Toni Parker objavio kraj karijere!

Toni Parker, francuski košarkaš, zvanično je objavio kraj svoje profesionalne igračke karijere.  Kad više nisam Toni Parker - KRAJ! Legendarni francuski košarkaš Toni Parker saopštio je da mu je ova sezona u Šarlotu bila i posljednja u karijeri. Uživaj u penziji, majstore! Nikad više Toni Parker. . .

Košarka 11.06.2019 | 10:57
Toni Parker objavio kraj karijere!
Parker je kao razlog za povlačenje naveo da "više ne može da bude Toni Parker".

Francuz je najveći deo svoje karijere proveo u San Antonio Sparsima, za koje je igrao 17 godina, dok je prošlu sezonu, ispostavilo se poslednju, proveo u Šarlot Hornetsima.

"Mnogo emocija je uključeno u kraj moje košarkaške karijere. Bilo je to sjajno putovanje koje nisam mogao da zamislim ni u najluđim snovima. Sve to što sam proživeo u NBA i sa reprezentacijom Francuske... Hvala vam na svemu", napisao je Parker.

Parker je postao istinska legenda Sparsa, sa kojima je osvojio četiri šampionska prstena i šest puta bio Ol-star, dok je takođe rekorder po broju asistencija te franšize sa 2.355.

"Mamuze" su Tonija izabrale kao 28. pika na draftu 2001. godine i ubrzo je postao jedan od glavnih "šrafova" ekipe Grega Popoviča. Najveći uspeh ostvario je 2007, kada je bio MVP finala.

NBA ostaje bez još jednog velikog asa!

Legendarni francuski košarkaš Toni Parker (37) otkrio je u intervjuu za "The Undefeated"da je završio profesionalnu karijeru, odnosno da mu je aktuelna sezona sa Šarlotom bila i posljednja kao igraču.

Odigrao ih je 20 u karijeri, čak 18 u NBA ligi, a posebno će se pamtiti njegovi nastupi za San Antonio Spurse u kom je bio jedan od predvodnika kod trenera Grega Popovića.

Četiri puta je osvajao šampionski prsten sa "mamuzama" (2003, 2005, 2007. i 2014. godine), a iz te generacije već su se od košarke oprostili Tim Dankan i Manu Đinobili, s kojima je dugo činio jedan od najboljih i najdugovječnijih tandema u NBA.

Ipak, više se na terenu ne osjeća prijatno kao nekad...

"Odlazim u penziju. Odlučio sam da više neću igrati košarku... Mnogo stvari je vodilo do ove odluke, ali na kraju sam pomislio, ako već ne mogu da budem Toni Parker i da igram za titule, onda neću više ni da igram", poručio je Parker koji je otkrio da su njegovi budući planovi vezani za život u San Antoniju, odnosno vođenju Asvela čiji je vlasnik.

Sjajni francuski plejmejker je ogromne uspjehe bilježio i sa reprezentacijom Francuske s kojom je bio prvak Evrope 2013. godine, dok ima srebro iz Litvanije 2011. godine, odnosno dve bronze - 2005. u Srbiji i 2015. godine u Francuskoj,

U oproštajnom intervjuu, Parker je naveo da se nadao da će odigrati 20 sezona sa Spursima, ali da je promjena sredine i drugačija uloga u Šarlotu, uticala na skraćivanje karijere.

Osjetio se nostalgično, falila mu je rutina koju je imao u Teksasu...

"Tijelo mi je odlično, bez problema bih mogao da igram još dvije godine, posebno iz uloge rezervnog plejmejkera, ali neću da igram samo da bih igrao. Hoću da pobjeđujem", naveo je Toni Parker koji je rekao da Majkl Džordan, prvi čovjek Šarlota, nije pravio probleme.

Parker je 2001. godine izabran kao 28. pik na draftu od strane Spursa i u karijeri je ukupno odigrao 1.254 utakmice s prosjekom od 15,5 poena, 5,6 asistencija i 2,7 skokova po meču.

Gotovo. Ode još jedan velikan. Posle Tima Dankana i Manuela Đinobilija, od profesionalne košarke oprostio se i treći iz plejade izvanrednih košarkaša San Antonija, zaslužan za titule tima iz Teksasa u ovom veku. Toni Parker je objavio – kraj.

Iskusni Francuz (37 godina) rešio je da završi karijeru i posveti se penzionarskim aktivnostima. Posle bezmalo dve decenije u NBA lige, više nema ni snage, ni volje, a ni motiva da se juri sa Amerikancima. Zato je odlučio da prekine. Poslušao je telo koje mu je signaliziralo da više ne može.

„Povlačim se. Odlučio sam više ne igram košarku. Niz različitih okolnosti me navelo na ovu odluku, ali na kraju krajeva, ako ne mogu više da bude stari Toni Parker, ako ne mogu da se borim za trofeje, onda više ne mogu ni da igram košarku“, rekao je Parker.

Pošteno.

Odlazi kao jedan od najvećih. Uostalom, o tome svedoče brojevi. Osvojio je sa San Antoniom četiri NBA prstena (2003, 2005, 2007, 2014), proglašen za najboljeg igrača finalne serije 2007, šest puta učestvovao na Ol star utakmicama, dok je u dresu reprezentacije Francuske osvojio tri medalje, uključujući zlato sa Prvenstva Evrope 2013.

Pre odlaska u Sjedinjene Američke Države, Toni Parker je u otadžbini igrao za Paris Rasing i Asvel, a minulu sezonu proveo je u dresu Šarlota, s kojim nije uspeo da se domogne plej-ofa, prvi put u karijeri. I zato – kraj.

Bilo je uživanje.

Sad sledi novo poglavlje u karijeru. Uloga rukovodioca u njegovom Asvelu.

Uživaj u penziji, majstore!

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar