Tandem za deceniju: Mitrović i Jović za prvu pobjedu!

Srbija savladala Litvaniju sa 4:1 na praznom ''Rajku''! Jović se ispromašivao – Srbija deklasirala Litvaniju! Fudbaleri Srbije pobedili su Litvaniju rezultatom 4:1 u okviru četvrtog kola kvalifikacija za EURO 2020. godine.  Da li je ovo dovoljno? Srbija - Litvanija 4:1! "Orlovi" su reagovali na pravi način nakon debakla protiv Ukrajine i prezentovali dobar fudbal protiv Litvanije, a utisak je da smo mogli da postignemo i više od četiri gola. Da li je to dovoljno da Krstajić ostane selektor?

Fudbal 10.06.2019 | 22:55
Tandem za deceniju: Mitrović i Jović za prvu pobjedu!
Srbija je slavila pobedu na domaćem terenu "Rajko Mitić" u meču koji je odigran pred praznim tribinama, zbog kazne UEFA.

"Orlovi" su došli do veoma važne pobede s obzirom da su u prethodnom meču kvalifikacija doživeli debakl od Ukrajine i poraz od 5:0.

Selektor Mladen Krstajić je na teren izveo ofanzivnu postavu sa dva napadača, Lukom Jovićem i Aleksandrom Mitrovićem, i to mu se isplatilo već posle prvih 45 minuta.

Meč je počeo dosta "tiho", bez ikakvih indikacija da će u prvom poluvremenu pasti tri gola, ali se sve jako brzo promenilo.

Prva velika prilika viđena je u 13. minutu, kada je Jovićev šut sa nekih sedam metara od gola odbranjen, ali se nije dugo čekalo i na prvi gol.

Mitrović je iskoristio veliku grešku zadnje linije odbrane gostiju i ostao sam, jedan na jedan, te poslao loptu tik uz stativu gola Litvanaca.

Srbija je nastavila da napada i nije davala protivnicima da "dišu", a Jović je ponovo bio tragičar promašivši još jednu veliku šansu – ovoga puta ga je zaustavila prečka.

Ipak, doza sreće koju su imali Litvanci morala je da nestane, a Srbija je rešila pitanje pobednika sa dva gola u dva minuta.

Prvo je Mitrović iskoristio odličan pas nesebičnog Tadića, posle efikasne akcije Srbije pune kratkih, preciznih paseva, da bi se zatim novi napadač Real Madrida iskupio za promašaje i pogodio šut sa distance levom nogom.

Do kraja poluvremena izabranici Mladena Krstajića imali su još jednu priliku, preko Jovića, ali Bartkus ponovo bio na visini zadatka.

Drugo poluvreme počelo je kao i prvo. Krstajić nije ništa menjao, a Srbija je kontrolisala ritam i čuvala loptu od gostiju, ali u isto vreme nije stvarala šanse.

Sve do 67. minuta nije se desilo ništa ozbiljnije, a tada je, posle jedne konfuzne situacije u kaznenom prostoru, Lukić napucao Kostića, koji je bio u ofsajdu.

Kao grom iz vedra neba Litvanija je uspela da dođe do gola. U 71. minutu Mitrović nije imao sreće i nehotice je loptu udario rukom. Sudija je doneo ispravnu odluku, a jedanaesterac je realizovao Novikovas.

Selektor Krstajić je reagovao izmenom, ubacivši Živkovića za Kostića, a "orlovi" su vratili kontrolu odmah posle primljenog gola.

Ređali su se napadi naše selekcije, a u 81. minutu Jović je po drugi put na meču pogodio prečku, a po četvrti promašio ogromnu priliku. Kolarov mu je poslao "hirurški" precizan pas, ali se ponovo tresao okvir gola, iako se Luka nalazio na par metara od gola.

Krstajić je do kraja utakmice ubacio i povratnika u redove reprezentacije Aleksandra Kataija, a upravo je igrač Čikago Fajera bio asistent kog poslednjeg gola na utakmici – uposlio je Adema Ljajića, koji je sa par metara zakucao loptu u mrežu gostiju.

Neposredno nakon gola zvezde Bešiktaša švajcarski sudija je odsvirao kraj.

U narednom kolu kvalifikacija Grupe B "orlovi" dočekuju aktuelnog šampiona Evrope i Lige nacija Portugal, 7. septembra, dok istog dana u Litvaniju dolazi Ukrajina.

Ovo je već bolje!

