Тандем за деценију: Митровић и Јовић за прву побједу!

Србија савладала Литванију са 4:1 на празном ''Рајку''! Јовић се испромашивао – Србија декласирала Литванију! Фудбалери Србије победили су Литванију резултатом 4:1 у оквиру четвртог кола квалификација за ЕУРО 2020. године.  Да ли је ово довољно? Србија - Литванија 4:1! "Орлови" су реаговали на прави начин након дебакла против Украјине и презентовали добар фудбал против Литваније, а утисак је да смо могли да постигнемо и више од четири гола. Да ли је то довољно да Крстајић остане селектор?

Фудбал 10.06.2019 | 22:55
Тандем за деценију: Митровић и Јовић за прву побједу!
Србија је славила победу на домаћем терену "Рајко Митић" у мечу који је одигран пред празним трибинама, због казне УЕФА.

"Орлови" су дошли до веома важне победе с обзиром да су у претходном мечу квалификација доживели дебакл од Украјине и пораз од 5:0.

Селектор Младен Крстајић је на терен извео офанзивну поставу са два нападача, Луком Јовићем и Александром Митровићем, и то му се исплатило већ после првих 45 минута.

Меч је почео доста "тихо", без икаквих индикација да ће у првом полувремену пасти три гола, али се све јако брзо променило.

Прва велика прилика виђена је у 13. минуту, када је Јовићев шут са неких седам метара од гола одбрањен, али се није дуго чекало и на први гол.

Митровић је искористио велику грешку задње линије одбране гостију и остао сам, један на један, те послао лопту тик уз стативу гола Литванаца.

Србија је наставила да напада и није давала противницима да "дишу", а Јовић је поново био трагичар промашивши још једну велику шансу – овога пута га је зауставила пречка.

Ипак, доза среће коју су имали Литванци морала је да нестане, а Србија је решила питање победника са два гола у два минута.

Прво је Митровић искористио одличан пас несебичног Тадића, после ефикасне акције Србије пуне кратких, прецизних пасева, да би се затим нови нападач Реал Мадрида искупио за промашаје и погодио шут са дистанце левом ногом.

До краја полувремена изабраници Младена Крстајића имали су још једну прилику, преко Јовића, али Барткус поново био на висини задатка.

Друго полувреме почело је као и прво. Крстајић није ништа мењао, а Србија је контролисала ритам и чувала лопту од гостију, али у исто време није стварала шансе.

Све до 67. минута није се десило ништа озбиљније, а тада је, после једне конфузне ситуације у казненом простору, Лукић напуцао Костића, који је био у офсајду.

Као гром из ведра неба Литванија је успела да дође до гола. У 71. минуту Митровић није имао среће и нехотице је лопту ударио руком. Судија је донео исправну одлуку, а једанаестерац је реализовао Новиковас.

Селектор Крстајић је реаговао изменом, убацивши Живковића за Костића, а "орлови" су вратили контролу одмах после примљеног гола.

Ређали су се напади наше селекције, а у 81. минуту Јовић је по други пут на мечу погодио пречку, а по четврти промашио огромну прилику. Коларов му је послао "хируршки" прецизан пас, али се поново тресао оквир гола, иако се Лука налазио на пар метара од гола.

Крстајић је до краја утакмице убацио и повратника у редове репрезентације Александра Катаија, а управо је играч Чикаго Фајера био асистент ког последњег гола на утакмици – упослио је Адема Љајића, који је са пар метара закуцао лопту у мрежу гостију.

Непосредно након гола звезде Бешикташа швајцарски судија је одсвирао крај.

У наредном колу квалификација Групе Б "орлови" дочекују актуелног шампиона Европе и Лиге нација Португал, 7. септембра, док истог дана у Литванију долази Украјина.

Ово је већ боље!

Фудбалери Србије реаговали су на прави начин после дебакла у Украјини (5:0) и само три дана касније остварили су лаку и убедљиву победу над "старим муштеријама" Литванцима - за први тријумф у квалификацијама за Европско првенство 2020. године.

