Тони Паркер објавио крај каријере!

Тони Паркер, француски кошаркаш, званично је објавио крај своје професионалне играчке каријере.  Кад више нисам Тони Паркер - КРАЈ! Легендарни француски кошаркаш Тони Паркер саопштио је да му је ова сезона у Шарлоту била и посљедња у каријери. Уживај у пензији, мајсторе! Никад више Тони Паркер. . .

Кошарка 11.06.2019 | 10:57
Тони Паркер објавио крај каријере!
Паркер је као разлог за повлачење навео да "више не може да буде Тони Паркер".

Француз је највећи део своје каријере провео у Сан Антонио Спарсима, за које је играо 17 година, док је прошлу сезону, испоставило се последњу, провео у Шарлот Хорнетсима.

"Много емоција је укључено у крај моје кошаркашке каријере. Било је то сјајно путовање које нисам могао да замислим ни у најлуђим сновима. Све то што сам проживео у НБА и са репрезентацијом Француске... Хвала вам на свему", написао је Паркер.

Паркер је постао истинска легенда Спарса, са којима је освојио четири шампионска прстена и шест пута био Ол-стар, док је такође рекордер по броју асистенција те франшизе са 2.355.

"Мамузе" су Тонија изабрале као 28. пика на драфту 2001. године и убрзо је постао један од главних "шрафова" екипе Грега Поповича. Највећи успех остварио је 2007, када је био МВП финала.

НБА остаје без још једног великог аса!

Легендарни француски кошаркаш Тони Паркер (37) открио је у интервјуу за "Тхе Ундефеатед"да је завршио професионалну каријеру, односно да му је актуелна сезона са Шарлотом била и посљедња као играчу.

Одиграо их је 20 у каријери, чак 18 у НБА лиги, а посебно ће се памтити његови наступи за Сан Антонио Спурсе у ком је био један од предводника код тренера Грега Поповића.

Четири пута је освајао шампионски прстен са "мамузама" (2003, 2005, 2007. и 2014. године), а из те генерације већ су се од кошарке опростили Тим Данкан и Ману Ђинобили, с којима је дуго чинио један од најбољих и најдуговјечнијих тандема у НБА.

Ипак, више се на терену не осјећа пријатно као некад...

"Одлазим у пензију. Одлучио сам да више нећу играти кошарку... Много ствари је водило до ове одлуке, али на крају сам помислио, ако већ не могу да будем Тони Паркер и да играм за титуле, онда нећу више ни да играм", поручио је Паркер који је открио да су његови будући планови везани за живот у Сан Антонију, односно вођењу Асвела чији је власник.

Сјајни француски плејмејкер је огромне успјехе биљежио и са репрезентацијом Француске с којом је био првак Европе 2013. године, док има сребро из Литваније 2011. године, односно две бронзе - 2005. у Србији и 2015. године у Француској,

У опроштајном интервјуу, Паркер је навео да се надао да ће одиграти 20 сезона са Спурсима, али да је промјена средине и другачија улога у Шарлоту, утицала на скраћивање каријере.

Осјетио се носталгично, фалила му је рутина коју је имао у Тексасу...

"Тијело ми је одлично, без проблема бих могао да играм још двије године, посебно из улоге резервног плејмејкера, али нећу да играм само да бих играо. Хоћу да побјеђујем", навео је Тони Паркер који је рекао да Мајкл Џордан, први човјек Шарлота, није правио проблеме.

Паркер је 2001. године изабран као 28. пик на драфту од стране Спурса и у каријери је укупно одиграо 1.254 утакмице с просјеком од 15,5 поена, 5,6 асистенција и 2,7 скокова по мечу.

Готово. Оде још један великан. После Тима Данкана и Мануела Ђинобилија, од професионалне кошарке опростио се и трећи из плејаде изванредних кошаркаша Сан Антонија, заслужан за титуле тима из Тексаса у овом веку. Тони Паркер је објавио – крај.

Искусни Француз (37 година) решио је да заврши каријеру и посвети се пензионарским активностима. После безмало две деценије у НБА лиге, више нема ни снаге, ни воље, а ни мотива да се јури са Американцима. Зато је одлучио да прекине. Послушао је тело које му је сигнализирало да више не може.

„Повлачим се. Одлучио сам више не играм кошарку. Низ различитих околности ме навело на ову одлуку, али на крају крајева, ако не могу више да буде стари Тони Паркер, ако не могу да се борим за трофеје, онда више не могу ни да играм кошарку“, рекао је Паркер.

Поштено.

Одлази као један од највећих. Уосталом, о томе сведоче бројеви. Освојио је са Сан Антониом четири НБА прстена (2003, 2005, 2007, 2014), проглашен за најбољег играча финалне серије 2007, шест пута учествовао на Ол стар утакмицама, док је у дресу репрезентације Француске освојио три медаље, укључујући злато са Првенства Европе 2013.

Пре одласка у Сједињене Америчке Државе, Тони Паркер је у отаџбини играо за Парис Расинг и Асвел, а минулу сезону провео је у дресу Шарлота, с којим није успео да се домогне плеј-офа, први пут у каријери. И зато – крај.

Било је уживање.

Сад следи ново поглавље у каријеру. Улога руководиоца у његовом Асвелу.

Уживај у пензији, мајсторе!

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар