Хемијски третман над 70 % хране

У Србији је регистровано 800 пестицида и око 70 одсто хране прска се разним хемикалијама, али ће домаћи пољопривредници убудуће морати да прођу обуку и добију сертификат за њихово кориштење.

Србија 10.06.2019 | 14:20
Хемијски третман над 70 % хране
Стручњаци кажу да се у Србији, на примјер, јабука прска више од 16 пута, док је свјетски стандард три пута, објавио је данас РТС.

Помоћник директора Института за заштиту биља Ненад Тркуља рекао је да је примјена пестицида веома осјетљива ствар, нарочито усљед климатских промјена, јер су, како је навео, "патогени прешли у наш регион".

Тркуља је упозорио да проблем представља и њихова резистентност усљед дугогодишње прекомјерне употребе пестицида, као и да многи препарати потпуно губе ефикасност.

"Није више да се смањује ефикасност, већ се потпуно губи. У таквим условима треба потпуно променити приступ сузбијању штетних организама у заштити биља и за тако деликатне ствари потребна је велика подршка државе и друштва", рекао је Тркуља.

Он је истакао да је тржиште пестицида веома уносно и да зато у Србији постоји 800 регистрованих пестицида.

"Треба да се уради процена шта од свих тих препарата треба користити. Можда нам од 800, 300 ни не треба", рекао је Тркуља.

Упитан да ли грађани, по плодовима које купују, могу виде да ли је воће и поврће безбједно, Тркуља је одговорио да се то не може процијенити у продавници или на пијаци.

"За то су потребне контроле, неке од најосетљивијих анализа које треба да покажу остатке појединих пестицида у плодовима", појаснио је Тркуља.

Према његовим ријечима, велики број хемијских супстанци и пестицида је на листи преиспитивања ЕУ и очекује се да ће велики број бити избачен из употребе.

Тркуља је рекао и да је тренд увођење биолошких пестицида, односно биолошких организама и њихових продуката.

"Они су мање ефикасни, али здравом стратегијом и улагањем у такве програме можемо да дођемо у ситуацију да се употреба класичних хемијских средстава смањи", рекао је Тркуља.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дрекавац

10.06.2019 12:34

Само рокај! Све ће то руља појести! А Тркуља би могао практично да нам покаже како се то органски узгаја поврће, тек да видимо зна ли држати мотику!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

10.06.2019 12:42

А све као ,, домаће"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

10.06.2019 13:35

Па јесте домаће, једино су отрови из увоза.

Name

Далибор

10.06.2019 14:18

КАКВА НАМ ЈЕ ВЛАСТ ДОБРО ЈЕ ДА ИМА ЈОШ ЖИВИЈЕ СВЕ КОРУПЦИА И КРИМИНАЛ НИКО НИШТА НЕКОНТРОЛИШЕ А МАФИЈА НА ТЕ ОТРОВЕ НАБИЛА АСТРОНОМСКЕ ЦИЈЕНЕ НИКАД НИЈЕ БИЛО СКУПЉЕ ТРЕБА ТЕ ОТРОВЕ НАРОД ДА БОЈКОТУЈЕ ПА НЕКА ПРОДАЈУ ИНСПЕКТОРИМА И ОСТАЛИМ КОЈИ ДОЗВОЉАВАЈУ И УЗИМАЈУ РЕКЕТ ОД КРИМИНАЛАЦА ИАКО СУ У ПИТАЊУ НАЈ КАНЦЕРОГЕНИЈИ ПЕСТИЦИДИ У ПИТАЊУ НАРОД ЈЕ НЕПИСМЕН ДАБИ СВАТИО ШТА МУ СЕ ДОГАЂА

ОДГОВОРИТЕ