Fudbaleri Srbije reagovali su na pravi način posle debakla u Ukrajini (5:0) i samo tri dana kasnije ostvarili su laku i ubedljivu pobedu nad "starim mušterijama" Litvancima - za prvi trijumf u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Aleksandar Mitrović postigao je dva gola, prvenac u zvaničnim utakmicama zabeležio je i Luka Jović, da bi u samom finišu utakmice pobedu "pojačao" i Adem Ljajić.

Ipak, nakon što su "orlovi" promašili sijaset šansi i spustili gard - odgovorili su gosti.

Nesmotreno igranje rukom našeg najboljeg strelca Mitrovića u kaznenom prostoru je u utešni pogodak za tim sa Baltika pretvorio Novikovas u 70. minutu, pa je tako naša reprezentacija kažnjena za spuštanje visokog tempa koji su prezentovali u prvom poluvremenu.

Srbija je opet igrala sa dva špica, samo sa četvorkom u zadnjoj liniji i "rombom" na sredini, a videćemo da li je ova partija bila dovoljno dobra da Krstajić ostane selektor. 

Pred praznim tribinama stadiona "Rajko Mitić" u 3. kolu kvalifikacja za EURO2020:

SRBIJA - LITVANIJA 4:1 (3:0)
/Mitrović 20, 34, Jović 35, Ljajić 90+2 - Novikovas 70p/

Pre šest meseci u Ligi nacija kompaktna odbrana Litvanije je napravila mnogo problema Srbiji u "mršavom" prvom poluvremenu, da bi potom "orlovi" zaigrali s dva napadača što je odmah dalo rezultat u vidu lake pobede naše reprezentacije (4:1).

Poučen tim iskustvom, Krstajić je za ovaj meč odmah od starta zaigrao s dva špica, pa smo na delu videli odličnu saradnju Aleksandra Mitrovića i Luke Jovića.

Utakmica protiv Srbije je 40. za Litvaniju u poslednje četiri godine. Pobedila je Šri Lanku 2:0 (prijateljska), Jermeniju 1:0 (prijateljska), Maltu 2:0 (kvalifikacije za SP), Estoniju 2:0 (Baltik kup) i San Marino 2:1 (kvalifikacije za Euro). Litvanija je na tih 39 utakmica 26 puta poražena! Izgubila je i od Malte (2:0) i Luksemburga (2:1).

Prvi je u šansu ušao novi napadača Real Madrida, međutim šutirao je u golmana Litvanije, da bi sličan "zicer" nakon dobrog dodavanja Saše Lukića i greške Jankauskasa - u pogodak pretvorio iskusniji napadač za vođstvo u 20. minutu.

Mitrović je već u 34. minutu golom krunisao "školsku" akciju Jovića i Tadića, za već svoj 25. pogodak u dresu Srbije, a ni minut kasnije - najlepši pogodak na meču.

Luka Jović se našao u kontri sa samo jednim čuvarom ispred sebe, i saigračima koji tek pristižu, tako da se odlučio na šut levom nogom sa ivice kaznenog prostora, a "bomba" bi sigurno na noge podigla navijače da im je bio dozvoljen dolazak na meč.

Talentovani napadač je dva puta pogađao prečku, uz to imao još tri dobre šanse, dok su u prilike ulazili i Tadić, Spajić, Lukić, Kostić...

Evidentno je bilo da je Srbija u nastavku spustila tempo i odigrala nešto slabije što su Litvanci iskoristili da izađu više, a jedini gol su postigli iz jedanesterca koji je skrivio Aleksandar Mitrović kada ga je lopta u gužvi pogodila u ruku.

Srbija se tada ponovo uozbiljila, ušli smo u nekoliko šansi za gol, a "četvorku" na semafor je na kraju upisao rezervista Adem Ljajić, svojim osmim golom za Srbiju.

Naredni meč u kvalifikacijama Srbija igra protiv Portugala u septembru u Beogradu, a potom gostuje u Luksemburgu koji je ove večeri poražen od Ukrajine (1:0), tako da u ovom trenutku imamo isti broj bodova (4).

Prva pobeda u kvalifikacijama je upisana. Šanse za plasman na Evropsko prvenstvo nisu uništene, ostale su da žive posle utakmice sa Litvanijom, koju je Srbija rutinski dobila, rešivši meč već posle prvog poluvremena. Pred praznim tribinama na Marakani sve vredno pomena desilo se u tih 45 minuta igre, kada su Aleksandar Mitrović i Luka Jović ispunili velika očekivanja javnosti i združenim snagama oborili Litvance uz pomoć Adema Ljajića - 4:1 (3:0). 

