Kancerogeni mulj truje Mostarce

Nekoliko stotina građana Mostara, posebno sjevernih naselja Vrapčići i Livač, blokirali su ulaz u deponiju Uborak. Protesti se dešavaju u vrijeme održavanja sastanka nadležnih oko rješavanja gorućih mostarskih ekoloških problema, a građani su iznijeli niz zahtjeva.

Bosna i Hercegovina 10.06.2019 | 12:20
Kancerogeni mulj truje Mostarce
Bećir Demirović u Mostar se doselio iz Konjica, napravivši kuću neposredno uz današnju deponiju. U blizini živi i njegova kćerka, a vlasnik je i bašte koja je u neposrednoj blizini, prenosi Klix.

– Ljudi moji to može da razumije samo onaj ko živi ovdje, ovo je katastrofa. Katastrofa za našu poljoprivredu, naše bašte, našu djecu… Hajde mi stari mi smo se i “naživili”. Vlast se ne treba čuditi omladini koja čim može doći do dokumenta ode preko granice – govori Bećir aludirajući na uslove života uz deponiju.

Posebno mu je sumnjivo da mašine na deponiji rade i u ranim jutarnjim satima, oko četiri ili pet sati, sumnja da se noću deponuje posebno opasan otpad.

– Živi đavo ne zna šta trpaju u ta doba, samo oni koji ih spremaju. Ovdje cijela Hercegovina slaže i nas truje. Smeće se mora negdje odlagati, ali da je to po standardima ne bi bilo problema – kazao je Demirović. 

Zdravko Sesar iz Bijelog Polja prisjeća se Uborka prije nego je izgrađena deponija, a kaže kako je potpuno izvjesno da zbog karakteristika tla sva otpadna voda završi u Neretvi.

– Najgore je što ovo sve mi pijemo u vodi. Deponiju treba potpuno zatvoriti, zatrpati i posaditi šumu. Ovaj problem treba dići na jedan veći nivo, države i susjedne Hrvatske – kazao je Sesar.

Demonstranti su pročitali zahtjeve u kojima između ostalog traže i hitno zaustavljanje dovođenja smeća i kancerogenog mulja s prečistača. Traži se i ispitivanje tranutnog stanja, objavljivanje podataka te ugradnja prečistača procjednih voda.

Prisutnima se obratio i Marin Bago, jedan od aktivista, koji je javnosti otkrio aferu sa sakrivanjem informacija o kancerogenom mulju koji se gomila u postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda.

(Klix)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Milan

10.06.2019 12:07

Mostarci ne dajte se !

ODGOVORITE