Александар Митровић постигао је два гола, првенац у званичним утакмицама забележио је и Лука Јовић, да би у самом финишу утакмице победу "појачао" и Адем Љајић.

Ипак, након што су "орлови" промашили сијасет шанси и спустили гард - одговорили су гости.

Несмотрено играње руком нашег најбољег стрелца Митровића у казненом простору је у утешни погодак за тим са Балтика претворио Новиковас у 70. минуту, па је тако наша репрезентација кажњена за спуштање високог темпа који су презентовали у првом полувремену.

Србија је опет играла са два шпица, само са четворком у задњој линији и "ромбом" на средини, а видећемо да ли је ова партија била довољно добра да Крстајић остане селектор. 

Пред празним трибинама стадиона "Рајко Митић" у 3. колу квалификацја за ЕУРО2020:

СРБИЈА - ЛИТВАНИЈА 4:1 (3:0)
/Митровић 20, 34, Јовић 35, Љајић 90+2 - Новиковас 70п/

Пре шест месеци у Лиги нација компактна одбрана Литваније је направила много проблема Србији у "мршавом" првом полувремену, да би потом "орлови" заиграли с два нападача што је одмах дало резултат у виду лаке победе наше репрезентације (4:1).

Поучен тим искуством, Крстајић је за овај меч одмах од старта заиграо с два шпица, па смо на делу видели одличну сарадњу Александра Митровића и Луке Јовића.

Утакмица против Србије је 40. за Литванију у последње четири године. Победила је Шри Ланку 2:0 (пријатељска), Јерменију 1:0 (пријатељска), Малту 2:0 (квалификације за СП), Естонију 2:0 (Балтик куп) и Сан Марино 2:1 (квалификације за Еуро). Литванија је на тих 39 утакмица 26 пута поражена! Изгубила је и од Малте (2:0) и Луксембурга (2:1).

Први је у шансу ушао нови нападача Реал Мадрида, међутим шутирао је у голмана Литваније, да би сличан "зицер" након доброг додавања Саше Лукића и грешке Јанкаускаса - у погодак претворио искуснији нападач за вођство у 20. минуту.

Митровић је већ у 34. минуту голом крунисао "школску" акцију Јовића и Тадића, за већ свој 25. погодак у дресу Србије, а ни минут касније - најлепши погодак на мечу.

Лука Јовић се нашао у контри са само једним чуваром испред себе, и саиграчима који тек пристижу, тако да се одлучио на шут левом ногом са ивице казненог простора, а "бомба" би сигурно на ноге подигла навијаче да им је био дозвољен долазак на меч.

Талентовани нападач је два пута погађао пречку, уз то имао још три добре шансе, док су у прилике улазили и Тадић, Спајић, Лукић, Костић...

Евидентно је било да је Србија у наставку спустила темпо и одиграла нешто слабије што су Литванци искористили да изађу више, а једини гол су постигли из једанестерца који је скривио Александар Митровић када га је лопта у гужви погодила у руку.

Србија се тада поново уозбиљила, ушли смо у неколико шанси за гол, а "четворку" на семафор је на крају уписао резервиста Адем Љајић, својим осмим голом за Србију.

Наредни меч у квалификацијама Србија игра против Португала у септембру у Београду, а потом гостује у Луксембургу који је ове вечери поражен од Украјине (1:0), тако да у овом тренутку имамо исти број бодова (4).

Прва победа у квалификацијама је уписана. Шансе за пласман на Европско првенство нису уништене, остале су да живе после утакмице са Литванијом, коју је Србија рутински добила, решивши меч већ после првог полувремена. Пред празним трибинама на Маракани све вредно помена десило се у тих 45 минута игре, када су Александар Митровић и Лука Јовић испунили велика очекивања јавности и здруженим снагама оборили Литванце уз помоћ Адема Љајића - 4:1 (3:0). 