Mesecima se tražio na terenu tandem Mitrović i Jović i najzad su stali rame uz rame u crvenom dresu. Bili su zajedno i u drugom poluvremenu u Ukrajini, ali je napadač Fulama ušao u igru kada su sve lađe već bile potonule. I sve što se od Aleksandra i Luke tražilo to su protiv Litvanije i ispunili: postigli su sva tri gola, a novi napadač Reala je i dva puta uzdrmao okvir. Od njih - dovoljno. Na kraju je Adem Ljajić samo stavio tačku na ovaj duel.

U redu, većina će reći da je rival bio preslab da bi se ovom ubedljivom pobedom oprao obraz posle debakla u Lavovu. I to je nesporno. Litvanija je imala slabu ambiciju da krene na gol Marka Dmitrovića, gledala je kako da primi što manje pogodaka čak i kada je upala u minus. Ispalo je na kraju da je bila idealan sparing partner Orlovima da vrate vazduh u pluća. I čašćavala je masno, prvi gol, koji je otvorio vrata pobedi, bio je debela greška poslednje linije gostiju.

Ipak, srpski tim, koji je ponovo zaigrao u novoj formaciji, ovog puta 4-4-2, sa rombom u sredini, što je još jedan Krstajićev novitet, odigrao je dobar meč. U teškoj situaciji, uzdrmani psihički i isceđeni fizički, fudbaleri Srbije su od starta meča davili i udavili goste sa Baltika, terajući ih da prave greške i kažnjavajući svaki njihov propust.

Strpljivo je igrala Srbija, što joj nije uvek vrlina, čuvala je loptu, kontrolisala igru i čekala pukotine u odbrani protivnika kroz koje se može gurnuti lopta do napadača. I upalilo je. Dovoljno puta da se lako dobije meč. Nepravedno bi bilo ne pomenuti Dušana Tadića, vidno umornog na kraju sezone, koji je u tom prvom delu delio lopte "sa očima", uvek na pravom mestu i u pravo vreme.

Utakmica je, u principu, izgledala kao neka u Superligi Srbije, kada jedan od večitih rivala na vreme načne dosta slabijeg rivala i onda se razmaše, pusti krila, krene i sa atraktivnim akcijama, dođe do nekih lepih golova.

Drugo poluvreme je bilo slabije od prvog, kao da je zadovoljstvo ubedljivim vođstvom uticalo da splasne glad za novim pogocima. Na kraju je Litvanija dobila i poklon penal nakon što je Mitrović igrao rukom i došla do počasnog pogotka u Beogradu.

Na kraju prvog dela glatkih 3:0, na kraju meča 4:1. Nije to, na koncu, neka čudesna pobeda o kojoj će se dugo pričati, već očekivan trijumf poritv poslednjeg tima na tabeli. Još moraju Orlovi da rade da bi sprali sa sebe mrlju iz Lavova. Ali, makar se malo lakše diše sa prva tri boda u kvalifikacijama.

Dugo je leto pred čelnicima srpskog fudbala. Prva naredna utakmica, 7. septembra je protiv Portugalije u Beogradu. Evropski prvak i pobednik Lige nacija doći će po bodove "ukradene" u Lisabonu. Valja iskoristiti leto da se spremno dočeka taj meč. Mnogo spremnije nego što se otišlo po bod u Ukrajinu. Verovatno i sa novim selektorom...

SRBIJA - LITVANIJA 4:1 (3:0)
/Mitrović 20, 34, Jović 35, Ljajić 90+2 - Novikovas 71pen/

Stadion: Rajko Mitić. Meč bez publike.
Sudija: Adrien Žakote (Švajcarska).

Srbija: Dmitrović - Rukavina, Milenković, Spajić, Kolarov - Tadić (od 81. Ljajić), Lukić, Maksimović, Kostić (od 71. Živković) - Jović (od 88. Katai), Mitrović.

Litvanija: Bartkus - Klimavičijus, Jankauskas (od 46. Čevdukas), Palionis - Baravikas, Šimkus, Slivka, Adrijuškevičijus - Černič (od 68. Petravičijus), Laukžemis (od 78. Valskis), Novikovas.

TABELA: Ukrajina 10, Luksemburg 4, Srbija 4, Portugalija 2, Litvanija 1.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Joj

11.06.2019 05:46

jaku smo ekipu pobijedili, uh. A sto imamo trenera, nema ga u drzavi .... SMOTANIJEG. 4-1 protiv Litvanije. Da ste proti Ukraine igrali tako. ( e muke nase ).

ODGOVORITE