Hemijski tretman nad 70 % hrane

U Srbiji je registrovano 800 pesticida i oko 70 odsto hrane prska se raznim hemikalijama, ali će domaći poljoprivrednici ubuduće morati da prođu obuku i dobiju sertifikat za njihovo korištenje.

Srbija 10.06.2019 | 14:20
Hemijski tretman nad 70 % hrane
Stručnjaci kažu da se u Srbiji, na primjer, jabuka prska više od 16 puta, dok je svjetski standard tri puta, objavio je danas RTS.

Pomoćnik direktora Instituta za zaštitu bilja Nenad Trkulja rekao je da je primjena pesticida veoma osjetljiva stvar, naročito usljed klimatskih promjena, jer su, kako je naveo, "patogeni prešli u naš region".

Trkulja je upozorio da problem predstavlja i njihova rezistentnost usljed dugogodišnje prekomjerne upotrebe pesticida, kao i da mnogi preparati potpuno gube efikasnost.

"Nije više da se smanjuje efikasnost, već se potpuno gubi. U takvim uslovima treba potpuno promeniti pristup suzbijanju štetnih organizama u zaštiti bilja i za tako delikatne stvari potrebna je velika podrška države i društva", rekao je Trkulja.

On je istakao da je tržište pesticida veoma unosno i da zato u Srbiji postoji 800 registrovanih pesticida.

"Treba da se uradi procena šta od svih tih preparata treba koristiti. Možda nam od 800, 300 ni ne treba", rekao je Trkulja.

Upitan da li građani, po plodovima koje kupuju, mogu vide da li je voće i povrće bezbjedno, Trkulja je odgovorio da se to ne može procijeniti u prodavnici ili na pijaci.

"Za to su potrebne kontrole, neke od najosetljivijih analiza koje treba da pokažu ostatke pojedinih pesticida u plodovima", pojasnio je Trkulja.

Prema njegovim riječima, veliki broj hemijskih supstanci i pesticida je na listi preispitivanja EU i očekuje se da će veliki broj biti izbačen iz upotrebe.

Trkulja je rekao i da je trend uvođenje bioloških pesticida, odnosno bioloških organizama i njihovih produkata.

"Oni su manje efikasni, ali zdravom strategijom i ulaganjem u takve programe možemo da dođemo u situaciju da se upotreba klasičnih hemijskih sredstava smanji", rekao je Trkulja.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Дрекавац

10.06.2019 12:34

Само рокај! Све ће то руља појести! А Тркуља би могао практично да нам покаже како се то органски узгаја поврће, тек да видимо зна ли држати мотику!

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

10.06.2019 12:42

A sve kao ,, domaće"

ODGOVORITE
Name

Re:

10.06.2019 13:35

Па јесте домаће, једино су отрови из увоза.

Name

Dalibor

10.06.2019 14:18

KAKVA NAM JE VLAST DOBRO JE DA IMA JOŠ ŽIVIJE SVE KORUPCIA I KRIMINAL NIKO NIŠTA NEKONTROLIŠE A MAFIJA NA TE OTROVE NABILA ASTRONOMSKE CIJENE NIKAD NIJE BILO SKUPLJE TREBA TE OTROVE NAROD DA BOJKOTUJE PA NEKA PRODAJU INSPEKTORIMA I OSTALIM KOJI DOZVOLJAVAJU I UZIMAJU REKET OD KRIMINALACA IAKO SU U PITANJU NAJ KANCEROGENIJI PESTICIDI U PITANJU NAROD JE NEPISMEN DABI SVATIO ŠTA MU SE DOGAĐA

ODGOVORITE