Месецима се тражио на терену тандем Митровић и Јовић и најзад су стали раме уз раме у црвеном дресу. Били су заједно и у другом полувремену у Украјини, али је нападач Фулама ушао у игру када су све лађе већ биле потонуле. И све што се од Александра и Луке тражило то су против Литваније и испунили: постигли су сва три гола, а нови нападач Реала је и два пута уздрмао оквир. Од њих - довољно. На крају је Адем Љајић само ставио тачку на овај дуел.

У реду, већина ће рећи да је ривал био преслаб да би се овом убедљивом победом опрао образ после дебакла у Лавову. И то је неспорно. Литванија је имала слабу амбицију да крене на гол Марка Дмитровића, гледала је како да прими што мање погодака чак и када је упала у минус. Испало је на крају да је била идеалан спаринг партнер Орловима да врате ваздух у плућа. И чашћавала је масно, први гол, који је отворио врата победи, био је дебела грешка последње линије гостију.

Ипак, српски тим, који је поново заиграо у новој формацији, овог пута 4-4-2, са ромбом у средини, што је још један Крстајићев новитет, одиграо је добар меч. У тешкој ситуацији, уздрмани психички и исцеђени физички, фудбалери Србије су од старта меча давили и удавили госте са Балтика, терајући их да праве грешке и кажњавајући сваки њихов пропуст.

Стрпљиво је играла Србија, што јој није увек врлина, чувала је лопту, контролисала игру и чекала пукотине у одбрани противника кроз које се може гурнути лопта до нападача. И упалило је. Довољно пута да се лако добије меч. Неправедно би било не поменути Душана Тадића, видно уморног на крају сезоне, који је у том првом делу делио лопте "са очима", увек на правом месту и у право време.

Утакмица је, у принципу, изгледала као нека у Суперлиги Србије, када један од вечитих ривала на време начне доста слабијег ривала и онда се размаше, пусти крила, крене и са атрактивним акцијама, дође до неких лепих голова.

Друго полувреме је било слабије од првог, као да је задовољство убедљивим вођством утицало да спласне глад за новим погоцима. На крају је Литванија добила и поклон пенал након што је Митровић играо руком и дошла до почасног поготка у Београду.

На крају првог дела глатких 3:0, на крају меча 4:1. Није то, на концу, нека чудесна победа о којој ће се дуго причати, већ очекиван тријумф поритв последњег тима на табели. Још морају Орлови да раде да би спрали са себе мрљу из Лавова. Али, макар се мало лакше дише са прва три бода у квалификацијама.

Дуго је лето пред челницима српског фудбала. Прва наредна утакмица, 7. септембра је против Португалије у Београду. Европски првак и победник Лиге нација доћи ће по бодове "украдене" у Лисабону. Ваља искористити лето да се спремно дочека тај меч. Много спремније него што се отишло по бод у Украјину. Вероватно и са новим селектором...

СРБИЈА - ЛИТВАНИЈА 4:1 (3:0)
/Митровић 20, 34, Јовић 35, Љајић 90+2 - Новиковас 71пен/

Стадион: Рајко Митић. Меч без публике.
Судија: Адриен Жакоте (Швајцарска).

Србија: Дмитровић - Рукавина, Миленковић, Спајић, Коларов - Тадић (од 81. Љајић), Лукић, Максимовић, Костић (од 71. Живковић) - Јовић (од 88. Катаи), Митровић.

Литванија: Барткус - Климавичијус, Јанкаускас (од 46. Чевдукас), Палионис - Баравикас, Шимкус, Сливка, Адријушкевичијус - Чернич (од 68. Петравичијус), Лаукжемис (од 78. Валскис), Новиковас.

ТАБЕЛА: Украјина 10, Луксембург 4, Србија 4, Португалија 2, Литванија 1.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јој

11.06.2019 05:46

јаку смо екипу побиједили, ух. А сто имамо тренера, нема га у дрзави .... СМОТАНИЈЕГ. 4-1 против Литваније. Да сте проти Украине играли тако. ( е муке насе ).

ОДГОВОРИТЕ