentalno prvenstvo Knedličkama biće selekcija Kosova.

Posle dva vezana remija na startu ekipa švajcarskog trenera Čalandea porazila je Bugarsku usred Sofije sa 3:2 pogotkom u trećem minutu nadoknade. Tako posle tri odigrana kola selekcija Kosova ima samo bod manje od Engleza i Čeha pa ih od jeseni očekuje zanimljiva borba u ovoj grupi.

U grupi D, Danska je bila silna na svom terenu protiv Gruzije koju je počistila sa čak 5:1, a blistao je dvostruki strtelac Kasper Dolberg. Mladi as Ajaksa ispoljio je ponovo izvanredan njuh za gol i dva puta golgeterski reagovao nakon što se našao na pravom mestu posle "otpadaka" gostujućeg tima.

Ipak, zanimljivije je bilo u Dablinu gde lider ove grupe Republika Irska nije uspela da do vrha napuni mrežu slabašnog Gibraltara. Igrali su puleni Mika Mekartija koliko im je bilo dovoljno, a rutinskom pobedom od 2:0 sačuvali su prvo mesto u grupi ispred Danske i Švajcarske sa kojima će od jeseni voditi žestoku borbu.

Najefikasniji štoper modernog fudbala – 20 komada Serhija Ramosa za reprezentaciju! Španci 16 godina nisu izgubili na svom terenu kvalifikacionu utakmicu za EURO.

Nezadrživi pohod ka Prvenstvu Evrope se nastavlja. Posle Norveške, Malte i Farskih Ostrva, preslišala je Španija i Švedsku i sa četiri pobede zadržala maksimalan učinak na tabeli Grupe F, a u ovakvom društvu, gde su im suparnici još Rumuni, nemaju dostojnog takmaca.

Pred oko 72.000 navijača na stadionu „Santjago Bernabeu“ Crverna furija se dugo rezultatski mučila, ali je sve vreme bila bolji rival i jedino je pitanje bilo kad će da popusti brana gostiju sa severa. Srušio ju je ko drugi do Serhio Ramos. Možda nije najbolji štoper sveta, ali je definitivno najefikasniji defanzivac modernog fudbala, da čoveku dođe da se zapita da li ima smisla, možda, prekomandovati ga u napad, ponekad. Kad završi poslove u odbrani, preseli se u tuđi kazneni prostor i odmeni napadače. Nekad skokom, nekad iz odbitka, a u Madridu sa penala. Posle igranja rukom Sebastijana Larsona, preuzeo je odgovornost poput pravog kapitena i, naravno, pogodio za olakšanje na tribinama.

I za nastavak nestarnog niza. Ovo je Ramosu čak sedmi gol na poslednjih osam mečeva za državni tim. Iako je većina njih sa 11 metara, ostaje zapisano da je stigao do 109. pogotka u karijeri računajući sva takmičenja, da je 12. igrač u istoriji španskog fudbala koji je dao najmanje do golova za reprezentaciju, da je ove sezone bip precizan čak 18 puta bilo za klub, bilo za selekciju, a da je samo jedan fudbaler od postanka fudbala, a da se vodi kao defanzivac, efikasniji od njega u dresu reprezenatcije. Danijel Pasarela je a Argentinu dao 22 komada, a Ramos za Špance 20. Kako igra – još će.

Kad je pogodio cilj sve je za domaćina do kraja utakmice bilo lakše, pa su bez problema upisali 18. vezanu pobedu na svom tlu u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope. Poslednji put na njihovom bunjištu tukla ih je Grčka u junu 2003. Ovoga puta nije bilo povoda za iznenađenje, jer je iz još jednog kaznenog udarca poentirao Alvaro Morata, da bi šlag na tortu stavio Mikel Ojarzabal.

U preostale dve utakmice ove grupe, takođe, nije bilo iznenađenja. Norvežani su tukli Farane, a Rumuni bili bolji od Maltežana. Oba puta bez primljenog gola.

Grupa A

Bugarska – tzv. Kosovo 2:3 (1:1)
/Popov 43, Dimitrov 55 – Rašica 14, Murići 64, Rašani 90+2/

Češka – Crna Gora 3:0 (2:0)
/Jankto 18, Kopitović 49ag, Šik 82p/

TABELA: Engleska 6, Češka (+1) 6, Kosovo (+1) 5, Bugarska (+2) 2, Crna Gora (+2) 2.

Grupa B

Srbija – Litvanija 4:1 (3:0)
/Mitrović 20, 34, Jović 35 – Novikovas 70, Ljajić 90+2/

Ukrajina – Luksemburg 1:0 (1:0)
/Jaremčuk 6/

TABELA: Ukrajina (+2) 10, Luksemburg (+1) 4, Srbija (+1) 4, Portugal 2, Litvanija (+1) 1.

Grupa D

Danska – Gruzija 5:1 (2:1)
/Dolberg 14, 63, Eriksen 30, Polsen 73 – Lobjanidze 25. Braitvaite 90+3/

Irska – Gibraltar 2:0 (1:0)
/Čipolina 29. Bredi 90+3/

TABELA: Irska (+2) 10, Danska (+1) 5, Švajcarska 4, Gruzija (+2) 3, Gibraltar (+1) 0.

Grupa F

Farska Ostrva – Norveška 0:2 (0:0)
/Jonsen 49, 84/

Malta – Rumunija 0:4 (0:3)
/Puškaš 7, 29, Čipćiju 34, Man 90+1/

Španija – Švedska 3:0 (0:0)
/Ramos 63p, Morata 84, Ojarzabal 87/

TABELA: Španija 12, Švedska 7, Rumunija 7, Norveška 5, Malta 3, Farska Ostrva 0.

Grupa G

Poljska – Izrael 4:0 (1:0)
/Pjatek 35, Levandovski 56, Grosicki 59, Kondžor 84/

Severna Makedonija – Austrija 1:4 (1:1)
/Hintereger 18ag – Lazaro 39, Arnautović 62, 82, Laimar 86/

Letonija – Slovenija 0:5 (0:4)
/Crnigoj 24, 27, Iličić 29p, 44, Zajc 47/ 

TABELA: Poljska 12, Izrael 7, Austrija 6, Slovenija 5, Severna Makedonija 4, Letonija 0.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Joja

11.06.2019 06:53

Takozvani rezultat 3:2.

ODGOVORITE