Канцерогени муљ трује Мостарце

Неколико стотина грађана Мостара, посебно сјеверних насеља Врапчићи и Ливач, блокирали су улаз у депонију Уборак. Протести се дешавају у вријеме одржавања састанка надлежних око рјешавања горућих мостарских еколошких проблема, а грађани су изнијели низ захтјева.

Босна и Херцеговина 10.06.2019 | 12:20
Канцерогени муљ трује Мостарце
Бећир Демировић у Мостар се доселио из Коњица, направивши кућу непосредно уз данашњу депонију. У близини живи и његова кћерка, а власник је и баште која је у непосредној близини, преноси Клиx.

– Људи моји то може да разумије само онај ко живи овдје, ово је катастрофа. Катастрофа за нашу пољопривреду, наше баште, нашу дјецу… Хајде ми стари ми смо се и “наживили”. Власт се не треба чудити омладини која чим може доћи до документа оде преко границе – говори Бећир алудирајући на услове живота уз депонију.

Посебно му је сумњиво да машине на депонији раде и у раним јутарњим сатима, око четири или пет сати, сумња да се ноћу депонује посебно опасан отпад.

– Живи ђаво не зна шта трпају у та доба, само они који их спремају. Овдје цијела Херцеговина слаже и нас трује. Смеће се мора негдје одлагати, али да је то по стандардима не би било проблема – казао је Демировић. 

Здравко Сесар из Бијелог Поља присјећа се Уборка прије него је изграђена депонија, а каже како је потпуно извјесно да због карактеристика тла сва отпадна вода заврши у Неретви.

– Најгоре је што ово све ми пијемо у води. Депонију треба потпуно затворити, затрпати и посадити шуму. Овај проблем треба дићи на један већи ниво, државе и сусједне Хрватске – казао је Сесар.

Демонстранти су прочитали захтјеве у којима између осталог траже и хитно заустављање довођења смећа и канцерогеног муља с пречистача. Тражи се и испитивање транутног стања, објављивање података те уградња пречистача процједних вода.

Присутнима се обратио и Марин Баго, један од активиста, који је јавности открио аферу са сакривањем информација о канцерогеном муљу који се гомила у постројењу за пречишћавање отпадних вода.

(Клиx)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милан

10.06.2019 12:07

Мостарци не дајте се !

ОДГОВОРИТЕ