Најмањи рај на свијету

Исла Мухерес - "Острво жена", место на којем се састају Мексички залив и Карипско море, око 13 километара од полуострва Јукатан краси неколико специфичности.

Путовања 10.06.2019 | 11:56
Најмањи рај на свијету
Ово Мајанско острво је било посвећено богињи плодности, месеца и среће, а на јужној страни налазио се њенн храм. Овде су нађени остаци пет мајанских кућа, а једна од њих је служила као светионик - кроз рупе у зидовима морепловци су могли да виде светло, пише пункуфер. 

1517. острво је открио Франциско Фернандез де Кордоба и према легенди, на острву је пронашао само једну свештеницу и неколико жена, па је тако и настало име.
 
Наиме, острво је веома мало, широко само неколико стотина метара, а дугачко свега 7 километара. Познато је и по једном од најпопуларнијих смештаја, кући дизајнираној у облику морске шкољке. То ремек-дело архитеката који живе надомак "шкољке" може се изнајмити по цени од око 230 евра за ноћ., али је потребно резервисати најмање два ноћења.

Гости дане могу проводити уживајући у базену и роштиљу или скочити до плаже, ронити те истраживати острво дугачако седам километара. 

До острва је могуће доћи једино бродом, а оно је неправедно занемарено у корист других, познатијих летовалишта у окружењу, и до данас непопуларизовано.

Најближи аеродром је у Канкуну, а у договору с домаћинима се може организовати превоз. Власници упозоравају да они који имају страх од мацаклина – малих зелених гуштера, не долазе јер их има прегршт. Мештани их третирају као љубимце који се врзмају унаоколо, а ако је судећи према италијанском веровању да иду само тамо где су власници добри, онда нема разлога за страх.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар